Un studiu al firmei de consultanță Roland Berger comandat de Asociația Germană a Industriei (BDI) arată că dependența industriei germane de importurile de materii prime este în creștere, în special de importurile din China.
Iar Germania s-ar putea confrunta cu deficit de materii prime din mai multe motive: SUA ar putea asigura din ce în ce mai mult exclusiv stocurile sale, în timp ce China restricționează exporturile. Și în cele din urmă, Germania este șantajabilă din cauza dependenței sale. Potrivit studiului, care a fost pus la dispoziția exclusivă Handelsblatt, dependența Germaniei de importuri este ridicată sau foarte ridicată pentru 23 din cele 48 de materii prime analizate și a crescut pentru zece materii prime în ultimii zece ani.
Președintele BDI, Siegfried Russwurm, avertizează asupra pericolelor asupra industriei, care decurg din această evoluție: „Materiile prime sunt din ce în ce mai folosite ca mijloc de presiune în conflictele geopolitice”, a declarat Russwurm.
Este de așteptat ca noua administrație americană, condusă de Trump, să ia măsuri suplimentare pentru a asigura un acces important la materiile prime - de asemenea, în concurență cu Germania.
Pe de altă parte, China a impus în ultimii ani numeroase controale noi ale exporturilor. Din 2023, de exemplu, există controale mai stricte asupra exportului de germaniu, galiu și elemente de pământuri rareH+, care sunt deosebit de importante pentru producția de cipuri.
„Securitatea aprovizionării noastre este mai amenințată ca niciodată”, a avertizat președintele BDI, Russwurm. Cererea crește mai repede decât poate fi extinsă oferta. Germania și Europa sunt în pericol de a pierde competiția globală pentru materiile prime de importanță strategică.