Logo Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană

Învățământul profesional dual

Învățământul profesional dual este cea mai bună investiție în viitorul companiei dvs.!

Învățământ dual
Canva / Canva

Învățământul profesional dual – un produs de export de succes al Germaniei

Sistemul german de formare profesională duală este deja un produs de export renumit al Germaniei și un model de succes recunoscut la nivel mondial, care contribuie în mod semnificativ la menținerea unei rate scăzute a șomajului și la asigurarea forței de muncă calificate pentru economie – 75% dintre elevi sunt preluați în companii după finalizarea formării.
 

Formarea profesională germană se caracterizează prin parteneriatul dintre stat (școli, guvernul federal, landuri), companii și asociații sau camere de comerț și industrie (IHK). IHK-urile joacă un rol important, deoarece, în conformitate cu legea privind formarea profesională, acestea sunt punctele de expertiză și de contact pentru mediul de afaceri și politic. Dialogul constant dintre parteneri asigură consolidarea și dezvoltarea continuă a reglementărilor în materie de formare profesională în concordanță cu nevoile economiei.

Această cooperare și îmbinarea teoriei din cadrul școlilor profesionale cu experiența practică în cadrul companiilor permite elevilor să dobândească abilitățile și competențele necesare pentru viitoarea lor carieră și să le aplice imediat. Astfel, absolvenții sunt bine pregătiți în vederea angajării, ceea ce ușurează procesul de recrutare atât pentru ei ca angajați, cât și pentru companii. În plus, recunoașterea examenului de către stat în baza regulamentului pentru formare profesională acționează ca garanție standardizată de calitate, în care angajatorii se pot încrede.
 

Modelul german de succes preluat în școlile din România

Sistemul românesc de învățământ profesional a trecut prin numeroase reforme și a fost reintrodus în 2012 cu elemente ale sistemului dual german, datorită presiunii din partea sectorului privat și cu sprijinul AHK România.

De regulă, acesta presupune 3-4 ani de formare profesională duală, cu lecții teoretice în școlile profesionale și pregătire practică în companii. În paralel, continuă să existe sistemul românesc convențional de formare profesională, care diferă prin faptul că practica se desfășoară predominant în atelierele școlilor profesionale, iar actorii privați au o implicare mai redusă. 
 

Un parteneriat cu angajament major

În sectorul dual se încheie un contract trilateral, un parteneriat între companiile private, școlile profesionale (acord-cadru cu autoritățile locale) și elevi (resp. reprezentanții lor legali). Un proiect de pionierat și de referință în acest domeniu, derulat la inițiativa și sub coordonarea AHK România, este Școala de Carte și Meserii – un program de formare duală pentru calificarea de comerciant-vânzător, la care participă mai mulți investitori germani din România și mai multe școli profesionale.
 

Flexibilitate? Da, și chiar mai multe avantaje!

Cerințele legale sunt flexibile și oferă comunității de business un spațiu de manevră relativ mare. De exemplu, companiile pot avea un cuvânt de spus cu privire la programele de formare, curriculumul și examenele. De asemenea, întreprinderea este implicată în consiliul școlar, în comisia de examinare și în organizarea pregătirii practice.

Toți elevii care urmează programe de formare profesională primesc o bursă de stat reglementată legal, care este dublată în sistemul dual, iar diferența este suportată de către companie. Pentru angajamentul lor, companiile primesc anumite stimulente fiscale din partea guvernului.
 

Asigurarea personalului calificat pe termen lung 

Sistemul de învățământ profesional dual din România le oferă elevilor posibilitatea de a se pregăti din timp și de a-și asigura un loc de muncă după formare, oferindu-le în același timp alternativa unui parcurs academic ulterior. În plus asigură pregătirea forței de muncă în mod specific și în strânsă legătură cu nevoile reale ale economiei. Programele de formare duală includ ca. 20% de experiență practică în primul an, ca. 60% în al doilea an și ca. 72% în al treilea an.
 

O tendință ascendentă promițătoare și mult potențial

În comparație cu Germania, formarea profesională nu se bucură în România de cea mai bună reputație. Din fericire, însă, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere constantă a numărului de locuri în învățământul profesional și a interesului elevilor pentru sistemul dual. În plus, numărul de companii implicate în sistemul dual a crescut exponențial de la introducerea acestuia în România.

Sub egida EduPro, AHK România oferă sprijin în toate activitățile legate de învățământul dual. 

Luați legătura cu noi și maximizați potențialul companiei și al angajaților dvs.!

Contact