Cristina Dumitru
Consultant GreenTech & Tax and Legal, Secretariat of the Arbitration Court Consulting & Services
+40 21 2079121 dumitru.cristina@ahkrumaenien.roCurtea de Arbitraj a AHK România, înființată în 2011 la inițiativa a numeroși reprezentanți ai companiilor, oferă o alternativă fiabilă la procedurile judiciare obișnuite. Din ce în ce mai mulți agenți economici optează pentru această formă de soluționare a litigiilor, care oferă avantaje clare în tranzacțiile comerciale internaționale în comparație cu litigiile juridice în fața instanțelor de stat.
Curtea de Arbitraj se adresează tuturor companiilor active la nivel internațional - cu accent pe companiile care fac afaceri cu sau în România. Din acest motiv, toate documentele relevante sunt disponibile în limbile germană, română și engleză.
Curtea de Arbitraj a AHK România este condusă de Prezidiul, care este format din președintele Curții de Arbitraj și doi vicepreședinți care îl reprezintă. Componența Prezidiului este decisă de Consiliul Director al AHK. Membrii Prezidiului Curții de Arbitraj au o reputație impecabilă, profesionalism și integritate - valori pe care Curtea de Arbitraj a AHK România le susține și le promovează.
Membrii prezidiului:
Procedurile de arbitraj sunt, de obicei, mai scurte decât litigiile în instanțele de stat, care durează adesea mai mulți ani și mai multe instanțe. O curte de arbitraj pune capăt unui litigiu juridic într-o singură instanță. Părțile primesc o hotărâre arbitrală care are aceeași valoare ca o hotărâre judecătorească de stat și este recunoscută și executorie la nivel internațional. În plus, expertizele de specialitate sunt necesare doar în cazuri rare.
Toate activitățile Curții de Arbitraj AHK România se supun cerinței stricte de neutralitate. Aceasta înseamnă că arbitrii Curţii de Arbitraj se ghidează după principiul neutralităţii, sunt imparţiali și independenţi în soluţionarea proceselor arbitrale.
Costurile procesului de arbitraj sunt fixe, calculate în funcţie de valoarea litigiului. Acest lucru înseamnă că părțile știu de la început la ce costuri se pot aștepta pe parcursul procedurii.
Toate procedurile de arbitraj sunt supuse unei confidențialități stricte, în comparație cu organismele de stat care audiază cazurile în public. Regulile noastre stipulează că informațiile sunt dezvăluite doar părților la arbitraj.
Organizarea procedurii este extrem de flexibilă, de exemplu în ceea ce privește alegerea arbitrilor și numărul acestora, locul și limba de desfășurare a procedurii și dreptul material aplicabil.
Tribunalul de arbitraj nu este disponibil doar pentru societățile românești și germane, ci se adresează tuturor societăților active la nivel internațional - cu accent pe societățile implicate în tranzacții comerciale cu sau în România. Din acest motiv, regulile de arbitraj sunt disponibile în germană, română și engleză, iar arbitrii de pe lista noastră vorbesc numeroase limbi străine.
Selecția atentă a arbitrilor asigură cel mai înalt nivel de expertiză și experiență. În plus, secretariatul profesionist al Curtii de Arbitraj asigură o organizare și pregătire temeinică a ședinței și a întregii proceduri de arbitraj.
Recomandăm tuturor părților care fac referire la arbitrajul AHK România în contractele lor și care doresc ca litigiile să fie soluționate de acest tribunal arbitral să includă în contractele lor următoarea clauză de compromisorie:
„Orice litigiu decurgând din sau în legătură cu acest contract, inclusiv referitor la validitatea clauzei de arbitraj, se va soluţiona excluzând procedurile ordinare în justiţie prin arbitrajul Curţii permanente de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană în conformitate cu Regulamentul acestei Curţi."
Dispoziții suplimentare recomandate
„a) Locul arbitrajului este .....”
„b) Numărul de arbitri este ......”
„c) Limba de arbitraj este ......”
„d) Legea materială aplicabilă este ......”
Consultant GreenTech & Tax and Legal, Secretariat of the Arbitration Court Consulting & Services
+40 21 2079121 dumitru.cristina@ahkrumaenien.ro