Evoluția inflației și a ratelor dobânzilor în 2023 au dus la o creștere semnificativă a investițiilor, însă ponderea persoanelor care au investit în 2024 a scăzut din nou la aproximativ 48%, revenind astfel la nivelul anilor anteriori. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de Asociația Federală a Băncilor Germane privind investițiile financiare pentru 2024/2025. În același timp, însă, satisfacția față de evoluția valorii propriilor investiții financiare a crescut considerabil în rândul investitorilor. Dacă la sfârșitul anului 2023 doar 58% erau mulțumiți în această privință, în prezent procentul a crescut la 70%.
Performanța pozitivă a pieței bursiere a înviorat spiritele
Potrivit raportului, evaluarea optimistă a fost probabil alimentată de tendința pozitivă a pieței bursiere și de faptul că ratele dobânzilor sunt încă la un nivel respectabil, în ciuda scăderii inflației. În plus față de acțiuni și fonduri, domeniul imobiliar a fost, de asemenea, printre produsele financiare care au fost deosebit de populare în 2024. Investițiile purtătoare de dobândă, metalele prețioase și criptomonedele au crescut, de asemenea, în preferințele investitorilor.
Conturile de economii cu dobânzi zilnice, imobiliarele și aurul, pe val
Dacă investitorii ar dispune de mijloacele financiare pentru a face acest lucru în 2025, ar prefera să investească în imobiliare (47%). Conturile de economii cu dobânzi zilnice (43%), aurul (41%), fondurile și acțiunile (câte 40% fiecare) sunt de asemenea populare. „Securitatea” și „randamentul” sunt în continuare cele mai frecvente obiective de investiții, cu 66% și, respectiv, 47%. Cu toate acestea, aspectul durabilității a înregistrat cea mai mare creștere ca motiv de investiție, cu o creștere de 13 puncte procentuale (de la 10% la 23%). „Disponibilitatea” continuă să fie un criteriu important pentru aproximativ o treime dintre investitori.
Dorință mai mică de a-și asuma riscuri
Nevoia de siguranță a germanilor atunci când investesc este ridicată - și chiar a crescut semnificativ față de 2023. Doar 19 % (față de 33 % în anul precedent) își pot imagina în prezent asumarea unui risc de investiție mai mare pentru a obține eventual un randament mai mare. Proporția celor care exclud complet acest lucru pentru ei înșiși a crescut chiar de la 25 % la 52 %. Disponibilitatea de a-și asuma riscuri scade semnificativ odată cu înaintarea în vârstă.