Logo Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană

Grupuri de lucru

Grupurile noastre de lucru aduc laolaltă expertiza membrilor noștri și reprezintă în mod activ interesele acestora în fața politicienilor și administrației din România. Principiul „PENTRU și CU membri se aplică grupurilor noastre de lucru.

Arbeitsgruppe
Canva

Agricultură

Potențialul economic al României în domeniul agriculturii este  foarte divers și numeroase companii germane sunt prezente în România. Astfel, România are cea de-a șasea cea mai mare suprafață agricolă exploatată din UE. Cu toate acestea, agricultura se confruntă cu nenumărate provocări structurale cum ar fi:

  • Fragmentarea suprafețelor agricole  
  • Situația în ce privește proprietatea nerezolvată în anumite regiuni
  • Sisteme de irigații inadecvate și insuficiente, respectiv infrastructura acestora
  • Puterea financiară uneori slabă a fermelor care are consecințe asupra echipamentului resurselor de exploatare,
  • Disponibilitatea scăzută sau lipsa forței de muncă
  • Lipsa de know-how cu privire la tehnologiile moderne, în special pe fondul avansării digitalizării (aici includem și tematica agriculturii de precizie cu scopul creșterii producției)
  • Problematica din jurul schimbului de generații
  • Importanța și efectele schimbărilor climatice și impactul Pactului Verde European asupra agriculturii din România. 

Propuneri de soluții pentru aceste teme, dar nu numai, sunt dezbătute în interiorul Grupului de Lucru pentru Agricultură, incluzând best practices din Germania.

Construcții și achiziții publice

Domeniul achizițiilor publice este de o deosebită importanță pentru dezvoltarea economică a României, mai ales din perspectiva disponibilității fondurilor europene care sunt utilizate în mare măsură de către sectorul public pentru extinderea infrastructurii de transport, energie, mediu,  pentru digitalizare și sănătate. Lipsa unui cadru legislativ performant și adaptat celor mai bune practici din domeniul achizițiilor publice și lipsa unei administrații de stat eficiente duce la blocajul achizițiilor și al implementării proiectelor de investiții publice care deseori influențează decisiv competitivitatea României. 

Companiile germane dețin leadership tehnologic în multe domenii și pot contribui astfel la dezvoltarea digitală și durabilă a României. Membrii grupului de lucru Construcții și Achiziții Publice cunosc provocările cu care se confruntă România în acest domeniu și contribuie prin soluțiile propuse, prin schimbul de idei cu ministerele, administrația publică și factorii de decizie politică la  menținerea României caamplasament investițional competitiv.

Dreptul muncii

O piață a muncii reglementată optim din punct de vedere legal este esențială pentru orice companie din România. Cadrul legislativ în ce privește dreptul muncii atrage multă atenție, motiv pentru care AHK România a creat un forum de dezbatere și schimb de informații pentru membrii săi prin înființarea grupului de lucru pentru dreptul Muncii.  Pandemia de Coronavirus și-a pus în mod special amprenta pe agenda acestui grup de lucru. Subiecte precum introducerea modelului de Kurzarbeit în România (cf. modelului german), telemuncă, salariul minim pe economie, procesele administrative ce trebuie adaptate digital și evoluțiile din domeniul dialogului social (negocieri colective/ dreptul colectiv al muncii) sunt discutate în interiorul grupului de lucru alături de reprezentanți ai asociațiilor patronale și sindicale.

Educație – Învățământ profesional dual

Disponibilitatea forței de muncă calificate este o preocupare centrală pentru economia germană din România, care oferă cca. 250.000 de locuri de muncă. Modelul învățământului dual este un concept de succes pentru asigurarea forței de muncă, luând în considerare mai ales necesitatea dezvoltării continue a cerințelor profesionale. Diversele întâlniri ale grupului de lucru pe tema formării profesionale duale creează în primul rând un schimb valoros de bune practici pentru numeroși membri AHK, care sunt deja implicați în sistemul educațional dual din România. În urma acestor întâlniri periodice formulăm propuneri legislative de îmbunătățire a procesului educațional în sistem dual și venim cu inițiative de implementare a acestuia atât la nivel național cât și regional / local. Ne îndreptăm atenția și asupra calității formării profesionale, care poate fi asigurată prin dotarea școlilor (resurse didactice, ateliere etc.), măsuri de formare continuă a profesorilor, măsuri de sprijin pentru companiile implicate, consiliere în carieră pentru elevi etc.

Informații suplimentare despre activitățile noastre pe tema formării profesionale în sistem dual găsiți aici.

Energie

Ca urmare a așa-numitei  „Energiewende” din Germania și/sau al Pactului Verde European, politica energetică ocupă un rol decisiv în determinarea competitivității unei țări. România are un mix energetic diversificat. Experiența companiilor germane dobândită în țara-mamă este vitală și poate fi utilizată cu succes în procesul transformațional din România.

Informații suplimentare despre activitățile AHK România pe tema eficienței energetice și a energiei regenerabile pot fi găsite pe www.econet-romania.ro

Fiscalitate

O contribuție semnificativă la creșterea predictibilității politicilor economice a unei țări depinde de proiectarea și dezvoltarea continuă a legislației fiscale. Grupul de lucru pe teme fiscale dezbate și tratează teme actuale ale legislației fiscale din România. Principala preocupare este de a contribui la o relație transparentă și eficientă între sectorul privat și autoritățile fiscale.

Food Retail

Grupul de lucru Food Retail oferă membrilor AHK activi în acest sector posibilitatea de aăși exprima opiniile și a se poziționa cu privire la inițiativele legislative specifice. O altă preocupare importantă a acestui grup de lucru este creșterea valorii adăugate în România de la producție la comercializare.

Mediu

Provocările din sectorul mediului sunt în România considerabile și foarte diversificate și prin Pactul Verde European capătă o nouă dimensiune din perspectiva nevoii de acțiune. Scopul de bază al grupului de lucru este creșterea semnificativă a ratelor de reciclare în toate domeniile și implementarea de sistemelor circulare la nivel local/regional. Cel mai adesea întâlnim în România lipsă de know-how și de tehnologie corespunzătoare. Printre altele, grupul de lucru încurajează stabilirea principiului „plătești cât arunci” („Pay as you throw”) - principiu ce se afirmă în diferite luări de poziție cu privire la propuneri legislative din acest sector. 

Informații suplimentare despre activitățile AHK România pe tema managementului de mediu găsiți la www.econet-romania.ro.

Meet-ups

Întâlnirile periodice, meet-ups, completează eforturile noastre de a crea o platformă complexă pentru schimbul de expertiză și experiențe, precum și pentru dezvoltarea unor abordări concrete.

Meet-ups

R&D and Innovation

Întâlnirile periodice cu companiile membre AHK active în domeniul R&D și inovare oferă o platformă importantă de dialog și schimb de informații pe teme specifice. Se discută o gamă largă de subiecte cu scopul de a crea condiții-cadru îmbunătățite pentru România ca locație de cercetare și dezvoltare, pentru a crește ponderea cercetării și dezvoltării în totalul valorii adăugate brute. 

Condițiile-cadru atractive sunt de o importanță strategică pentru a finaliza tranziția de la o locație care, în trecut, se baza în mare măsură pe activitatea de producție la o locație dinamică, axată pe inovare. Faptul că multe companii germane își extind activitățile de cercetare și dezvoltare în România evidențiază faptul că țara noastră are un bun potențial în aceste domenii nu numai datorită nivelului de cunoștințe al forței de muncă disponibile, ci și a sistemului universitar.

Cu toate acestea, există încă un potențial neexploatat în ce privește cooperarea și îmbunătățirea, de exemplu în privința colaborării între universități, instituții de cercetare și companii pe diferite teme de cercetare și inovare, în domeniul proiectelor finanțate de UE sau în ceea ce privește cadrul fiscal.

Moldova Business Platform

De mulți ani încoace, AHK România are relații bilaterale bune cu Republica Moldova, având mandat oficial de a dezvolta relațiile economice dintre Germania și Republica Moldova în cadrul promovării comerțului exterior și a investițiilor germane.

Având în vedere interesul tot mai mare pentru Republica Moldova, am lansat în noiembrie 2023 un nou proiect de advocacy, Moldova Business Platform. Scopul acestei inițiative este de a oferi companiilor membre AHK, active sau interesate să dezvolte afaceri în Republica Moldova, întâlniri periodice pentru a face schimb de bune practici și pentru a obține informații economice sau de afaceri relevante.

 

Vă mulțumim pentru implicare!

Dorim să le mulțumim tuturor membrilor care își fac timp și participă în mod activ la grupurile noastre de lucru și, bineînțeles, ne-am bucura dacă și alte companii membre s-ar alătura acestor activități. 

Toate discuțiile care se poartă în interiorul Grupurilor de Lucru se supun cu strictețe politicilor anti-trust și de concurență loială.

Contact