Carmen Kleininger
Senior PR Specialist Public Relations & Marketing
+40 21 2079150 kleininger.carmen@ahkrumaenien.roBucurești, Febuarie 2025: Cushman & Wakefield Echinox a oferit consultanță strategică MAS PLC, unul dintre cei mai importanți investitori imobiliari din Europa Centrală și de Est, în procesul de vânzare a unui portofoliu de strip mall-uri din România către M Core Group.
Portofoliul include șapte proprietăți cu o suprafață totală închiriabilă (GLA) de aproximativ 32.000 metri pătrați, situate în Slobozia, Focșani, Râmnicu Sărat, Târgu Secuiesc, Sebeș, Făgăraș și Gheorgheni. Aceste centre comerciale sunt amplasate strategic în zone dens populate, în proximitatea magazinelor Kaufland, având o rată de ocupare de 100% și un mix impresionant de chiriași naționali și internaționali, precum JYSK, Pepco, C&A, CCC, Deichmann, Sinsay, Altex, KFC, McDonald’s, și alții.
Cushman & Wakefield Echinox a oferit servicii de consultanță strategică și suport pe parcursului tuturor etapelor ale tranzacției, proiectul fiind coordonat de Cristi Moga, Head of Capital Markets, și Bogdan Marcu, Partner, Capital Markets. M Core Group a fost asistat în procesul de achiziție de CMS Cameron McKenna, Deloitte și IO Partners.
Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Această tranzacție reconfirmă tendința de revenire a pieței de investiții din România, sectorul de retail fiind recunoscut ca o clasă de active sănătoasă și sigură. Calitatea portofoliului a fost un factor determinant pentru încheierea tranzacției, iar profesionalismul părților implicate a avut o contribuție importantă la simplificarea procesului.”
Bogdan Marcu, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Pe măsură ce mediul macroeconomic se stabilizează, intrăm într-un nou ciclu economic. Această schimbare a generat un interes sporit pentru România atât din partea investitorilor existenți, care caută să-și extindă portofoliile, cât și din partea unora noi. România este o piață emergentă, cu un potențial de creștere considerabil în toate sectoarele. Această tranzacție reprezintă un indicator puternic al rezilienței pieței de retail, al creșterii lichidității și al sentimentului pozitiv general în rândul investitorilor.”
MAS PLC continuă să prioritizeze investițiile în proprietăți generatoare de venituri în regiunea CEE. Portofoliul de retail al MAS avea o rată de ocupare de 97,4% la jumătatea anului 2024, înregistrând o creștere a veniturilor nete din chirii de 7,2%. Această vânzare este în linie cu strategia companiei de a maximiza pe termen lung randamentele acționarilor prin realocarea selectivă a capitalului.
MAS PLC este un investitor și operator de proprietăți listat pe piața principală a Bursei de Valori din Johannesburg și secundar pe A2X Limited. Grupul operează o echipă multidisciplinară de 270 de profesioniști în domeniul investițiilor, achizițiilor, închirierilor, administrării de active imobiliare, marketing și finanțe. MAS își propune maximizarea randamentele pe termen lung ale acționarilor prin investiții în proprietăți deținute direct, și alte investiții producătoare de venituri în ECE și indirect, prin parteneriate de tip joint-venture.
M Core are un portofoliu de active de 6 miliarde de lire sterline și aproape 500 de angajați în toată Europa. Grupul operează companii în Marea Britanie, Franța, Polonia, România, Germania și Spania. Printre membrii cheie se numără LCP, Sheet Anchor, Proudreed, Evolve și Square 7, ca partener local pentru portofoliul din România.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști și colaboratori, ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com.
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com
CMS a asistat M Core Group, unul dintre cele mai mari grupuri de companii de investiții și management imobiliar din Marea Britanie, cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc., precum și în legătură cu finanțarea achiziției.
Portofoliul include șapte proprietăți situate în orașele Slobozia, Focșani, Râmnicu Sărat, Târgu Secuiesc, Sebeș, Făgăraș și Gheorgheni, cu o suprafață totală de aproximativ 32.000 mp și situate strategic în zone dens populate. Printre chiriașii locali și internaționali se numără JYSK, Pepco, C&A, CCC, Deichmann, Sinsay, Altex, KFC, McDonald's și mulți alții.
CMS a acordat consultanță cu privire la toate aspectele tranzacției, inclusiv due diligence juridic și fiscal, negocierea, finanțarea, semnarea și perfectarea acesteia. Printre membrii cheie ai tranzacției se numără LCP, Sheet Anchor, Proudreed și Evolve, alături de Square 7 ca partener local pentru portofoliul din România.
Roxana Fratila, Partener și Head of Real Estate & Construction la CMS România, a declarat: „Suntem încântați că am asistat M Core cu privire la încă o achiziție semnificativă în România. Cu această nouă tranzacție, CMS își reconfirmă poziția de lider în domeniul de retail M&A - experiența noastră în acest sector și relația solidă pe care o avem cu M Core au contribuit la încheierea cu succes a acestei achiziții.”
Mircea Moraru, Corporate M&A Senior Counsel la CMS România, a adăugat: „Sectorul de retail din România continuă să atragă investiții importante. Mă bucur că am asistat M Core în această nouă tranzacție, ce subliniază încă o dată abordarea colaborativă a CMS, ce ne-a permis să acordăm cu ușurință asistență juridică și fiscală multidisciplinară pe parcursul tuturor etapelor tranzacției.”
Echipa CMS a fost coordonată de Roxana Frățilă, partener (Real Estate) și Mircea Moraru, senior counsel (Corporate M&A), în ceea ce privește aspectele tranzacționale, cu sprijinul lui Andrei Tercu, Consultant fiscal (Tax), al Oanei Mina, senior associate, al Aurei Marina, associate (Real Estate), și al Claudiei Nagy, senior counsel (FDI). Echipa de drept bancar a fost coordonată de Ana Radnev, partner, și Alina Tihan, senior counsel, cu sprijin important acordat de către Bianca Radu si Florian Pacalici, associates, și avocat Radu Dragan.
Despre CMS
Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 87 de birouri în 49 de țări din întreaga lume și peste 6.300 de avocați, CMS deține o experiență îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.
Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.
Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law
CITR, în calitate de administrator judiciar al Nordis Management SRL, face cunoscute concluziile preliminare ale analizei activității din ultimii trei ani, structura masei credale precum și scenariile posibile de redresare a companiei.
Cu toate că modelul de business al Nordis Management SRL de a finanța proiectele imobiliare prin avansuri încasate de la cumpărători este unul uzual în industrie, compania a ajuns într-un blocaj întrucât nivelul de lichiditate necesar finalizării proiectelor nu a putut fi asigurat din cauza unui cumul de factori specifici și au generat. În principal vorbim de neîncadrarea în termenele asumate de finalizare, decapitalizarea accelerată datorată scăderii abrupte a volumului de vânzări și a obligațiilor de plată generate de nerespectarea termenelor precum și dezvoltarea în paralel a mai multor proiecte care au avut un efect negativ asupra întregului portofoliu al Nordis Management SRL.
Tabelul creditorilor și impactul finalizării proiectelor
Tabelul preliminar care a fost trimis la instanță în data de 31.01.2025, este actul procedural prin care se determină cuantumul total al datoriilor pe care compania le are față de creditorii săi la data intrării în insolvență. Totalul creanțelor acceptate la masa credală este de 728.879.237,17 lei, din care 422.694.049,46 lei reprezintă creanțe potențiale, care izvorăsc în principal din obligații de a face care sunt în prezent în vigoare. Acestea au fost înscrise sub condiția suspensivă a încetării contractului și implicit a obligațiilor care subzistă astăzi în sarcina Nordis Management SRL. Altfel spus, creanțele vor deveni efective iar creditorii vor putea solicita restituirea lor doar în cazul în care compania nu-și va respecta obligațiile principal asumate, de transfer al dreptul de proprietate, predare, finisare sau mobilare cu privire la imobilele promise.
În cazul specific Nordis Management SRL, pe lângă furnizorii clasici, creditorii bugetari și cei salariali, am identificat 3 tipologii de creanțe specifice clienților companiei (promitenți-cumpărători și actuali proprietari), respectiv:
(1) clienți cu promisiuni de vânzare-cumpărare în derulare, care prioritar au dreptul de a primi apartamentele promise, iar subsidiar (în condițiile în care livrarea nu poate fi realizată din orice motiv), dreptul de a recupera sumele plătite cu titlu de avans/preț. În cazul în care proiectele vor fi finalizate și apartamentele livrate conform promisiunilor în derulare, datoria totală ar fi redusă cu peste 350 milioane lei.
(2) clienți care au decis să se retragă din proiect și să opteze pentru rezoluțiunea promisiunilor, care au doar dreptul de a recupera sumele investite;
(3) clienți care astăzi sunt proprietari, însă apartamentele nu sunt la stadiul promis (nefiind finisate/mobilate) și/sau nu au fost predate (în acest caz, creditorii au solicitat înscrierea în tabel cu contravaloarea întregului preț achitat, având opțiunea, în caz ca nu se predau apartamentele, să solicite desființarea contractului de vânzare-cumpărare și restituirea banilor).
Predarea apartamentelor și finisarea/mobilarea lor ar diminua totalul datoriilor cu peste 55 milioane lei. Masa credală a crescut pe toate categoriile de creditori expuși mai sus, cu calcul de daune, dobânzi, penalități, cheltuieli de judecată (pe lângă avansuri), cu o valoare de peste 40 milioane lei.
Conform legii, oricare dintre creditori poate să formuleze contestații în termen de 7 zile de la publicarea tabelului în Buletinul Procedurilor de Insolvență.
Cauzele insolvenței:
1. Decizia de dezvoltare în paralel a mai multor proiecte (Mamaia, Sinaia, Brașov). În perioada 2019-2020, Nordis Management SRL a inițiat simultan trei proiecte imobiliare în Mamaia, Sinaia și Brașov, finanțându-le prin avansuri din promisiuni de vânzare-cumpărare. Lipsa unei gestiuni separate a fondurilor pentru fiecare proiect a creat o interdependență financiară riscantă. Această abordare, combinată cu absența unei evidențe clare a alocării resurselor, a amplificat vulnerabilitatea întregului portofoliu, crescând semnificativ riscul de eșec pentru toate proiectele în caz de dificultăți într-unul dintre ele.
2. Activitatea de dezvoltare nu a fost împărțită pe centre de cost/profit. În urma analizei realizate, administratorul judiciar a constatat că toată activitatea companiei s-a desfășurat ca un tot unitar. Această abordare a generat multiple deficiențe operaționale și financiare, incluzând lipsa controlului și monitorizării eficiente a costurilor, imposibilitatea evaluării profitabilității individuale a proiectelor, dificultăți în urmărirea alocării finanțărilor, incapacitatea de a anticipa și preveni blocajele de cash-flow, precum și riscul de contaminare financiară între proiectele performante și cele nerentabile. Aceste deficiențe au afectat semnificativ capacitatea companiei de a lua decizii informate și de a gestiona eficient resursele financiare.
3. Estimări eronate de investiție. Conform documentelor puse la dispoziție de reprezentanții companiei, lipsa împărțirii pe centre de profit a condus și la estimări eronate ale costurilor cu privire la anumite proiecte imobiliare, ceea ce a contribuit la starea de dificultate. Spre exemplu, pentru dezvoltarea proiectului din Sinaia suma estimată pentru lucrările de punere în siguranță a terenului conform celor două autorizații de construire este de 3.3 mil lei. Însă, din cauza situației faptice a terenului, cheltuielile înregistrate în perioada analizată aferente proiectului dezvoltat în Sinaia, doar pentru etapa menționată, s-au ridicat, conform înregistrărilor contabile, la 15,09 mil lei, cu o diferență de 9,53 mil lei față de estimările inițiale.
4. Neîndeplinirea obligațiilor contractuale și întârzierile în livrarea proiectelor au condus la plata de daune și la decapitalizarea companiei. Conform contractelor încheiate cu investitorii, în situația în care Nordis Management SRL nu își respecta obligațiile contractuale asumate, compania era obligată să suporte diverse tipuri de daune. Aceste daune erau fie prevăzute în mod explicit în promisiunile de vânzare-cumpărare, fie erau negociate de părți în momentul apariției situațiilor de nerespectare a termenelor de livrare asumate. Aceste mecanisme de stabilire a daunelor au contribuit la creșterea presiunii financiare asupra companiei, afectând capacitatea sa de a menține fluxurile de numerar necesare pentru continuarea proiectelor în curs. Cuantumul total al cheltuielilor cu despăgubiri, amenzi și penalități înregistrat în contabilitate în perioada analizată este de 42,33 mil lei. Pe lângă daunele generate, neîndeplinirea obligațiilor contractuale și întârzierile au dus la solicitări de rezoluțiune a promisiunilor de vânzare – cumpărare și restituirea avansurilor, ceea ce a avut de asemenea impact negativ asupra lichidităților companiei și finanțarea proiectelor în curs.
Modelul de business al Nordis Management SRL se bazează în principal pe colaborarea cu parteneri comerciali și furnizori din același grup. Acest tip de organizare, care presupune multiple tranzacții, contracte și operațiuni de compensări intra-grup, aduc necesitatea unei verificări încrucișate atât a naturii contractelor, tranzacțiilor și operațiunilor încheiate cu firmele din grup, cât și a modalității de stabilire a prețurilor. Ca să poată fi fundamentată o concluzie privind atragerea răspunderii personale a conducerii societății pentru cauzarea insolvenței este necesară completarea analizei cu verificarea înregistrărilor din contabilitatea Nordis Mamaia SRL, Nordis Hotel SRL și Lampp Building Project SRL, raportat la datoriile și creanțele reciproce și în legătură cu Nordis Management SRL, care au făcut obiectul multiplelor operațiuni de compensare, dar și verificarea serviciilor facturate intra-grup în baza cărora au fost operate compensările. Toate aceste companii sunt în insolvență și vor fi analizate în perioada următoare. În acest sens este nevoie de realizarea unei expertize tehnice care să evalueze toate proiectele aflate în diverse stadii de dezvoltare, și care trebuie să fie realizată prin metoda costului, precum și a unei expertize contabile care va trebui să includă și analiza relațiilor comerciale dintre Nordis Management SRL și principalii parteneri de business. Prin urmare, analiza CITR continuă pentru identificarea unor eventuale cauze suplimentare care au contribuit la decapitalizarea companiei, cauzând astfel intrarea în insolvență.
Finalizarea proiectelor imobiliare aflate în derulare reprezintă premisa care ar asigura într-un grad mai mare protejarea investițiilor clienților Nordis Management SRL. Pe când scenariul intrării în faliment ar presupune vânzarea activelor în stadiul actual, cu un grad redus de acoperire a creanțelor. În acest sens, la acest moment, sunt analizate următoarele opțiuni de reorganizare:
Nordis Mamaia: Reprezentanții companiei au prezentat un plan de finalizare etapizata prin vânzarea unor imobile excedentare, generând capital necesar pentru cadastrarea și livrarea primului bloc pana la sezonul estival 2025. În paralel reprezentanții companiei și CITR poartă discuții și cu alți investitori pentru completarea finanțării întregului proiect.
Nordis Brasov: Reprezentanții companiei se află în negocieri avansate cu un investitor interesat de preluarea și finalizarea proiectului, ceea ce va putea conduce la livrarea imobilelor către cumpărătorii din proiectele din Brașov.
Nordis Sinaia: La acest moment nu a fost identificat un investitor interesat, dar suntem în proces continuu de prospectare a pieței de profil pentru identificarea unor soluții viabile.
În scenariul finalizării celor trei proiecte, vor fi disponibile pentru vânzare 414 unități din totalul de 1.966 aflate în curs de dezvoltare, conform informațiilor furnizate de companie.
***
În această primă etapă a procedurii de insolvență, echipa CITR a notificat peste 1.500 de creditori, a analizat peste 1000 de ante-contracte, contracte de vânzare și alte operațiuni care au generat un drept de creanță, a realizat analiza preliminară a cauzelor insolvenței și a demarat inventarierea și evaluarea bunurilor companiei. Pentru analiza preliminară, echipa CITR a analizat documentele financiar-contabile ale companiei din perioada 2021-2024, care conțin peste 150.000 de tranzacții. De asemenea, tabelul preliminar al creditorilor a presupus analiza a peste 1.000 de declarații de creanță, echivalentul a 100.000 de pagini.
În acest cadru de complexitate, CITR va continua să asigure toate resursele necesare și utile derulării cu celeritate a tuturor demersurilor necesare în acest proiect și va continua să informeze periodic și transparent toți creditorii făcând eforturi în identificarea celor mai viabile scenarii de redresare a proiectelor imobiliare.
Presiune mai mare asupra costurilor - progres cu privire la Strategia 2030
Bosch, furnizorul de tehnologie și servicii, a generat în 2024 venituri din vânzări de 90,5 miliarde de euro, potrivit cifrelor preliminare[1]. În termeni nominali, această situație reprezintă o scădere anuală de 1 procent și aproximativ egalitate cu anul precedent după ajustarea cu efectele cursului de schimb. Marja operațională EBIT a fost de 3.5 procente. „În pofida eforturilor noastre, nici compania Bosch nu a fost complet imună față de evoluțiile economice, dar am avut o participare respectabilă în comparație cu colegii noștri din industrie”, a declarat dr. Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, cu privire la cifrele de afaceri preliminare publicate ale companiei. „Tehnologiile noastre pentru mobilitatea și casele viitorului rămân domenii cheie de dezvoltare pentru noi.” El a subliniat eforturile de a consolida competitivitatea și dezvoltarea în anul financiar 2024 prin decizii strategice de portofoliu care au implicat atât achiziții, cât și cesionări și a adăugat: „Compania a trebuit să facă și anumite ajustări structurale”.
Pe lângă slaba creștere economică la nivel global, dezvoltarea activității Grupului Bosch a fost afectată negativ de faptul că piețele în creștere, cum ar fi electromobilitatea, s-au dezvoltat mult mai lent decât se preconiza. Scăderea volumului vânzărilor în aceste domenii și capacitatea aferentă sub-utilizată, precum și cheltuielile inițiale ridicate în continuare pentru tehnologiile viitoare și provizioanele pentru ajustările strategice necesare, au avut un impact negativ asupra rezultatelor. Dar, în ciuda tuturor provocărilor, Bosch continuă să-și urmărească în mod constant obiectivele de afaceri ambițioase: până în 2030, compania își propune să fie printre furnizorii de top în domeniile sale de activitate de pe piețele cheie. În puls, compania intenționează să obțină o creștere medie anuală între 6 și 8 procente, cu o marjă de cel puțin 7 procente.
Strategia de dezvoltare: dezvoltarea portofoliului pentru a îmbunătăți oportunitățile de afaceri
În ultimul an financiar, Bosch și-a implementat în mod sistematic Strategia 2030 și a atins repere importante. Unul dintre acestea este achiziția planificată a afacerii din domeniul HVAC, Johnson Controls - Hitachi, în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari SUA. Prin achiziționarea acestei afaceri, Bosch intenționează să-și extindă prezența pe piețele în creștere precum SUA și Asia. „În ciuda turbulențelor actuale, ne urmăm în mod constant strategia de dezvoltare și vom continua să promovăm cu hotărâre tehnologii de importanță vitală pentru lumea de mâine”, a declarat Hartung. Odată cu vânzarea unor părți mari din divizia de produse Building Technologies pentru securitate și tehnologie de comunicații, Bosch se va concentra în viitor pe activitatea de integrare a sistemelor și va continua dezvoltarea. Prin aceste mișcări, compania își propune să asigure un echilibru mai bun între diviziile sale, să își sporească robustețea și să își facă portofoliul viabil pentru viitor.
Tehnologiile viitorului: inovațiile creează „tehnică pentru o viață”
Pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare, Bosch stimulează inovația în domenii de importanță mare pentru viitor. „Electromobilitatea, hidrogenul și tehnologiile sustenabile rămân o afacere în creștere și centrul inovațiilor noastre”, a declarat Hartung, referindu-se la provocarea continuă a schimbărilor climatice. Acesta a dat ca exemplu o pompă criogenică pe care Bosch o testează în prezent în SUA, care comprimă până la 600 de kilograme de hidrogen lichid pe oră. În doar 10 minute, o astfel de pompă va asigura alimentarea camioanelor cu o cantitate de hidrogen suficientă pentru a parcurge următorii 1.000 de kilometri. Bosch este, de asemenea, lider în domeniul electrocasnicelor. Peste doar câteva săptămâni, va lansa o combinație de frigider-congelator XXL încorporate, eficientă din punct de vedere energetic. Respectând noul standard Matter, aceasta va fi primul aparat electrocasnic din lume cu conectivitate independentă de producător. Aproximativ 5.000 de experți Bosch lucrează pentru a face inteligența artificială adecvată pentru utilizarea în viața de zi cu zi, cum ar fi un nou serviciu asistat de IA de apel de urgență care să permită utilizatorilor de lifturi să solicite ajutor în limba lor maternă, dar care să nu necesite modernizarea lifturilor.
Soluții digitale: inteligența artificială întărește activitatea de bază
Software-urile inteligente și serviciile digitale au devenit acum un pilon important pentru activitatea de bază a companiei Bosch. „Folosim din ce în ce mai mult inteligența artificială în procesele noastre, îmbunătățind calitatea și productivitatea atât în fabricile, cât și în birourile noastre”, a spus Hartung. „IA a devenit, de asemenea, o parte integrantă a produselor și soluțiilor noastre.” Bosch preconizează că va genera vânzări de peste 6 miliarde de euro în domeniul software-urilor și serviciilor până la începutul deceniului următor, două treimi din această cifră fiind generate în sectorul Mobilitate. „În cadrul Bosch, inteligența artificială joacă un rol important de ani de zile pentru conducerea asistată și automatizată”, a declarat Hartung. „Dar noi promovăm mobilitatea definită de software nu doar în materie de IA, iar acest lucru face din Bosch un partener ideal pentru principalii jucători din lume din domeniul tehnologiei.” Un exemplu este soluția de sistem Vehicle Motion Management. Printre altele, aceasta permite sistemele de frânare brake-by-wire, în care în care o pedală de frână electronică funcționează fără o conexiune mecanică.
Politica economică: competitivitate pentru o Europă puternică
Bosch caută noi cadre de politică în Germania și UE pentru a stimula dezvoltarea. Potrivit lui Hartung, este nevoie de acțiuni pentru a consolida competitivitatea și atractivitatea acestora, în calitate de locuri de desfășurare a afacerilor. „Pentru o Uniune Europeană puternică sunt necesare mai puține reglementări și mai multe investiții, precum și mai puține bariere și mai multă liberalizare a pieței”, a spus acesta. Având în vedere prețurile pentru energie, birocrația și lipsa investițiilor în infrastructură în Germania, piața de origine a companiei, Hartung speră ca, după viitoarele alegeri din țară, să aibă loc o trecere rapidă de la discuții la acțiune. „Orice element care facilitează afacerile constituie un pas în direcția corectă”, a spus el. „Atunci Germania și Europa pot fi și în viitor printre liderii economici și tehnologici ai lumii.” Ca și până acum, Bosch intenționează să-și aducă contribuția în acest sens: în următorul an, aproximativ 40 de procente din investițiile globale ale companiei vor continua să fie direcționate către locațiile sale din Germania.
Evoluția afacerii în anul 2024: evoluțiile pieței afectează cifra de vânzări a sectoarelor de activitate
Cifrele de vânzări pentru sectoarele de afaceri ale Bosch reflectă în mod clar tendința generală a pieței. „În ansamblu, 2024 a constituit o excepție, toate piețele noastre de interes având performanțe slabe în același timp”, a declarat dr. Markus Forschner, membru al consiliului de administrație și director financiar al Robert Bosch GmbH. Cu venituri din vânzări de 55,9 miliarde de euro, sectorul Mobilitate aproape a atins nivelul din anul precedent. În ciuda pieței în scădere, veniturile din vânzări au rămas practic neschimbate după ajustarea pentru efectele cursului de schimb. În sectorul de activitate Tehnologie industrială, veniturile din vânzări au ajuns la 6,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă în termeni nominali cu 13 procente mai puțin decât în anul precedent, sau minus 12 procente după ajustarea pentru efectele cursului de schimb. Sectorul slab al ingineriei mecanice a afectat în mod deosebit piețele principale din Europa, China și SUA. În sectorul Bunuri de larg consum, veniturile din vânzări au crescut cu 2 procente în termeni nominali, înregistrând 20,3 miliarde de euro. După ajustarea pentru efectele cursului de schimb, acestea au fost de fapt mai mari cu 3 procente față de anul precedent. Acest lucru înseamnă că Bosch crește din nou în domeniul bunurilor de larg consum, pentru prima dată de la scăderea cererii de la finalul pandemiei de coronavirus. Veniturile din vânzări în sectorul de activitate Tehnologie pentru construcții și energie s-au ridicat la 7,5 miliarde de euro. Acest lucru corespunde unei scăderi a veniturilor din vânzări de 3 procente, atât în termeni nominali, cât și după ajustarea pentru efectele cursului de schimb. Aceasta s-a datorat în principal perspectivelor sumbre de pe piața europeană a sistemelor de încălzire.
Evoluția afacerii în anul 2024: evoluții necorespunzătoare ale vânzărilor în regiuni
Pe lângă evoluțiile pieței, situația economică a afectat în diferite grade evoluțiile vânzărilor din diversele regiuni. „Activitatea noastră europeană a fost afectată în mod deosebit de situația economică”, a explicat Forschner. La un volum de 44,5 miliarde de euro, veniturile din vânzări în Europa au fost cu aproximativ 5 procente mai scăzute față de anul precedent în termeni nominali și după ajustarea pentru efectele cursului de schimb. Având în vedere evoluțiile din America de Nord și China, creșterea veniturilor din vânzări în America și regiunea Asia-Pacific a fost, de asemenea, necorespunzătoare. În America de Nord, veniturile din vânzări au crescut cu 5 procente, la un volum de 16 miliarde de euro. În Asia-Pacific, veniturile din vânzări au crescut la 28,1 miliarde de euro. Creșterea nominală a fost de 1 procent sau 3 procente după ajustarea pentru efectele cursului de schimb.
Evoluția personalului în anul 2024: se conturează o reducere a numărului
de angajați
Începând cu 31 decembrie 2024, Grupul Bosch a angajat la nivel mondial aproximativ 417.900 de persoane, ceea ce reprezintă cu aproximativ 3 procente mai puțin față de anul precedent (-11.500). În Germania, de asemenea, numărul de angajați a scăzut cu 3 procente (-4.400), la puțin peste 129.800.
Perspective pentru anul 2025: economie slabă, care va pune o presiune mai mare asupra costurilor
Grupul Bosch preconizează că se va confrunta cu un mediu extrem de provocator și anul acesta. „La nivel mondial, anticipăm că va exista doar o creștere moderată”, a declarat Forschner. „Nu ne așteptăm ca economia globală să-și revină înainte de 2026.” În situația de față, Bosch presupune că economia va crește în 2025 cu doar 2½ procente. Pentru a-și implementa strategia de dezvoltare, compania rămâne concentrată pe obiectivele sale financiare. „Chiar și în fața unor condiții adverse în mod constant, dorim să ne îmbunătățim în continuare vânzările și să obținem rezultate mai bune în anul financiar 2025”, a declarat Forschner. În opinia sa, doar creșterea profitabilă va permite companiei să-și continue dezvoltarea puternică și semnificativă. În consecință, Bosch își propune să-și atingă până în 2026 marja țintă de 7 procente. Obiectivul este de a spori în continuare competitivitatea la toate nivelurile, de la produse atrăgătoare și costuri acceptabile până la structuri adecvate pentru un portofoliu de perspectivă. „Economiile sensibile și investițiile concentrate ne asigură spațiul de manevră necesar”, a spus Forschner, dar a avertizat că acest lucru nu va fi ușor. Un astfel de plan va necesita un efort mare și nu va exclude decizii dureroase.
Persoană de contact pentru jurnaliști:
Miruna Andriesei
Telefon: +40 730 024 478
Grupul Bosch este prezent de 30 de ani în România și are aproximativ 10.520 de angajați în șase entități. În 2023, Bosch a generat vânzări consolidate în valoare de 516,2 milioane de euro pe piața din România. Vânzările nete totale, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au ajuns la 2,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul său de cercetare și dezvoltare din Cluj, București și Sibiu și unitățile sale de producție pentru Mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum și un centru de soluții de business și tehnologie, la Timișoara. În București, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.
Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.ro.
Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. Acesta are aproximativ 417.900 de angajați în întreaga lume (la 31 decembrie 2024). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de 90,5 miliarde de euro în anul 2024. Operațiunile sale sunt împărțite în patru sectoare de activitate: Mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. Prin activitățile sale, compania își propune să folosească tehnologia pentru a contribui la modelarea tendințelor universale, cum ar fi automatizarea, electrificarea, digitalizarea, conectivitatea și orientarea către sustenabilitate. În acest context, amprenta extinsă a Grupului Bosch în diferitele industrii și regiuni îi consolidează capacitatea de inovație și robustețea. Bosch își folosește expertiza dovedită în tehnologia senzorilor, software și servicii pentru a oferi clienților soluții pentru mai multe domenii dintr-o singură sursă. De asemenea, își aplică expertiza în materie de conectivitate și inteligență artificială pentru a dezvolta și fabrica produse ușor de utilizat și sustenabile. Prin „Tehnică pentru o viață”, Bosch dorește să ajute la îmbunătățirea calității vieții și la conservarea resurselor naturale. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH și cele aproximativ 470 de filiale și companii regionale din peste 60 de țări. Prin includerea partenerilor comerciali și de service, rețeaua globală de producție, inginerie și vânzări Bosch acoperă aproape toate țările din lume. Baza pentru creșterea viitoare a companiei este puterea sa inovatoare. În cele 136 de locații de pe tot globul, Bosch are aproximativ 86.900 de angajați în cercetare și dezvoltare, dintre care aproape 48.000 sunt ingineri software.
Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com.
[1] Pe baza raportării interne; pot fi diferite față de cifrele externe publicate în raportul anual.
Dunwell Industrial Brokerage anunță finalizarea procesului de închiriere a unui spațiu logistic modern, cu o componenta de spatii de birouri, in suprafața totala de aproximativ 5.000 mp, către Dachser România, unul dintre liderii europeni în domeniul serviciilor logistice. Spațiul este situat în incinta Parcului Industrial Schwartz Immobilien, parte a grupului Otter Distribution, în vestul Bucureștiului, pe Strada Industriilor – o zonă în plină expansiune, recunoscută pentru dezvoltările sale industriale.
Noua hală, clasă A, este o construcție recent finalizată, cu specificații de ultimă generație și eficiență energetică ridicată. Amplasarea acesteia oferă acces excelent la șoseaua de centură și beneficiază de transport public pentru conectarea Bucureștiului și a zonelor adiacente.
Relocarea a fost determinată de creșterea volumului de activitate al Dascher, ceea ce a impus dublarea suprafeței de depozitare și un upgrade semnificativ al facilităților. Noua locație îmbunătățește considerabil specificațiile logistice, contribuind la creșterea eficienței operaționale și la extinderea serviciilor oferite clienților.
Dachser România face parte din rețeaua globală a grupului Dachser, care are o istorie de peste 100 de ani și este prezent în 45 de țări, de pe toate continentele. Compania oferă soluții personalizate și scalabile de transport, depozitare și gestionare a lanțului de aprovizionare. Activă în România din 2009, Dachser operează în patru locații (București, Brașov, Ploiești și Arad), având 107 angajați și realizând anul trecut 174.600 de livrări.
Din partea DACHSER, domnul Dan Georgescu, Director de Sucursală al DACHSER București, a declarat: „Începând cu 13.12.2024, am început oficial producția la noul nostru centru logistic, care include 700 m² de spații moderne de birouri, depozit cu un sistem de rafturi certificat seismic și o zonă de cross-dock echipată cu 15 rampe care facilitează încărcarea și descărcarea paralelă a expedierilor din întreaga rețea.
Acesta este un moment foarte special pentru întreaga echipă de la DACHSER București și un pas semnificativ în călătoria noastră continuă către o logistică durabilă și operațiuni eficiente în regiunea Europei de Sud-Est”.
Schwartz Immobilien, parte a grupului Otter Distribution – unul dintre cei mai mari producători și comercianți de încălțăminte din România – dezvoltă proiecte imobiliare industriale, oferind partenerilor spații clasa A cu specificații de ultimă generație. Proiectul din Parcul Industrial Schwartz Immobilien subliniază angajamentul companiei față de dezvoltarea sustenabilă a sectorului industrial și logistic din România.
Domnul Filip Schwartz - Acționar și Admistrator al grupului Otter Distribution, a afirmat în contextul finalizării acestei tranzacții: “Credem în piața de logistică din România, iar în contextul unui grad de închiriere de 100% a facilităților existente în parcul nostru logistic am decis să investim în același parc într-o nouă hală de depozitare de clasă A, cu specificații de ultimă generație.”
Daniel Cautiș, Managing Partner Dunwell Industrial Brokerage, a declarat:
„Suntem mândri că am făcut parte din acest proiect! Colaborăm cu Dachser de câțiva ani și am urmărit îndeaproape dezvoltarea lor, care a dus la nevoia unui spațiu de depozitare mai mare. Având o bună relație de colaborare cu Schwartz Immobilien, am reușit să finalizăm cu succes acest proiect. Această colaborare demonstrează încă o dată angajamentul nostru de a aduce împreună companii de top și spații logistice de calitate. La Dunwell, ne concentrăm pe oferirea celor mai bune soluții personalizate în piața imobiliară industrială și logistică, asigurând parteneriate de succes pentru clienții noștri. Excelența și eficiența la toate palierele sunt două aspecte la care ne uităm constant în activitatea noastră. Suntem convinși că acest depozit va sprijini creșterea și eficiența operațiunilor Dachser, contribuind la dezvoltarea sectorului logistic din România.”
Despre Dunwell:
Dunwell este prima agenție de brokeraj specializată exclusiv pe segmentul industrial din România. Compania facilitează tranzacții logistice și industriale, oferind soluții personalizate pentru clienți locali și internaționali.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Persoana de contact: Cristina Toader
E-mail: cristina.toader@dunwell.eu
Website: dunwell.eu
Brand Management, liderul pieței de publicitate indoor din România, anunță creșterea cu aproape 40% a cifrei de afaceri în 2024, 15 milioane de lei, comparativ cu 10,8 milioane de lei în 2023. Această performanță este rezultatul creșterii volumului de campanii implementate și a bugetelor alocate de branduri pentru promovarea în centrele comerciale.
„În 2024, publicitatea indoor a generat un interes crescut, bugetele alocate crescând, în medie, cu 20% față de anul anterior. Brand Management a derulat peste 400 de campanii în cele mai importante 10 orașe din România pentru mai mult de 250 de branduri naționale și internaționale. Trendul ascendent demonstrează clar că indoor-ul devine tot mai relevant în mixul de marketing al brandurilor. Creșterea vizibilității în malluri și alte spații indoor de top a fost esențială pentru brandurile care doresc să ajungă direct la consumatori în momentul deciziei de cumpărare și când aceștia au disponibilitate crescută pentru a interacționa cu mesajele publicitare. În plus, impactul măsurabil al campaniilor derulate, reflectat în cele 130 de milioane de oportunități de vizionare, arată că indoor-ul nu este doar o completare, ci o componentă strategică în planificarea media,” a declarat Georgian Drăghici, Commercial Director, Brand Management.
Anul trecut, Brand Management a direcționat aproximativ 90% din investiții către dezvoltarea unei platforme de ultimă generație menită să optimizeze procesele și să îmbunătățească experiența clienților. Această platformă online all-in-one simplifică implementarea campaniilor publicitare offline și contribuie, în același timp, la economisirea timpului de achizitie și a unor sume considerabile pentru brandurile care aleg să deruleze campanii publicitare prin intermediul ei.
De altfel, până în 2030, volumul investițiilor anunțate de Brand Management va atinge un nivel de 50 milioane de lei. Până în prezent, în cei 20 de ani de activitate, Brand Management a realizat investiții totale de 25 milioane de lei, din care aproape jumătate au fost alocate scalării afacerii.
Strategie pentru 2025: Digitalizare și consolidare
Printre prioritățile Brand Management pentru 2025 se numără consolidarea poziției de lider pe piață, prin diversificarea colaborărilor cu furnizorii de spații publicitare și simplificarea proceselor de expunere offline. De asemenea, compania își propune să conecteze mai eficient brandurile cu publicul țintă, punând la dispoziție date demografice din studii de piață realizate anual, inaccesibile până acum, și utilizând soluții digitale care facilitează managementul campaniilor de indoor advertising.
În 2025, compania va investi semnificativ pentru a sprijini proprietarii de spații publicitare să obțină rezultate mai bune cu un efort redus și, totodată, pentru a diversifica canalele de comunicare ale brandurilor. Accentul va fi pus și pe integrarea de noi soluții digitale, precum ecranele digitale, pentru a răspunde cererii crescute din piață.
„În cei 20 de ani de activitate, am urmărit îndeaproape și am consolidat relațiile cu toți jucătorii din piața publicității indoor, pentru a crește organic procentul alocat din bugetele globale ale clienților interesați de acest canal de comunicare. Pe termen scurt, ne propunem să armonizăm și să standardizăm dinamica industriei de indoor advertising din România, iar pe termen lung, vizăm poziționarea publicității indoor ca un canal esențial și indispensabil în strategiile de marketing ale brandurilor. Prin investiții constante în tehnologie, creativitate și analiza datelor, dorim să demonstrăm că indoor-ul poate livra nu doar vizibilitate, ci și rezultate cuantificabile care să sprijine obiectivele de business ale oricărui brand ce dorește să-și crească vânzările și vizibilitatea. Ne dorim să fim un catalizator al inovației în această industrie și să contribuim la crearea organică a unui ecosistem sustenabil și eficient pentru toți partenerii implicați,” a adăugat Laurențiu Jiga, Founder & Managing Director, Brand Management.
###
Despre Brand Management
Brand Management a fost fondată în 2004 și este prima companie din România care oferă servicii complete de publicitate indoor la nivel național, cu peste 20 de ani de experiență în implementarea de campanii publicitare, în centre comerciale și de business. Brand Management deservește campanii de publicitate indoor pentru companii din domenii precum IT, telecom, fashion, beauty, jewellery, banking, FMCG, gestionând bugete dedicate de peste 150 milioane lei, incluzând anul 2024.
Brand Management operează în peste 150 de locații din România (malluri, hipermarketuri, clădiri de birouri, etc.) în cele mai importante orașe. Compania asigură expunerea campaniilor de publicitate indoor în fața a peste 130 milioane de vizite pe lună, contorizate și comunicate de către locații. Aproximativ 85% dintre clienții companiei se află în portofoliu încă din primii ani de activitate.
Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a asistat Lion’s Head, fond de investiții activ pe piețele din România și Bulgaria, în achiziția unui teren de 15 hectare situat în zona de sud a Bucureștiului, într-un important nod rutier. Această tranzacție marchează extinderea Lion’s Head pe piața industrială din România, precum și debutul său în segmentul de dezvoltare imobiliară.
Proprietatea achiziționată se află la doar câțiva kilometri de șoseaua de centură a Bucureștiului, în imediata apropiere a viitoarei autostrăzi A0. Această zonă a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai atractive puncte pentru dezvoltările logistice și industriale datorită infrastructurii rutiere de calitate și conectivității excelente cu principalele rute naționale și internaționale.
Andrei Brînzea, Business Development Land & Industrial Cushman & Wakefield Echinox: ”Zona de sud a Bucureștiului reprezintă o oportunitate extraordinară pentru jucătorii interesați să investească în spații logistice și industriale moderne. Poziționarea strategică, în proximitatea viitoarei A0 și a drumurilor naționale, creează premisele transformării acestei regiuni într-un nou pol de dezvoltare industrială. Ne bucurăm că am facilitat intrarea unui nou jucător pe piața industrială din România, și totodată că reușim împreună să dezvoltăm noi zone și să oferim o diversitate mai mare potențialior chiriași".
Piața industrială și logistică din București continuă să înregistreze creșteri accelerate. La finalul anului 2024, stocul total de spații industriale și logistice din zona București-Ilfov a depășit 2 milioane de metri pătrați, cu o rată de ocupare de peste 95%. Creșterea consumului intern și dezvoltarea comerțului electronic au alimentat cererea pentru spații logistice moderne, făcând din București o destinație atractivă pentru companiile internaționale și locale.
Lion’s Head este un fond de investiții care deține și administrează proprietăți comerciale de înaltă calitate în Europa Centrală și de Est. Portofoliul său include active imobiliare premium, cu chiriași internaționali de top, iar în România este cunoscut pentru complexul de birouri Oregon Park, câștigător al premiului "Best Office Project 2019" în cadrul SEE Real Estate Awards.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști și colaboratori, ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com.
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com
CMS a asistat DRI, subsidiara Grupului DTEK, care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în UE, cu privire la acordurile de achiziție directă de energie (PPA) încheiate cu OMV Petrom, pentru trei proiecte solare. Aceasta este cea mai mare tranzacție de tip “physical PPA” cunoscută din România până în prezent și se bazează pe modelul de contract EFET (European Federation of Energy Traders) adaptat pentru cadrul legal și de reglementare din România, un proiect pentru care CMS a acordat consultanță pentru EFET la momentul respectiv.
CMS a conceput mecanisme contractuale personalizate pentru a asigura o coordonare eficientă a planificării și livrării energiei electrice, precum și a garanțiilor de origine provenite de la trei parcuri solare ale DRI situate în locații geografice diferite, gestionând simultan riscurile și eventualele situații neprevăzute pe parcursul etapelor de dezvoltare, construcție și operare ale acestor parcuri.
CMS a asistat DRI și în ceea ce privește structurarea tranzacției, riscurile de interfață intre diferitele contracte ale tranzacției, alinierea la cerințele de reglementare și comerciale, mecanismele de garantare, implicațiile de finanțare și măsurile de atenuare a riscurilor transfrontaliere. Complexitatea mandatului a fost amplificată de necesitatea de a concepe, negocia și finaliza aceste acorduri complexe într-un interval de timp accelerat și în strânsă colaborare cu echipele juridice, comerciale și financiare ale DRI.
Conform termenilor tranzacției, livrarea energiei electrice va începe în ianuarie 2026, OMV Petrom urmând să achiziționeze (în diferite configurații) 62% din energia generată de centralele fotovoltaice Glodeni I și Glodeni II ale DRI; achiziționarea a 50% din producția proiectului solar Văcărești al DRI va începe în ianuarie 2027. Capacitatea combinată a acestor proiecte este de 239 MW.
În total, acordurile de achiziție a energiei (PPA) acoperă aproximativ 100 GWh de producție anuală de energie electrică pe o perioadă de 8,5 ani.
Varinia Radu, coordonatoarea departamentului Energie și Schimbări Climatice la CMS România și vicepreședinte al diviziei CEE EPC, afirmă: "Suntem încântați că am avut oportunitatea de a lucra cu DRI la aceste acorduri complexe. Pe măsură ce tot mai multe proiecte de energie regenerabilă ajung în faza de construcție și au nevoie de finanțare, observăm o creștere a lichidității în tranzacțiile cu PPA-uri cu livrare fizică pe piața noastră. Această tranzacție este una dintre cele mai complexe PPA-uri din Europa Centrală și de Est de până acum, ceea ce subliniază gradul tot mai ridicat de sofisticare al pieței de energie din România.
Echipa CMS a fost coordonată de Varinia Radu (partener) și i-a inclus pe Ramona Dulamea, (senior counsel), Filip Radu (senior consultant) și Ada Romanti, associate (Energie).
Despre CMS
Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 87 de birouri în 49 de țări din întreaga lume și peste 6.300 de avocați, CMS deține o experiență îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.
Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.
Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law
București, 10 februarie 2025 – Deloitte România a asistat grupul britanic de investiții și de management imobiliar M Core în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri din România de la investitorul și operatorul imobiliar MAS PLC, activ în Europa Centrală și de Est. Tranzacția, evaluată la 49 de milioane de euro, a fost semnată la finalul anului 2024 și a fost finalizată în ianuarie 2025, după obținerea aprobărilor necesare din partea Consiliului Concurenței și a Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.
În urma acestei tranzacții, M Core își extinde portofoliul cu o suprafață închiriabilă brută de 32.000 mp. Cele șapte mall-uri achiziționate sunt situate în Făgăraș, Focșani, Gheorgheni, Râmnicu Sărat, Sebeș, Slobozia și Târgu Secuiesc. M Core include ca parteneri LCP, Sheet Anchor, Proudreed și Evolve Estates, precum și Square 7, aceasta din urmă reprezentând joint-venture-ul românesc, format alături de Square 7 Properties.
Deloitte România a acordat asistență M Core Group în etapa de due diligence financiar, printr-o echipă de consultanți financiari formată din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Vlad Bălan, Director, Sorin Rugină și Laura Necșuliu, Manageri, Sorin Vînătoru, Senior Associate, Daniel Mircia și Elena Becheanu, Associates.
„Suntem mândri să asistăm un investitor important precum M Core Group în atingerea obiectivelor ambițioase de creștere, care implică extinderea prezenței sale europene printr-o achiziție suplimentară pe piața românească. Această tranzacție arată că segmentul de retail reprezintă în continuare o clasă de active atractivă, cu alte câteva tranzacții așteptate să fie semnate pe parcursul anului", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte România.
Înființat în 1987, M Core Group operează acum în Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia, România și Spania. Grupul deține un portofoliu total de peste 1.300 de proprietăți de retail, industriale, de birouri și rezidențiale, în valoare de 6 miliarde de lire sterline. În decembrie 2023, M Core Group a finalizat prima sa investiție pe piața românească, de aproape 219 milioane de euro, care a vizat 25 de active imobiliare.
MAS PLC este un important investitor și operator imobiliar axat pe proprietăți de retail în Europa Centrală și de Est. Compania a fost înființată în 2008 și deține active în România, Bulgaria și Polonia.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
București, 7 februarie 2025 - Aproape 90% din companiile imobiliare din sectorul comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) se așteaptă ca veniturile lor să se majoreze în 2025, dar rămân prudente cu privire la evoluția condițiilor de piață, iar 60% anticipează o creștere anuală de peste 5%, după doi ani consecutivi în care majoritatea estimau scăderi de venituri de la an la an, conform studiului global Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook. În același timp, peste 68% dintre participanți (față de 27% în urmă cu un an) estimează o îmbunătățire a elementelor fundamentale ale pieței, respectiv costul și disponibilitatea capitalului, prețul proprietăților, activitatea de tranzacționare, nivelul chiriilor și volumul de spații vacante.
În aceste condiții, se remarcă și o reducere a presiunii pe bugete în acest an – doar 7% dintre participanți consideră că va fi în continuare nevoie de o scădere a cheltuielilor, comparativ cu aproape 40% în urmă cu un an. Iar ca domeniu prioritar, 81% dintre participanți au identificat gestionarea datelor și tehnologia ca fiind zonele în care urmează să se concentreze cheltuielile în 2025, probabil încurajați de dezvoltările din zona inteligenței artificiale generative (Gen AI).
Referitor la tendințele macroeconomice care ar putea afecta cel mai mult performanța financiară a companiilor imobiliare în acest an, participanții la studiu au plasat pe prima poziție ratele ridicate ale dobânzilor (în urcare de pe locul trei anul trecut), urmate de riscul cibernetic (scădere de pe primul loc), de modificările politicilor fiscale (în urcare de pe 14) și de costul finanțării (pe cinci anul trecut).
„Preocuparea companiilor imobiliare cu privire la evoluția dobânzilor nu este legată de o potențială majorare a acestora comparativ cu anii anteriori, ci, mai degrabă, de probabilitatea să se confrunte cu un mediu cu dobânzi ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu deceniul trecut, când ratele s-au situat ani la rând la niveluri minime record. În consecință, jucătorii din piață trebuie să își adapteze modelul de business la noua realitate din piața financiară și să își diversifice sursele de finanțare. Investițiile în tehnologie, menționate de majoritatea participanților ca principală destinație a cheltuielilor în 2025, ar putea fi direcționate, printre altele, către eficientizarea energetică a proprietăților, făcându-le, astfel, eligibile pentru finanțări «verzi», mai avantajoase în materie de costuri. Totodată, dotarea activelor cu astfel de tehnologii are potențialul de a crește randamentul investițiilor, concomitent cu alinierea la obiectivele climatice”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar în cadrul Deloitte România.
Conform studiului, abordarea aspectelor legate de sustenabilitate nu mai urmărește doar conformarea la reglementările în vigoare, ci și rentabilitatea financiară pe termen scurt și beneficiile pe termen lung. În acest context, companiile acordă o atenție sporită modernizărilor energetice profunde - 76% dintre participanți planifică astfel de operațiuni în anul care urmează.
În clasamentul activelor considerate cele mai atractive pentru investitori au intervenit, de asemenea, schimbări importante anul acesta. Pe primul loc a urcat sectorul industrial și de producție (de pe locul șase anul trecut), activele asociate economiei digitale (centre de date, turnuri de telefonie mobilă etc.) au căzut pe locul doi, urmate de clădirile multifamiliale (în urcare de pe locul nouă), spațiile cu funcții logistice și de depozitare (în stagnare) și unitățile de cazare (în urcare de pe locul 12).
Procesul de adoptare a inteligenței artificiale (AI) în domeniul imobiliar comercial este încă la început, 76% dintre participanții la studiu afirmând că organizațiile lor sunt fie în faza de cercetare, fie în faza pilot, fie în faza incipientă de implementare a proceselor și soluțiilor AI. Companiile care sunt în stadiul inițial de adoptare se concentrează în principal pe utilizarea soluțiilor AI în contabilitate și raportare (37%), dar și în planificare și analiză financiară (36%) și în gestionarea riscurilor și auditul intern (34%). În schimb, cele mai avansate în acest proces acordă prioritate planificării și analizei financiare (43%), gestionării riscurilor și auditului intern (37%) și operațiunilor imobiliare (35%).
Studiul Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a aproximativ 900 de companii cu active de peste 75 de milioane de dolari fiecare, din Europa (Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie și Spania), America de Nord și Asia-Pacific.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
Finalizarea cu succes a tranzacției prin care fondurile de investiții americane Blackstone și HPS Investment Partners au investit 1,3 miliarde de euro în Grupul Superbet, fondat în 2008 de antreprenorul Sacha Dragic, reprezintă un moment crucial pentru strategia companiei românești de a continua demersurile impresionante de dezvoltare pe piața internațională de divertisment și tehnologie.
Echipa Bulboacă & Asociații a oferit asistență juridică Superbet pe parcursul întregului proces, incluzând structurarea și perfectarea documentației legale și negocierea termenilor contractuali, în conformitate cu legislația românească.
Această tranzacție consolidează parteneriatul Superbet cu fondul Blackstone, care în 2019 a investit 175 de milioane de euro pentru un pachet minoritar, și adaugă un nou investitor strategic, HPS Investment Partners, Bulboacă & Asociații oferind de atunci asistență Grupului Superbet cu privire la implicaţiile tranzacţiei pe legea română și continuând să fie alături în toate etapele de finanțare ulterioare.
„Această refinanțare reprezintă un moment definitoriu în evoluția Superbet, iar noi, la Bulboacă & Asociații, apreciem că are capacitatea de a seta un nou standard pentru finanțările din mediul privat românesc. Credem că este corect să punctăm faptul că acest tip de mandat sofisticat ne responsabilizează prin prisma impactului pe care îl are, macro-economic vorbind, reprezentând o dovadă concretă a încrederii pe care giganți financiari o au în evoluția formbidabilă a clientului nostru, potrivindu-se astfel de minune cu valorile în care firma crede cu tărie” a declarat Cătălin Petrea, Deputy Managing Partener în cadrul Bulboacă & Asociații.
Suma alocată din acest acord de refinanțare va fi direcționată către proiectele de inovație tehnologică, dezvoltarea Superbet și extinderea internațională, cu un accent deosebit pe piața din Brazilia și pe oportunitățile de fuziuni și achiziții.
Complexitatea și sensibilitatea tranzacției reiese și din intregul panel de specialiști internaționali implicați. Superbet a fost asistată financiar de Morgan Stanley și Stifel Financial Corp, iar consultanța juridică internațională a fost asigurată de Herzog Fox & Neeman, Sidley Austin LLP și Loyens & Loeff Luxembourg SARL.
Blackstone a beneficiat de consultanţă financiară din partea Citi şi de asistenţă juridică oferită de Simpson Thacher & Bartlett LLP. HPS Investment Partners a fost consiliată juridic de Milbank LLP.
București, 11 februarie 2025 – Wolf Theiss a asistat cu succes fondatorii Embryos Fertility Clinic S.R.L., una dintre clinicile de fertilizare in vitro din România, în legătură cu vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, lider în investiții de tip private equity pan-regionale. Tranzacția, încheiată la data de 31 ianuarie 2025, reprezintă un reper strategic într-un sector emergent al pieței românești.
Fondatorii Embryos Fertility Clinic S.R.L., Dr. Andreea Carp-Veliscu, Dr. Ionela Anghelescu and Dr. Tarig Massawi, specialiști renumiți în proceduri medicale de reproducere umană, au vândut pachetul majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group. Tranzacția deschide un nou capitol în creșterea companiei, construită pe baza dedicării și expertizei fondatorilor săi.
Echipa de Corporate / M&A a Wolf Theiss, coordonată de Partener Ileana Glodeanu și Counsel Luciana Tache, a oferit sprijin extins fondatorilor pe tot parcursul procesului competitiv de vânzare. Aceasta a inclus îndrumare în timpul procesului de due diligence al investitorilor, consultanță privind documentația tranzacțională și negocierea și încheierea cu succes a tranzacției.
Echipa implicată în tranzacție a inclus şi pe Associates Marius Moldoveanu, Ruxandra Niţu şi Elena Drăgan (Corporate/M&A), Partener Anca Jurcovan şi Associate Claudia Andreescu (Competition & FDI), Senior Associate Ioana Iacob (Employment), Counsel Flavius Florea (TMT, IP & Data Protection) şi Associate Ana-Maria Mustățea (Real Estate & Construction).
"În ultimii ani, avocații Wolf Theiss au oferit consultanță în unele dintre cele mai mari tranzacții de pe piața românească, în care au fost implicați antreprenori români. Suntem deosebit de mândri că am sprijinit fondatorii Embryos Fertility Clinic și că am contribuit la rezultatul de succes al acestui parteneriat.", declară Ileana Glodeanu, Partener și Coordonator al practicii de Corporate / M&A în cadrul biroului Wolf Theiss din București.
"Acest parteneriat deschide noi oportunități pentru Embryos Fertility Clinic, care vor fi explorate și capitalizate după încheierea tranzacţiei. Suntem recunoscători pentru asistența și dedicarea incredibilă a echipei Wolf Theiss, care ne-a ghidat cu profesionalism pe parcursul tranzacției. Expertiza lor a fost esențială pentru încheierea cu succes a tranzacției.", declară Ionela Anghelescu, Co-Fondator Embryos Fertility Clinic.
Alți consultanţi ai fondatorilor Embryos Fertility Clinic S.R.L. în această tranzacție au fost Cosmin Comșa și Mircea Floareș de la KPMG România și Alexandru Rus de la Rothschild.
Despre Wolf Theiss
Fondată în 1957, Wolf Theiss este una dintre cele mai importante firme de avocatură din Europa Centrală și de Sud-Est (CEE/SEE). Ne-am construit reputația pe baza unor cunoștințe locale de neegalat, susținute de capacități internaționale puternice. Cu 390 de avocați în 13 țări, peste 80% din activitatea firmei implică reprezentarea transfrontalieră a clienților internaționali.
În Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina, Wolf Theiss reprezintă companii locale și internaționale din domeniul industrial, de producție, comerț, distribuție și servicii, precum și bănci și companii de asigurări. Combinând dreptul și afacerile, Wolf Theiss dezvoltă soluții cuprinzătoare și constructive orientate spre afaceri pe baza cunoștințelor juridice, fiscale și de afaceri.
În ultimele zile ale anului 2024, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 155/2024 privind instituirea unui cadru pentru securitatea cibernetică a reţelelor şi sistemelor informatice din spaţiul cibernetic naţional civil (O.U.G. nr. 155/2024). Această ordonanță de urgență transpune, cu întârziere, Directiva 2022/2555 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2022 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 910/2004 şi a Directivei (UE) 2018/1972 şi de abrogare a Directivei (UE) 2016/1148, directivă cunoscută sub denumirea de NIS 2.
Directiva NIS 2 a fost adoptată la un interval relativ scurt de timp după precedenta directivă în materie de securitate cibernetică, respectiv Directiva 2016/1148 sau NIS 1. Transformarea digitală rapidă a depășit însă cerințele de securitate din Directiva NIS 1 și o reevaluare a acestui cadru legislativ a devenit necesară. Directiva NIS 2 își propune o nouă abordare cu privire la nivelul de securitate cibernetică, dar și o extindere a sferei sale de aplicare.
București, februarie 2025: Dezvoltatorii au finalizat anul trecut peste 570.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale, în creștere cu 27% față de 2024, astfel că la nivel național stocul de acest tip de spații a ajuns la aproximativ 7,6 milioane de metri pătrați. Activitatea de dezvoltare a revenit pe creștere, după ce în 2023 livrările de proiecte au fost cu 46% sub nivelul din 2022, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Bucureștiul a beneficiat de cea mai mare parte a suprafeței construite în 2024 – 152.500 metri pătrați (27% din total), acesta fiind urmat de Ploiești cu 127.200 metri pătrați (22% din total) și Brașov cu 76.600 metri pătrați (13% din livrările totale din 2024).
În prezent, la nivel național sunt în construcție circa 230.000 metri pătrați, însă estimăm că livrările din acest an vor depăși acest nivel, având în vedere că dezvoltatorii și-au diminuat semnificativ proiectele realizate speculativ, și încep construcția doar după ce au securizate contracte de preînchiriere.
În București – Ilfov se află cea mai mare suprafață de spații în construcție (98.000 metri pătrați), în timp ce în Arad sunt în construcție 22.000 metri pătrați, iar Baia Mare va avea circa 20.000 metri pătrați de noi spații finalizate pe parcursul anului.
În ceea ce privește cererea, în ultimul trimestru al anului trecut a fost consemnată o creștere semnificativă a activității de tranzacționare – 64% peste nivelul din trimestrul al treilea. Cu toate acestea, pe întreg anul 2024, companiile au închiriat 842.800 metri pătrați de spații industriale și logistice, reprezentând o scădere de 16,8% comparativ cu 2023. Cererea nouă a avut o pondere de 62% din volumul tranzacționat în 2024, restul fiind renegocieri ale contractelor existente.
Companiile din domeniul FMCG și de retail au fost cei mai activi chiriași pe piața închirierilor, aceștia fiind urmați de firmele de producție și automotive și de operatorii de logistică și distribuție.
Având în vedere evoluția cererii și a activității de tranzacționare, rata de neocupare a înregistrat o ușoară creștere la 4,9%, la nivel national, fiind așteptată o reducere în 2025 datorită numărului limitat de proiecte dezvoltate speculativ.
Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Piața spațiilor logistice și industriale din România trece printr-o perioadă de stabilizare, cu livrări în creștere și o cerere solidă din partea companiilor din retail, FMCG și producție. În ciuda unei ușoare majorări a ratei de neocupare, perspectivele pentru 2025 rămân optimiste, deoarece evoluția economică pozitivă, cu un PIB în creștere și o inflație în scădere, creează un context favorabil pentru continuarea dezvoltărilor în acest sector.”
Chiriile de referință din București și din principalele destinații industriale și logistice din țară au rămas în general constante, între €4.20 - €4.70 /mp/lună în T4 2024, la niveluri mai reduse fiind comercializate proiectele cu rate mai mari de neocupare. Pentru perioada următoare nu sunt estimate fluctuații semnificative ale chiriilor, însă proiectele noi ar putea fi disponibile la chirii mai ridicate, în principal ca urmare a creșterii costurilor de construcție și a prețurilor de achiziție a terenurilor.
PROIECTE LIVRATE IN 2024 (Selectie)
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.
București, 12 februarie 2025 – Nhood România, companie de servicii și soluții de real estate integrate, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro în 2024, în creștere cu 10% față de anul anterior. În același timp, profitul net al companiei s-a majorat cu 63% anul trecut, față de 2023, mizând pe un portofoliu variat și pe eficientizarea activității.
"În 2024, Nhood România a continuat să își extindă portofoliul prin diversificarea proiectelor gestionate și creșterea numărului de clienți din afara grupului. Clientul principal rămâne compania Ceetrus, dar în același timp am reușit să încheiem șapte noi mandate cu clienți terți. Această strategie de creștere a portofoliului de clienți în afara grupului a fost stabilită la finalul anului 2023 și implementată în 2024, rezultatele obținute până acum fiind peste așteptări", a declarat Elena Bocan, Head of Market & Resources & Fund Investment, Nhood România.
Nhood România și-a extins linia de servicii oferite, astfel că din 2024 oferă servicii de consultanță ESG prin Programul de Energy Sobriety, Green Lease și Carbon Footprint, servicii de consultanță și consiliere în entertainment, food & beverage și franciză, dar și serviciile de Capital Market, inclusiv consultanță și consiliere pentru finanțări și structurări credite acordate de instituțiile financiare.
Printre noii clienți care au intrat în portofoliul Nhood România în 2024 se numără Urbano Cluj și Lagardere (pentru servicii de leasing), un jucător important din domeniul de entertainment (pentru servicii de consultanță și consiliere în entertainment), MADEX (pentru servicii de dezvoltare imobiliară și management de proiect), Spartan (pentru servicii de expansiune internațională și franciză).
Totodată, compania a gestionat dezvoltarea zonei comerciale în cartierul Coresi, Brașov, considerat în continuare cel mai mare proiect de regenerare urbană din România și administrat în exclusivitate de Nhood România pentru clientul său Ceetrus. Astfel, Nhood România a oferit servicii de real estate de la concept design la comercializarea spațiului pentru noul magazinul Decathlon, primul din România care adoptă noul concept global al brandului, dar și pentru Farmacia Tei și Bebe Tei. Magazinele sunt realizate pe o suprafață totală de peste 7.000 mp (2.050 mp pentru Bebe Tei, 856 mp pentru Farmacia Tei și 4.300 mp pentru Decathlon), și au fost dezvoltate și livrate la cheie pentru a oferi fiecărui vizitator o experiență de shopping modernă, interactivă și inovatoare.
Potrivit Nhood România, potențialii chiriași caută, în prezent, din ce în ce mai mult flexibilitate și sustenabilitate în spațiile pe care le închiriază.
În sectorul de birouri, companiile au nevoie de spații adaptabile la noile moduri de lucru, cu facilități moderne, eficiente energetic și conforme cu standardele de sustenabilitate. De asemenea, tehnologia integrată și spațiile flexibile pentru colaborare sunt la mare căutare, mai ales în industriile creative și IT.
În cazul spațiilor comerciale, există o cerere sporită pentru centre comerciale care integrează experiențe de retail complete, de la cumpărături până la divertisment și wellbeing. Un exemplu este Coresi Shopping Resort, unde Nhood România a înregistrat un succes major în zona de leisure și food court, sectoare care oferă o experiență de calitate clienților.
"Dacă înainte de pandemie siguranța era un aspect implicit, astăzi a devenit o prioritate pentru consumatori. În plus, clienții sunt tot mai atrași de spații moderne, confortabile și vizual atractive, unde să petreacă timp de calitate alături de familie și prieteni. Observăm, de asemenea, un interes crescut pentru experiențele de leisure și well-being, motiv pentru care, la Nhood România, ne concentrăm pe optimizarea mixului comercial al centrelor pe care le gestionăm, printr-o strategie integrată de leasing, property și asset management. Prioritizăm parteneriate cu branduri din domeniul sănătății, fitnessului și nutriției, asigurând astfel o ofertă adaptată noilor așteptări ale consumatorilor și o experiență diferită în centrele comerciale", a declarat Gabriela Piștalu, Head of Property & Asset Services la Nhood România.
Pentru anul 2025, Nhood România își propune o creștere a cifrei de afaceri cu 22%, prin atragerea de noi clienți și extinderea gamei de servicii oferite, acordând o atenție mai mare domeniului ESG și implementând soluții sustenabile și green lease pentru clienții săi.
În același timp, compania va continua integrarea principiilor ESG în toate proiectele sale, contribuind la un mediu mai sustenabil și la îmbunătățirea calității vieții comunităților în care activează.
Totodată, Nhood România are în plan finalizarea proiectelor de dezvoltare și promovare gestionate pentru clientul Ceetrus, în cadrul Coresi, Brașov. Acestea includ clădirea de birouri U1, cu o suprafață de 10.500 mp de spații de birouri clasa A. Ceetrus a finanțat deja un total GLA de 60.000 mp de birouri, iar Nhood România asigură gestionarea activelor imobiliare. Clădirea este menită să răspundă nevoilor în creștere ale companiilor din domenii precum IT și producție, care și-au extins operațiunile în Brașov. Pe lângă facilitățile moderne, clădirea va respecta cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Vor fi integrate panouri fotovoltaice și soluții de eficiență energetică, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon și la crearea unui mediu de lucru prietenos și sustenabil.
Realizarea acestor obiective va fi susținută de o strategie integrată care combină expertiza Nhood România în servicii real estate, soluții inovatoare și colaborarea cu parteneri locali și internaționali.
Despre NHOOD SERVICES ROMÂNIA:
Nhood Services România este o companie de servicii integrate de real estate, specializată în operarea și comercializarea proiectelor mixte, gestionarea activelor și dezvoltarea de proiecte sustenabile si de regenerare urbană. Acționând în numele proprietarilor de active, Nhood oferă o gamă largă de servicii destinate spațiilor de retail, rezidențial, birouri și huburi comunitare, cu scopul de a transforma spațiile existente în locuri vibrante și atractive, cu impact pozitiv în mediu, societate și economie.
Nhood operează pe trei linii de business: Property & Asset Services, Resources & Fund Investment și Development, fiind parte din ecosistemul Ceetrus și Nodi. În România, administrează 25 de mandate pentru spații de retail și birouri (inclusiv leasing), un parc de afaceri – Coresi Business Campus, un proiect rezidențial – Coresi AvantGarden, și 23 de locații de retail la nivel național - centrele comerciale Auchan, inclusiv Coresi Shopping Resort. Compania colaborează cu peste 15 clienți (printre care Ceetrus și Auchan) și gestionează Cartierul Coresi, cel mai mare proiect de regenerare urbană din România.
Nhood reunește expertiza și cunoștințele de real estate a peste 1.300 de profesioniști din 11 țări, pentru a regenera și transforma un portofoliu inițial de aproape 300 de centre comerciale din Europa, cu un potențial de dezvoltare de 30.000 de unități locative în cadrul a 40 de proiecte imobiliare. Activele gestionate de Nhood sunt evaluate la peste 8 miliarde de euro.
Material de opinie de Florentina Munteanu, Partener, și Andrea Grigoraș, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal
Anul 2024 a fost unul dintre cei mai activi din ultima perioadă pentru autoritatea de concurență, într-un context cu provocări economice și politice semnificative. Cu un număr record de tranzacții autorizate, investigații finalizate și sancțiuni aplicate, după cum reiese din raportul anual publicat recent, instituția și-a consolidat rolul de supraveghere și control pe piață.
Raportul evidențiază activitatea instituției, în special în privința analizării concentrărilor economice, a proiectelor de investiții străine, dar și a investigațiilor și amenzilor aplicate.
Tranzacțiile de fuziuni și achiziții și investițiile străine
Consiliul Concurenței a avut un an de activitate intensă, analizând un volum record de tranzacții. Este vorba, în primul rând, de 104 concentrări economice – cel mai mare număr din ultimii 21 de ani, cu o creștere de aproximativ 40% față de perioada anterioară, și, în al doilea rând, de 471 de investiții analizate din perspectiva securității naționale (la finalul anului, încă 129 de cazuri erau în derulare). Prin raportare la perioada anterioară similară, vorbim de o creștere de patru ori a investițiilor autorizate, ceea ce era de așteptat, având în vedere includerea investitorilor din Uniunea Europeană sub incidența legislației în domeniu.
În contextul intensificării acțiunilor în domeniul autorizării investițiilor din perspectiva securității naționale, în cursul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței a lansat în dezbatere publică Instrucțiunile pentru aplicarea art.3 alin. (5) OUG 46/2022, privind stabilirea cadrului pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană, cu scopul de a oferi o mai mare predictibilitate investitorilor atunci când analizează tranzacțiile care necesită aprobare prealabilă, în special cu privire la modalitatea de calcul a valorii investiției.
Investigații și sancțiuni aplicate
Din raportul Consiliului Concurenței mai rezultă și faptul că supravegherea pieței a devenit mai strictă, având în vedere numărul semnificativ de investigații și sancțiuni aplicate companiilor care au încălcat regulile concurenței. Astfel, în 2024 au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 370 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind pentru practici de tip cartel. În plus, au fost deschise 14 noi investigații, vizând domenii variate: energie, IT , articole sportive, servicii medicale dentare. De asemenea, au avut loc 11 inspecții inopinate, inclusiv la o companie din Olanda. Totodată, este de reținut faptul că autoritatea a înregistrată o rată de succes în instanță de 94%, confirmând soliditatea sancțiunilor impuse.
Recomandări pentru mediul de afaceri
Investigațiile afectează, cu siguranță, în primul rând companiile vizate. Însă, dincolo de impactul imediat asupra acestora, aceste acțiuni constituie un barometru cu privire la interesul autorității de concurență față de anumite industrii sau practici comerciale uzitate nu doar de către companiile investigate, ci și de o gamă mult mai largă de jucători pe piață. În acest context, monitorizarea investigațiilor în curs și mai ales identificarea cât mai precisă a practicilor investigate și/sau sancționate de autoritatea de concurență prezintă un beneficiu major, acela al identificării de potențiale riscuri de concurență în cadrul propriilor companii, ceea ce permite implementarea unor acțiuni imediate de remediere pentru viitor. De exemplu, investigația privind serviciile medicale dentare, unde focusul Consiliului Concurenței este pe clauzele de nesolicitare (“no poach”) referitoare la salariați și pe înțelegeri privind nivelul salariilor practicate. Un alt exemplu este investigația din sectorul IT, unde Consiliul Concurenței analizează în ce măsură un furnizor poate influența chiar și indirect soarta unei licitații prin prețurile oferite companiilor care participă la licitațiile respective.
De asemenea, în contextul extinderii regimului de analiză a investițiilor străine și la investițiile din UE (inclusiv cele românești), investitorii trebuie să realizeze o analiză a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții (M&A) și a investițiilor efectuate pentru a determina în ce măsură este necesară obținerea autorizării în temeiul reglementărilor privind securitatea națională. Având în vedere numărul record de tranzacții analizate și creșterea exponențială a cererilor de autorizare, este evident impactul major pe care extinderea regimului de aplicare a OUG 46/2022 l-a avut asupra mediului de afaceri.
Nu în ultimul rând, este necesară implementarea unor programe de conformare pentru a identifica din timp potențialele zone de expunere. Având în vedere rata ridicată de confirmare a deciziilor Consiliului Concurenței în instanță, companiile trebuie să fie proactive în evaluarea riscurilor de concurență și să adopte măsuri adecvate pentru a evita investigațiile și sancțiunile.
Autori: Miruna Enache, Partener, Lider al Departamentului de Asistență Fiscală în Tranzacții, EY România & Moldova, EY CESA Tax Markets Leader
Amelia Toader, Senior Manager, Departamentul de Impozite Internaționale, EY România
Vizita recentă a delegației Fondului Monetar Internațional (FMI) la București se încheie cu rezoluții (aparent) pozitive pentru mediul de afaceri și investitori. Membrii misiunii FMI în România nu au cerut, contrar zvonurilor și așteptărilor pesimiste, măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. Dimpotrivă, au recomandat reinstaurarea stabilității și a predictibilității pentru a recâștiga încrederea partenerilor internaționali și a investitorilor, după cum a reiterat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Reprezentanții Guvernului au participat la o serie de consultări cu partenerii financiari internaționali ai României, având ca obiectiv analiza celor mai recente evoluții financiare și economice ale României, cel mai probabil și pe fondul retrogradării ratingului de țară, dintr-o perspectivă stabilă, la una negativă[1].
În cadrul consultărilor, delegația guvernamentală a reconfirmat angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în acest an și de a continua traiectoria corectivă și în anii următori, conform Planului fiscal agreat cu Comisia Europeană și a recomandărilor primite în cadrul Procedurii de Deficit Excesiv.
Planul bugetar-structural pe termen mediu al României aprobat de ECOFIN
Reamintim că România este înscrisă în Procedura aplicabilă Deficitelor Excesive (PDE) a Consiliului European încă de acum cinci ani, în condițiile depășirii, în anul 2019, a valorii de referință a UE privind deficitul bugetar de 3% din PIB.
Începând cu acest an, statele membre au obligația să-și pregătească și planuri bugetare-structurale naționale pe termen mediu, în cadrul cărora să stabilească direcția de reformare și strategia investițională pentru următorii 4 - 7 ani, cu scopul primordial de a aduce datoria publică la un nivel prudent și de a menține deficitul public sub valoarea de referință de 3% din PIB.
Pe 21 ianuarie 2025, Consiliul a dat undă verde planurilor bugetar-structurale pentru 21 de state membre, inclusiv România – căreia i s-a aprobat și prelungirea perioadei de ajustare bugetară de la 5 la 7 ani. În planul înaintat Consiliului, România se angajează să realizeze un set de reforme și investiții menite să îmbunătățească creșterea și sustenabilitatea bugetară până în 2031.
Elementul-surpriză este dat chiar de setul de reforme pe baza căruia Planul este dezvoltat, acesta fiind compus din mai multe angajamente, unele preluate ca atare din Planul de Redresare și Reziliență (PNRR), altele – deși existente în PNRR – au fost propuse cu specificații suplimentare, dar și de unele reforme noi. Printre cele mai interesante măsuri pe zona fiscală notăm:
• Reforma salariului minim – își propune să introducă din 2025 un nou sistem de stabilire a salariului minim brut, bazat pe ratele preconizate ale inflației și ale creșterii productivității previzionate de o instituție independentă.
• Reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor – completează acțiunile din PNRR și constă în măsurile de reducere treptată a domeniului de aplicare a regimului microîntreprinderilor. Se preconizează că, față de sistemul actual, reforma ar putea aduce venituri bugetare importante, dacă s-ar continua cu o reducere și mai drastică a pragului de eligibilitate (prin alinierea cu pragul de TVA) și actualizarea cotelor de impozitare. Reamintim că Ordonanța-Trenuleț a adus deja modificări substanțiale pentru IMM-uri, reducând pragul de eligibilitate de la 500.000 euro, la 250.000 euro în 2025 și, respectiv, la 100.000 euro din 2026 pentru impozitul pe microîntreprinderi. Deși în PNRR se nota că reducerea graduală a ariei de aplicabilitate pentru regimul micro-companiilor se va finaliza până în T4 2024, pare că Guvernul pregătește o nouă serie de măsuri prin care să majoreze cotele de impozitare și să înăsprească și mai mult condițiile de aplicare.
• Reforma privind revizuirea cadrului fiscal – o reformă existentă în PNRR care viza eliminarea treptată a stimulentelor fiscale, regândirea impozitului pe proprietate sau extinderea impozitării ecologice și care va fi suplimentată cu noi măsuri ce vor trebui implementate încă din acest an, pentru a se extinde în toate domeniile de impozitare. Două zone de acțiune se remarcă pentru această reformă, care ne pot oferi indicații despre direcția din care ne putem aștepta la o nouă serie de modificări legislative, și anume:
i) revizuirea stimulentelor fiscale actuale în toate domeniile de impozitare: impozit pe profit, impozit pe venit și contribuții sociale, impozite pe proprietate etc. Prin urmare, în ciuda schimbărilor importante aduse de Ordonanța-Trenuleț (eliminarea facilităților fiscale din sectoarele IT, construcții, agricultură, industria alimentară, eliminarea sau reducerea unor beneficii fiscale), nu este greșit să ne așteptăm la o nouă serie de facilități fiscale dezactivate în perioada următoare;
ii) operaționalizarea sistemului informatic de evaluare a proprietăților, pentru implementarea modelului automat de evaluare pentru impozitarea bunurilor imobiliare din 2026.
În plus, reforma administrării sistemului de impozite și taxe – bazată pe acțiunile PNRR privind îmbunătățirea proceselor de administrare a sistemului fiscal și extinderea digitalizării, cuprinde măsuri privind introducerea unui mecanism de detectare timpurie a fraudelor TVA și a unor instrumente pentru abordarea deficitului de încasare a TVA; o mai bună monitorizare digitală a conformității (prin e-Factura, SAF-T, e-AMEF, e-TVA, DAC-7, CESOP etc.) sau introducerea unui mecanism de control al planificării fiscale.
În pofida asigurărilor optimiste ale Guvernului, starea de volatilitate crescută și insecuritate se resimte în mediul de afaceri și la nivelul investitorilor încă de la finalul anului 2024. Se pare însă că legislativul pregătește o nouă serie de reforme fiscale, fără de care deficitul bugetar asumat nu ar putea fi atins.
Guvernul român trebuie să prioritizeze mai multe acțiuni-cheie în 2025 pentru a asigura o creștere economică durabilă și stabilitate fiscală. Aceste acțiuni includ:
Prin adoptarea acestor acțiuni, guvernul român poate lucra pentru a atinge disciplina fiscală și a promova dezvoltarea economică în fața provocărilor continue. Această activitate poate produce rezultatele dorite doar printr-o colaborare și o consultare constantă cu mediul de afaceri.
[1] Conform Agenției de Rating Fitch.
20 de companii antreprenoriale românești, cu o cifră de afaceri cumulată de 2,7 miliarde de euro în 2023 și un total de 9.204 angajați, au primit certificarea Deloitte „Best Managed Companies” pentru performanța managerială analizată prin raportare la bunele practici internaționale, la finalul celei de-a treia ediții a programului Best Managed Companies România, organizat de Deloitte în parteneriat cu Banca Transilvania (BT), Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Academia de Studii Economice (ASE). Programul a atras la această ediție 113 companii locale, dintre care 30 au ajuns în etapa principală, cea a atelierelor de lucru și interviurilor derulate alături de echipele mixte de experți desemnați de Deloitte și de organizațiile-partener, sub forma unui exercițiu de analiză și auto-analiză a proceselor de business, structurat în patru piloni – strategie, cultură și angajament, inovație și resurse, respectiv guvernanță și aspecte financiare.
Companiile care au obținut în premieră certificarea „Best Managed” în cadrul ediției a treia sunt Agexim Transport & Logistics (activă în domeniul transporturilor comerciale, înființată în 2021, cu 615 angajați și o cifră de afaceri de 33,5 milioane de euro în 2023), Christian’76 Tour (activă în turism, înființată în 1997, cu 311 angajați și o cifră de afaceri de 126,5 milioane de euro în 2023), Compexit Grup (activă în automotive, înființată în 1995, cu 105 angajați și o cifră de afaceri de 47,2 milioane de euro în 2023), IRUM (producător de mașini și utilaje pentru agricultură și exploatări forestiere, înființată în 1953, cu 376 de angajați și o cifră de afaceri de 27,6 milioane de euro în 2023), Perla Harghitei (activă în domeniul îmbutelierii apelor minerale, înființată în 1990, cu 265 de angajați și o cifră de afaceri de 30,5 milioane de euro în 2023) și Temad Co (activă în comerț, înființată în 1994, cu 257 de angajați și o cifră de afaceri de 48,3 milioane de euro în 2023).
Categoria companiilor recertificate a fost deschisă de Celco (activă în domeniul materialelor de construcții, înființată în 1973, cu 280 de angajați și cifră de afaceri de 42,5 milioane de euro în 2023) și Lidas (activă în domeniul alimentar, înființată în 1993, cu 611 angajați și cifră de afaceri de 33 de milioane de euro în 2023), aflate la a treia certificare consecutivă, în timp ce 12 alte companii au primit certificarea pentru a doua oară: Agricola International (activă în domeniul alimentației publice, înființată în 1992, cu 2.036 de angajați și cifră de afaceri de 156,6 milioane de euro în 2023), Arobs Transilvania Software (producător de software, înființată în 1998, cu 1.202 angajați și cifră de afaceri de 86,3 milioane de euro în 2023), Bog’Art (activă în construcții, înființată în 1991, cu 444 de angajați și cifră de afaceri de 170 de milioane de euro în 2023), Cemacon (activă în domeniul producției de materiale de construcții, înființată în 1969, cu 409 angajați și cifră de afaceri de 35 de milioane de euro în 2023), Dicor Land (activă în agricultură, înființată în 2011, cu 73 de angajați și cifră de afaceri de 28,8 milioane de euro în 2023), Eturia (activă în turism, înființată în 2006, cu 80 de angajați și cifră de afaceri de 28,8 milioane de euro în 2023), OSCAR Downstream (activă în sectorul petrol și gaze, înființată în 2001, cu 507 angajați și cifră de afaceri 1,47 miliarde de euro în 2023), Phylosophy Design - Rovere (activă în domeniul amenajărilor interioare, înființată în 2005, cu 180 de angajați și cifră de afaceri de 30,8 milioane de euro în 2023), RTC Proffice Experience (activă în domeniul distribuției de obiecte și echipamente de birou, înființată în 1994, cu 196 de angajați și cifră de afaceri de 40,8 milioane de euro în 2023), Safeway International Impex (activă în domeniul comerțului cu produse alimentare și nealimentare, înființată în 1994, cu 182 de angajați și cifră de afaceri de 34 de milioane de euro în 2023), Simtel Team (activă în domeniul telecomunicațiilor, înființată în 2010, cu 130 de angajați și cifră de afaceri de 58 de milioane de euro în 2023) și TeraPlast (activă în domeniul procesării polimerilor, înființată în 1896, cu 945 de angajați și cifră de afaceri de 135,8 milioane de euro în 2023).
Selecția inițială a participanților la cea de-a treia ediție a programului Best Managed Companies România s-a realizat pe baza formularelor de înscriere, ținând cont de criteriile de eligibilitate, între care o cifră de afaceri de cel puțin 25 de milioane de euro în 2023, iar în cadrul etapei principale, 107 reprezentanți ai echipelor de conducere ale celor 30 de companii admise, alături de 47 de facilitatori din cadrul Deloitte, al Băncii Transilvania și al Black Sea Trade and Development Bank au derulat aproximativ 345 de ore de ateliere de lucru și interviuri. La finalul acestei etape, juriul independent al programului, din care au făcut parte Victoria Zinchuk, Director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București (BVB), Cristian Popa, Membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), Cristian Nacu, Senior Country Officer, International Finance Corporation (IFC), și prof. dr. Nicolae Istudor, Rector al Academiei de Studii Economice (ASE), a analizat concluziile atelierelor și interviurilor și a decis care sunt companiile ale căror practici de management sunt cel mai bine aliniate standardului internațional Best Managed Companies.
„Best Managed Companies a ajuns la a treia ediție locală, un moment de bilanț, care, pe lângă indicatori obiectivi de creștere – un bazin inițial care a ajuns la 113 companii, un prag de admitere pornind de la 25 de milioane de euro cifră de afaceri –, a adus și validarea din partea companiilor tot mai numeroase care au ales să revină la start și să reia acest exercițiu deliberat de auto-analiză, persistând în căutarea performanța afacerii și dincolo de cifre. Avem, așadar, o comunitate care crește, cu îndrumare profesionistă din partea partenerilor BT, aliatul nostru încă de la prima ediție locală a programului, BSTDB, BERD și ASE, care s-au alăturat Deloitte Private în demersul ambițios de a inspira antreprenorii în a-și structura strategiile și procesele de business, inclusiv în perspectiva accesului la finanțare, a pregătirii listării la bursă sau a succesiunii. Felicit toate companiile participante, inclusiv pe cele care nu au reușit să obțină certificarea; esența programului ține tocmai de îmbunătățirea performanței de la an la an, iar experiența internațională arată că participările repetate cresc șansele de certificare. Le mulțumesc partenerilor și membrilor juriului și, în numele echipei de proiect, le dau tuturor întâlnire la următoarea ediție a Best Managed Companies România”, a declarat Andrei Burz-Pînzaru, Partener, Deloitte, liderul Programului Deloitte Private în România.
Best Managed Companies este unul dintre cele mai longevive programe internaționale ale Deloitte, derulat anual, începând cu 1993, în peste 45 de state de pe toate continentele, care analizează, cu ajutorul unei metodologii proprii, prin raportare la bunele practici internaționale, modul în care este organizat și condus businessul. Prima ediție în România a avut loc în 2022.
Inițiativa Best Managed Companies este derulată sub umbrela Deloitte Private, programul Deloitte care se adresează companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor locali, IMM-urilor, start-up-urilor și afacerilor de familie.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
Startarium și Impact Hub Bucharest mapează, pentru al patrulea an consecutiv, ecosistemul industriilor agrifood și Green Tech. Obiectul principal este să alcătuim o hartă a firmelor și organizațiilor-suport care contribuie la dezvoltarea sectorului. Vrem să conturăm o imagine clară asupra dimensiunii industriei, obstacolelor antreprenorilor și nevoilor reale de dezvoltare.
Durează doar 20-25 de minute și contribuția voastră va face diferența! Completați chestionarul până pe 28 februarie.
AgriFood https://bit.ly/MapareStartupAgriFood2025
GreenTech https://bit.ly/MapareStartupGreen2025
Brașov, Iași, Sibiu, Timișoara, 17 februarie 2025. Continental, companie tehnologică, îl numește pe dr. Liviu Bălan, actualmente Head of Electronic Suspension Systems Product Center (ESS) din cadrul ariei de afaceri Safety and Motion, în rolul de Head of Country pentru sectorul de activitate automotive din România. Începând cu 1 martie 2025, acesta va conduce sectorul de activitate automotive al Continental în România adițional rolului său curent. Organizația automotive a concernului din țară cuprinde sediile companiei din Iași (locație condusă de Daniel Groza), Sibiu (locație condusă de Sonok Rivetto), Timișoara (locație condusă de Simona Belea) și sediile companiei Elektrobit – parte din grupul Continental (condusă de Christian Drothler în Brașov și Timișoara).
„Consider că în contextul actual de transformare a industriei automotive și, în particular, a sectorului automotive al Continental, care este prevăzut să treacă printr-un spin-off anul acesta, e mai important ca niciodată să dăm dovadă de inițiativă, agilitate, spirit antreprenorial și robustețe. Sunt încrezător că împreună cu pasiunea și competențele colegilor noștri din România avem cele mai bune premise pentru a reuși”, declară Liviu Bălan.
Absolvent al Universității „Gheorghe Asachi” din Iași, Liviu Bălan s-a alăturat companiei Continental în anul 2005, la sediul din Sibiu, unde a condus departamentul de Safety and Motion, și, ulterior, întregul centru de cercetare-dezvoltare al locației sibiene. Delegat în Hanovra începând cu ianuarie 2020, Liviu Bălan a preluat responsabilitatea la nivel global a activității de cercetare și dezvoltare a segmentului ESS, iar din 2023 conduce activitatea globală a acestuia. Începând din 2025, el își desfășoară activitatea din Sibiu, întărind încă o dată importanța strategică a României pentru grupul Continental, importanță pe care își dorește să o demonstreze, crească și promoveze sustenabil prin preluarea rolului de Head of Country al sectorului Automotive în România.
Directorii generali (CEO) din lume se declară optimiști în privința creșterii în 2025, în pofida complexelor provocări geopolitice și macroeconomice, a rezultat din studiul EY-Parthenon CEO Outlook Survey: Global Confidence Index, care a sondat 1.200 de lideri de companii din toată lumea, pe baza a 15 indicatori care formează „Indicele de încredere”. Cele mai recente date ale cercetării au fost înregistrate ulterior alegerilor din 2024 din SUA și oferă informații referitoare la așteptările liderilor în privința creșterii și a creării de valoare pe termen lung în cadrul multora dintre cele mai importante companii din lume.
Progresele tehnologice rapide, evoluțiile agendelor de durabilitate și tensiunile geopolitice, despre care 49% dintre CEO cred că se vor amplifica și mai mult în 2025, cresc gradul de complexitate al deciziilor în cadrul companiilor. Cu toate acestea, studiul a constatat că optimismul general a crescut constant în rândul directorilor generali, până la 73,5% (de la 70,5% în septembrie 2024), transformarea reprezentând punctul central al ambițiilor acestora. În același timp, mai bine de jumătate dintre respondenți (57%) sunt foarte convinși că își pot reformula cu succes modelul de afaceri din viitor prin transformare, ceea ce, potrivit raportului, va face deosebirea dintre liderii de mâine și cei care vor rămâne în urmă.
Janet Truncale, președinte și CEO global al EY, a declarat: „Adaptabilitatea reprezintă avantajul suprem în peisajul zilelor noastre. Organizațiile care adoptă transformarea pot face din perturbări oportunități, învățând continuu, reorientându-se și crescând, pentru a își modela viitorul cu încredere. Studiul relevă că cei mai optimiști directori generali adoptă o abordare pe termen lung cu privire la transformare, punând accent pe creșterea implicării clienților și angajaților în contextul unor schimbări macroeconomice și tehnologice majore și plasând mereu factorul uman în centrul atenției, aceasta fiind cea mai bună cale pentru crearea de valoare durabilă”.
Studiul evidențiază că viziunea strategică și investițiile în oameni, inclusiv perfecționarea abilităților angajaților pentru a ține pasul cu inovațiile tehnologice, sunt considerate pârghii esențiale pentru creștere. 85% dintre CEO din lume sunt de părere că soluționarea deficitului de abilități și găsirea echilibrului corect între competențele umane și noile tehnologii vor reprezenta vectori de succes esențial în anul în curs. Cu toate acestea, se menține o atitudine prudentă în ceea ce privește piața muncii, 42% dintre respondenți indicând că declinul profitabilității ar putea provoca reducerea numărului de angajați.
Este demn de remarcat faptul că cei mai optimiști directori generali prezintă o probabilitate mai mare să vizeze îmbunătățirea experienței angajaților și clienților prin intermediul transformării (60%, față de 30% dintre cei mai pesimiști), în timp ce directorii generali pesimiști pun accent pe creșterea veniturilor și a marjei de profit (40%, față de 20% dintre optimiști).
2025 se prefigurează un an tampon pentru tranzacții
Apetitul general pentru fuziuni și achiziții (M&A) în 2025 în rândul respondenților directori generali din lume a crescut semnificativ, la 56% de la 37% în septembrie 2024, reprezentând cel mai ridicat nivel înregistrat de acest studiu în ultimii doi ani. Acesta este un semnal că se prefigurează o revenire puternică a tranzacțiilor în 2025, în continuarea tendinței ascendente a solidei activități M&A înregistrate în 2024. În mod remarcabil, cei mai optimiști respondenți au intenții semnificativ mai accentuate să încerce să realizeze fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni decât cei mai pesimiști (70%, față de 17%). Per total, 96% dintre respondenți intenționează să încerce să pună în practică inițiative tranzacționale în următoarele 12 luni (M&A, cedări de active, divizări sau IPO-uri, precum și asocieri sau alianțe strategice).
De asemenea, există indicii că, în 2025, este posibil să se înregistreze o creștere a megatranzacțiilor, 60% dintre CEO anticipând că va avea loc o majorare a tranzacțiilor de peste 10 miliarde de USD. Aproape jumătate dintre respondenți intenționează să vândă active, 48% plănuind o cedare de active sau crearea de noi entități prin separare, în creștere de la 44% în septembrie 2024, ceea ce va da un imbold suplimentar tranzacțiilor în acest an.
Andrea Guerzoni, vicepreședinte EY Global – Strategy and Transactions, a declarat: „Există o motivație solidă pentru activitatea M&A. Transformarea digitală rămâne un vector esențial al strategiilor în materie de tranzacții, iar capacitățile de inteligență artificială stimulează tot mai mult strategiile de achiziții ale companiilor. În același timp, consolidarea defensivă ajută companiile să construiască reziliență operațională și concurențială. Sinergiile de costuri devin mai importante în medii economice dificile. Investitorii activiști insistă în continuare asupra optimizării strategice a portofoliilor, iar condițiile de creditare mai favorabile au ameliorat finanțarea tranzacțiilor M&A”.
Studiul a relevat că SUA, Canada și Mexic se numără printre principalele cinci destinații atractive pentru investiții în 2025 la nivel mondial, ceea ce ar putea ajuta companiile globale să gestioneze posibilele tarife vamale impuse de SUA. Germania și Marea Britanie completează clasamentul principalelor cinci destinații pentru investiții. Din perspectiva domeniilor vizate, sectoarele tehnologiei, imobiliar și al produselor de larg consum sunt principalele trei destinații pentru tranzacțiile M&A.
Andrea Guerzoni a adăugat: „Directorii generali din toată lumea se adaptează la o nouă normalitate a schimbărilor complexe. Prin adoptarea unei mentalități a transformării, în care tranzacțiile M&A reprezintă un catalizator esențial, cei mai optimiști vor atenua efectele perturbărilor și vor promova o creștere durabilă în 2025”.
***
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.
Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com
Despre studiu
FT Longitude, divizia specializată în cercetare și marketing de conținut a Financial Times Group, a realizat, în perioada noiembrie - decembrie 2024, în numele organizației EY, un sondaj online anonim în rândul a 1.200 de directori generali ai unor mari companii din întreaga lume, al cărui scop este să ofere informații valoroase privind principalele tendințe și evoluții care au un impact asupra companiilor de top din lume, precum și așteptările liderilor de companii în ceea ce privește creșterea viitoare și crearea de valoare pe termen lung. Respondenții au provenit din 20 de țări (Brazilia, Canada, Mexic, SUA, Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Franța, Germania, Italia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Marea Britanie, Australia, China, India, Japonia, Singapore și Coreea de Sud) și cinci sectoare de activitate (produse de consum și sănătate, servicii financiare, industrie și energie, infrastructură, tehnologie, media și telecomunicații). Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse în studiu a fost următoarea: sub 500 milioane de USD (20%), între 500 milioane de USD și 999,9 milioane de USD (20%), între 1 miliard de USD și 4,9 miliarde de USD (30%) și peste 5 miliarde de USD (30%).
CEO Confidence Index reprezintă o evaluare a perspectivelor conducătorilor executivi asupra mediului macroeconomic și asupra performanțelor companiilor, rezultată din datele colectate în cadrul studiului EY-Parthenon CEO Outlook Survey. Directorii generali și-au evaluat opinia cu privire la 15 afirmații prin intermediul unei scale cu cinci niveluri, variind de la „foarte pesimist” (0) la „foarte optimist” (100). Aceste răspunsuri au fost încadrate în cinci grupe tematice: creșterea sectorului, prețuri și inflație, creșterea companiei, resurse umane și investiții și tehnologie. Valori ridicate ale indicatorului denotă o atitudine mai optimistă cu privire la starea viitoare a economiei și a companiei respondentului. Un indicator cu valoarea 100 înseamnă optimism pe deplin, 50 denotă o opinie neutră și 0 înseamnă o perspectivă pe deplin pesimistă.
București, februarie 2025: Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a asistat societatea de avocatură Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului din București în clădirea Globalworth Tower, oferind consultanță inclusiv pentru vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei, și asigurând totodată serviciile de project management pentru amenajarea noului spațiu.
Decizia Kinstellar de a-și reloca biroul a venit în contextul creșterii semnificative a echipei sale, după preluarea operațiunilor Noerr din România. Extinderea a necesitat un spațiu care să acomodeze întreaga echipă într-un birou modern, eficient și adaptat celor mai înalte standarde tehnice și de sustenabilitate.
În acest proces complex, început în 2024 și finalizat la începutul acestui an, au fost implicate trei departamente diferite din cadrul Cushman & Wakefield Echinox, care au asigurat un proces de relocare fluid și eficient pentru Kinstellar, oferind o soluție integrată.
Victor Constantinescu, Managing Partner al Kinstellar România: “Odată cu extinderea echipei noastre, am simțit nevoia unui spațiu care să reflecte evoluția și dinamica Kinstellar. Noua noastră locație din Globalworth Tower ne oferă nu doar mai mult spațiu, ci și un mediu de lucru modern. Este un pas firesc în consolidarea prezenței noastre pe piața din România și în dezvoltarea noastră ca firmă de avocatură de top. Odată cu integrarea operațiunilor Noerr, ne-am extins și aria de servicii cu o nouă divizie dedicată consultanței fiscale, financiare și ajutoarelor de stat”.
Echipa de Capital Markets, reprezentată de Mihaela Pană, Partner Private Investments a oferit consultanță în vânzarea clădirii istorice deținute de Kinstellar. Amplasată în zona ultracentrală a Bucureștiului, în apropiere de Calea Victoriei, clădirea a fost sediul Kinstellar timp de peste 17 ani. Decizia de relocare a fost determinată de creșterea semnificativă a echipei, managementul optând pentru un spațiu mai mare și mai eficient.
Mihaela Pană, Partner Private Investments Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: ”Spre deosebire de majoritatea firmelor de avocatură din România, Kinstellar a fost, de fapt, proprietarul de lungă durată al acestei vile deosebite. Vânzarea unor astfel de proprietăți poate fi o provocare din cauza statutului de monument istoric, și, în acest caz, și din nevoia de a sincroniza tranzacția cu integrarea Noerr de către Kinstellar și relocarea într-un nou spațiu. Mă bucur că am găsit un cumpărător și soluții pentru a coordona toate aceste aspecte. Amplasată în imediata apropiere de Calea Victoriei, o zonă dinamică în plin proces de transformare, proprietatea este o oportunitate de investiție unică datorită locației, a arhitecturii și a structurii. Aceasta include o vilă istorică renovată și foarte bine conservată și o clădire nouă de birouri, integrată în arhitectura zonei.”
Monica Vasile, director și David Stănescu, Senior Consultant, din cadrul departamentului de Office Agency, au oferit consultanță strategică pentru identificarea celei mai bune soluții pentru relocarea sediului, lucrând îndeaproape cu reprezentanții Kinstellar pentru a găsi un spațiu care să susțină atât nevoile operaționale ale echipei extinse, cât și standardele ridicate de confort și eficiență dorite de firmă.
Monica Vasile, director Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Kinstellar și-a dorit un birou mai mare, mai eficient, cu cele mai bune specificații tehnice și de sustenabilitate. Provocarea a fost să găsim un spațiu care să răspundă tuturor acestor cerințe, dar în același timp, să fie într-o clădire de referință. Această abordare multidisciplinară a permis optimizarea fiecărei etape a procesului de relocare”.
Rareș Mușat, project manager, Sorina Schedlinscky, architect, Andrei Ianculescu, head of Project & Development Services au făcut parte din echipa care s-a ocupat de analiza tehnică a clădirilor analizate în procesul de selecție a noului sediu, asigurându-se că noul spațiu răspunde atât cerințelor operaționale ale Kinstellar, cât și celor de design și funcționalitate.
Rareș Mușat, project manager Cushman & Wakefield Echinox: ”Echipa de Project & Development Services a avut un rol crucial în transformarea noului spațiu din Globalworth Tower într-un mediu ideal pentru activitățile Kinstellar prin coordonarea eficientă a procesului de amenajare a spațiului. Prin gestionarea atentă a tuturor etapelor - de la planificare și design până la finalizarea proiectului - echipa a contribuit la optimizarea costurilor și a timpului de execuție, garantând o tranziție fără probleme și un spațiu adaptat perfect cerințelor chiriașului.”
Kinstellar a închiriat 2.000 de metri pătrați în Globalworth Tower, clădire simbol amplasată în zona Floreasca-Barbu Văcărescu, unul dintre cele mai importante centre de business din București.
Kinstellar este o firmă de avocatură regională, cu birouri în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, precum și în Asia Centrală. Cu o prezență în 12 jurisdicții și o echipă de peste 400 de avocați locali și internaționali, Kinstellar oferă consultanță juridică integrată pe piețe diverse, acoperind domenii esențiale precum drept financiar, concurență, protecția datelor, litigii, fuziuni / achiziții, dreptul muncii, și asistă clienți din sectoare strategice precum industria auto, retail, energie, infrastructură, sănătate, imobiliare ori tehnologie. Biroul Kinstellar din București este cel mai mare din rețea. Pe lângă consultanță juridică, echipa locală oferă și servicii specializate de consultanță fiscală și financiară, sprijinind clienții cu soluții adaptate pentru structuri de finanțare, optimizare fiscală și proiecte de ajutor de stat.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.
CMS a asistat Ahold Delhaize (“Ahold Delhaize”) în finalizarea achiziției strategice a Profi Rom Food S.R.L. („Profi”), un important retailer alimentar de proximitate din România, de la MidEuropa. Tranzacția, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, a fost semnată și anunțată în octombrie 2023 și a primit recent aprobarea Consiliului Concurenței.
Ahold Delhaize este unul dintre cei mai mari jucători din retail la nivel global în segmentul de supermarketuri și comerț online, deținând 16 mărci locale și peste 7.700 de magazine locale, care deservesc peste 63 de milioane de cumpărători în fiecare săptămână în Europa, Statele Unite și Asia.
Managing Partner CMS România și Head of CEE Corporate M&A Horea Popescu declară: „Suntem încântați că am fost alături de Ahold Delhaize pe tot parcursul acestei achiziții, până la finalizarea acesteia. Rolul nostru în această achiziție subliniază încă o dată experiența noastră solidă în gestionarea proiectelor complexe. Este o tranzacție de referință, ce trimite un semnal puternic că piața de retail alimentar din România continuă să atragă investitori mari.”
Senior Counsel CMS Romania Claudia Nagy adaugă: „A fost un privilegiu să lucrăm împreună cu echipele de la Ahold Delhaize şi Mega Image pentru a încheia această achiziție complexă. Datorită know-how-ului și experienței noastre multidisciplinare ne-am aflat în poziția ideală pentru a oferi asistență juridică completă, asigurându-i clientului nostru atingerea obiectivelor lor de business.”
Echipa multidisciplinară CMS care a asistat Ahold Delhaize a fost coordonată de Horea Popescu şi Claudia Nagy (Corporate şi M&A) pentru aspecte de drept românesc şi Eva Talmacsi (Corporate şi M&A, CMS UK) cu privire la aspecte de drept englez, cu sprijin important acordat de către Roxana Fratila (partener Real Estate), Raluca Ionescu (counsel Corporate şi M&A). Echipa extinsă a inclus peste 10 avocaţi din birourile CMS din România si din Marea Britanie.
- Sfârșit -
Despre CMS
Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 85 de birouri în 48 de țări din întreaga lume și peste 6.300 de avocați, CMS deține o experiență îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.
Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.
Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law
Anul 2025 marchează o etapă crucială pentru piața imobiliară europeană, aflată într-un proces de redresare și transformare. Factori economici favorabili, precum stabilizarea inflației, reducerea ratelor dobânzilor și creșterea reală a veniturilor, contribuie la consolidarea acestui sector ca un pilon esențial al economiei continentale. România, o parte integrantă a pieței europene, se bucură de oportunități notabile, dar trebuie să gestioneze provocările specifice pentru a-și atinge potențialul.
Deși zona euro este prognozată să înregistreze o creștere de doar 1,3% în 2025, România se așteaptă să depășească acest nivel, continuând să fie una din economiile cu cele mai rapide creșteri din regiune. Aceste evoluții vor stimula atât consumul, cât și investițiile, oferind un impuls pozitiv pentru sectorul imobiliar.
Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox: „Deși perspectivele pentru 2025 sunt în general optimiste, există în continuare riscuri precum inflația, creșterea costurilor de construcție și incertitudinile geopolitice. Totuși, tranziția către sustenabilitate, digitalizarea proceselor și adaptarea la noile cerințe ale pieței oferă oportunități semnificative pentru investitori. Piața imobiliară europeană și românească intră în 2025 cu o direcție clară spre redresare și adaptare. Tendințele respective indică un an promițător pentru acest sector, cu oportunități substanțiale în retail, industrial & logistic și birouri. Succesul depinde, însă, de capacitatea jucătorilor din piață de a se adapta rapid la noile cerințe și de a valorifica potențialul de inovare și sustenabilitate.”
Piața de retail: o direcție spre creștere sustenabilă
În Europa, sectorul de retail este bine poziționat pentru o creștere sustenabilă în 2025, susținut de îmbunătățirea încrederii consumatorilor și a climatului economic. În România, dezvoltarea centrelor comerciale moderne și atragerea de branduri internaționale pot stimula semnificativ acest sector.
Retailerii care implementează strategii flexibile, centrate pe consumatori și orientate spre integrarea canalelor fizice și digitale (omnichannel) sunt cei mai bine plasați pentru succes. Totuși, contextul macroeconomic global și dinamica locală vor influența ritmul acestei evoluții, necesitând adaptabilitate din partea jucătorilor din piață.
România, ca piață emergentă, poate beneficia de tendințele pozitive din Europa, însă cu specificități proprii. Centrele comerciale și parcurile de retail vor rămâne principalele puncte de atracție pentru investiții. Retailul online va continua să influențeze strategia retailerilor, dar locațiile fizice vor juca un rol crucial în consolidarea brandurilor.
În linie cu tendințele europene, locațiile centrale și centrele comerciale din orașele mari vor înregistra o cerere crescută, ceea ce va duce la majorarea chiriilor.
Stabilizarea inflației și evoluția politicilor economice sunt factori critici ce vor influența comportamentul consumatorilor. În plus, infrastructura și urbanizarea joacă un rol semnificativ în atragerea retailerilor internaționali.
Piața logistică și industrială: o oportunitate strategică pentru România
Pe fondul extinderii comerțului electronic și al tendințelor de nearshoring, piața logistică și industrială europeană se află într-un punct de inflexiune. În 2025, este așteptată o creștere moderată, susținută de cererea pentru spații moderne și sustenabile.
România, cu o poziție geografică strategică, are potențialul de a-și consolida poziția de hub logistic regional. Dezvoltarea infrastructurii și crearea de spații conforme cu cerințele de sustenabilitate sunt esențiale. Deși chiriile în acest sector vor continua să crească, mai ales pentru spațiile premium, succesul depinde de capacitatea țării de a atrage investiții și de a răspunde rapid cerințelor în schimbare ale ocupanților.
De asemenea, extinderea comerțului online și a proceselor de nearshoring contribuie la o cerere constantă pentru spații logistice de calitate în România.
Similar tendințelor europene, chiriile pentru spațiile premium din România vor continua să crească, fiind susținute de cererea solidă și de oferta limitată de astfel de spații.
Rata de neocupare ar putea varia între zonele urbane și cele periferice, iar accesibilitatea terenurilor pentru dezvoltări logistice rămâne un factor critic.
Piața de birouri: modernizarea ca prioritate
Piața de birouri din Europa trece printr-o transformare semnificativă, determinată de cererea pentru spații moderne, eficiente energetic și bine localizate. În România, clădirile de clasa A sunt cele mai căutate, în special în orașe mari precum București, Cluj-Napoca și Timișoara.
Proprietarii de clădiri mai vechi se confruntă cu presiunea de a moderniza portofoliile pentru a rămâne competitivi, în contextul reglementărilor europene privind eficiența energetică și sustenabilitatea. Totuși, costurile ridicate de construcție și incertitudinile geopolitice rămân obstacole semnificative.
Piața românească de birouri prezintă câteva caracteristici distincte care influențează previziunile pentru 2025. Astfel, Bucureștiul și marile orașe continuă să fie atractive pentru chiriași interesați de spații bine localizate și eficiente energetic. Clădirile de clasa A vor domina cererea, iar rata de neocupare va rămâne mai scăzută în zonele centrale.
În linie cu tendințele europene, chiriile pentru spațiile premium vor crește moderat, însă acest ritm va fi influențat de capacitatea pieței de a absorbi noi livrări.
Proprietarii de clădiri de clasă inferioară vor investi în modernizare sau transformare pentru a rămâne competitivi, mai ales pe fondul reglementărilor europene privind eficiența energetică.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com
Cristina Lupașcu
Head of Marketing
+40 744 488 408
Cristina.lupascu@cwechinox.com
În pofida numeroaselor provocări, majoritatea directorilor financiari din Europa (65%) consideră că situația economică a companiilor lor fie se va îmbunătăți (33%), fie se va menține la actualul nivel pozitiv (32%), arată un studiu amplu realizat de compania globală de consultanță, Horváth, prezentă pe piața din România din 2005.
Intitulată „Embark on the Journey into Next-Gen Performance Management” („Începeți Călătoria către Managementul Performanței de Nouă Generație”), ediția din acest an a „Horváth CFO Study” (realizată în 2024, cu proiecții pentru 2025) a identificat principalele priorități strategice ale managerilor financiari, cunoscuți drept Chief Financial Officers (CFOs):
Celelalte priorități ale managerilor financiari pentru 2025 vor fi: (4) Valorificarea potențialelor de eficiență prin reducerea costurilor la nivelul întregii companii, precum și în aria de responsabilitate a Directorului Financiar (CFO) – 78%; (5) Consolidarea capabilităților predictive în procesele de Planificare, Prognoză și Raportare – 71%; (6) Accelerarea semnificativă a investițiilor în digitalizare, în toate domeniile de activitate ale companiei – 70%; și (7) Integrarea temelor de sustenabilitate în Managementul Performanței – 66%.
Dincolo de aceste priorități, „Horváth CFO Study 2025” a identificat și o direcție cheie a liderilor financiari, pentru 2025 și anii următori. Aceasta va consta în trecerea de la inițiativele clasice de reducere a costurilor către adoptarea Inteligenței Artificiale Generative (GenAI) și dezvoltarea platformelor integrate de analiză.
GenAI este văzută drept un catalizator cheie pentru schimbarea paradigmei financiare, iar 78% dintre CFOs estimează că noile tehnologii vor genera activități și roluri complet noi în departamentele financiare, transformând Controller-ul tradițional într-un Business Partner mult mai strategic. Cu toate acestea, 80% dintre lideri nu cred că tehnologia va elimina complet importanța rolului de Controller, ci va duce la o colaborare om-tehnologie mai strânsă.
Printre aplicațiile practice, 77% dintre executivii financiari consideră că utilizarea GenAI în planificare și prognozare este esențială pentru simplificarea proceselor, reducerea complexității și crearea de scenarii predictive mai precise. De asemenea, GenAI este privită ca soluție pentru reducerea efortului manual în raportare, oferind recomandări și analize bazate pe date într-un timp record: 79% dintre CFO prioritizează utilizarea unor noi instrumente de Business Intelligence (BI) și reducerea volumului de rapoarte centralizate.
Totuși, doar 26% dintre organizații raportează utilizarea automatizărilor în activitățile de prognoză și analiză, iar doar 5% au implementat complet soluții bazate pe GenAI, ceea ce indică un decalaj semnificativ între obiectivele ambițioase și realitate.
„Transformarea digitală și automatizarea sunt esențiale pentru următorul nivel de excelență financiară. În pofida optimismului general, capacitățile actuale nu reușesc să răspundă cerințelor tot mai complexe, ceea ce creează un deficit de eficiență și predictibilitate. În viitor, succesul unui CFO va depinde de capacitatea de a combina leadership-ul strategic cu utilizarea avansată a tehnologiei. GenAI nu este doar un instrument tehnologic, ci un element esențial pentru eficiență, inovare și decizii mai bune. Este timpul să transformăm aceste oportunități în realitate operațională”, sintetizează concluziile „Horváth CFO-Study 2025” Maria Boldor, Partner și Managing Director, Horváth România.
Pentru realizarea acestui studiu, echipa Horváth a discutat cu peste 150 de responsabili financiari din top managementul unor companii din 15 țări (12 state membre ale Uniunii Europene, plus SUA, UK și Elveția), dintre care peste 86% generează venituri mai mari de 100 de milioane de euro pe an, iar 75% au peste 500 de angajați.
###
Despre Horváth
Horváth este una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă și pe piața din România, începând cu 2005. Compania a fost înființată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania și are peste 1.400 de angajați. Horváth are birouri în Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München și Stuttgart), Austria, România, Elveția, Ungaria, Italia, Danemarca, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii, dar consultanții companiei stau la dispoziția clienților la nivel global. Horváth este membră a Cordence Worldwide, cea mai importantă alianță activă la nivel mondial, formată din companii de consultanță în management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri în 24 de țări, situate pe trei continente.
Pentru informații suplimentare:
Bogdan Munteanu, Corporate and Crisis Communication Director
bogdan.munteanu@unitedcom.org , +40 721.169.369
Griffes, compania de consultanță imobiliară, anunță un an remarcabil în 2024, reușind să intermedieze tranzacții record de peste 85.000 mp de spații de birouri. Acesta este cel mai mare volum de tranzacții înregistrat în 2024, ceea ce confirmă poziția Griffes ca partener strategic atât pentru chiriași, cât și proprietari.
Griffes a avut o activitate echilibrată între București și în orașele din țară, contribuind atât la mișcarea pieței principale – cea din capitală, dar si la dinamica celor regionale. În București, activitatea consultantilor i-a avut ca protagoniști pe chiriașii care și-au consolidat operațiunile, iar în orașe precum Cluj-Napoca, Iași și Sibiu, volumul de tranzacții a fost generat, preponderent, de relocări și extinderi în zone care devin tot mai importante pentru afaceri.
O parte semnificativă din tranzacțiile Griffes, respectiv 25% din total, s-au desfășurat în afara Bucureștiului, iar Cluj-Napoca a fost orașul cu cele mai multe tranzacții. Acest oraș continuă să atragă investiții, mai ales din partea companiilor de tehnologie și IT, datorită specialiștilor bine pregătiți și a mediului favorabil pentru afaceri.
În Cluj-Napoca, Griffes a intermediat cel mai mare contract de închiriere de birouri din ultimii 5 ani, o relocare de 10.000 mp pentru o companie importantă de tehnologie. Această tranzacție evidențiază dezvoltarea orașului ca un centru de tehnologie de top și reconfirmă poziția sa ca al doilea pol economic al României. Totodată, Griffes a sprijinit intrarea companiei americane Copeland pe piața locală, oferindu-le sprijin in identificarea de spații de birouri premium în cadrul portofoliului Iulius Group.
Bucureștiul a rămas principalul pol pentru piata de birouri, cu aproximativ 75% din volumul total al tranzacțiilor Griffes din 2024. Una dintre cele mai importante tranzacții din 2024 a fost reînnoirea contractului Genpact pentru 30.000 mp în Hermes Business Park, marcând cel mai mare contract de închiriere de birouri din București din ultimul deceniu. Această tranzacție subliniază încrederea pe termen lung a chiriașilor internaționali în importanța strategică a capitalei ca destinație de afaceri.
De asemenea, Griffes a facilitat relocări semnificative și intrarea unor noi companii în spații de birouri premium din București, în special în clădiri cu certificări verzi și facilități diverse. Proiecte precum J8 Office Park s-au remarcat prin specificațiile tehnice inovatoare, eficiența energetică și flexibilitatea spațiilor.
Activitatea Griffes a reflectat tendințele generale ale pieței de birouri din România, unde chiriașii au prioritizat relocările în clădiri moderne, sustenabile și de înaltă calitate. Aproximativ 36% din tranzacțiile intermediate de Griffes au implicat astfel de relocări, în timp ce 64% au fost reînnoiri de contracte, companiile ajustându-și spațiile de lucru pentru a răspunde noilor lor cerințe.
Valoarea totală a contractelor intermediate de Griffes în 2024 a depășit 95 milioane de euro, cu o durată medie de închiriere de 6 ani. Eforturile Griffes au generat o valoare estimată de 200 milioane de euro pentru proprietari, asigurând stabilitate chiriaşilor și venituri pe termen lung proprietarilor.
Portofoliul de clienți al Griffes în 2024 acoperă o varietate de sectoare. Aproximativ 30% dintre clienți provin din sectorul tehnologiei și IT, care este cel mai reprezentativ. Companiile de servicii profesionale, cum ar fi cele de consultanță, cercetare și outsourcing, reprezintă în jur de 20% din portofoliu. Sectorul sănătății contribuie cu 15%, fiind impulsionat de cererea tot mai mare pentru servicii medicale, produse farmaceutice și soluții de tehnologie pentru sănătate. Afacerile din retail și lifestyle constituie 10%, subliniind importanța domeniilor orientate către consumatori. Sectorul auto și cel logistic acoperă 10%, prin prisma creşterii mobilității și a eficienței lanțulurilor de aprovizionare. Restul de 15% dintre clienți provin din domenii diverse precum finanțe, agribusiness și FMCG.
„Anul acesta ne-am confruntat atât cu provocări, cât și cu oportunități, pe care le-am transformat în valoare pentru chiriași și proprietari. Activitatea noastră nu s-a limitat doar la tranzacții, ci s-a concentrat pe crearea unor spații care să corespundă perfect cu viziunea clienților noștri. Fie că a fost vorba de o reînnoire importantă în București sau de semnarea unui contract semnificativ în Cluj-Napoca, am arătat că soluțiile personalizate și cunoașterea aprofundată a pieței fac diferența. Orașele universitare din țară încep să devină tot mai competitive ca centre de afaceri, iar noi suntem mândri să contribuim la dezvoltarea lor” - a declarat Andreea Păun, Managing Partner Griffes.
Tranzacția medie de închiriere de birouri în București este de aproximativ 1.300 mp, iar în orașele regionale media variază între 1.800 mp în Cluj-Napoca şi 700 mp în celelalte oraşe. Bucureștiul rămâne principalul centru de afaceri din țară, înregistrând în 2024 aproximativ 350.000 mp de birouri închiriate. Activitatea pe piața închirierii de birouri a fost distribuită uniform pe parcursul întregului an, fiecare trimestru având o pondere de aproximativ 25%. Piața de birouri din România a continuat să fie destul de dinamică în 2024, atât în ceea ce privește disponibilitatea spațiilor, cât și activitatea chiriașilor. Companiile se concentrează tot mai mult pe găsirea unor soluții eficiente și sustenabile pentru birourile lor, pregătindu-se pentru următorul ciclu economic. În București, volumul tranzacțiilor a înregistrat o ușoară scădere, cu 20% față de anul precedent, însă cererea pentru clădirile moderne de clasa A, bine poziționate, rămâne constantă. În același timp, orașele regionale continuă să crească în ritm susținut, atrăgând tot mai multe companii care își extind operațiunile.
Activitatea Griffes a continuat să se concentreze pe serviciile de reprezentare a proprietarilor, unde compania este în prezent lider de piață detașat, cu peste 130.000 mp sub mandate exclusive – începând de la achiziționarea terenurilor, consultanță în proiectare, strategie de închiriere, marketing și vânzare a activelor. Alți piloni importanți ai activității Griffes sunt serviciile de reprezentare a chiriașilor, fie pentru cei existenți, fie pentru cei care urmează să deschidă operațiuni în România, compania oferind astfel asistență completă cu privire la strategia lor imobiliară.
***
Despre Griffes
Griffes este cea mai mare companie românească independentă, neafiliată, de consultanță imobiliară, fondată în 2016 de Andreea Păun, după o experiență de 15 ani în domeniul imobiliar și în marketingul proprietăților. Portofoliul de birouri Griffes atinge 130.000 mp și include proprietăți importante precum clădirea Unirii View din centrul Bucureștiului, J8 Office Park în nordul capitalei, proiectul mixt Record Park din inima orasului Cluj-Napoca, Liberty Technology Park, un proiect amplu de regenerare urbană în Cluj-Napoca, Paltim în Timișoara, clădirea de birouri boutique MUSE Offices din București și alte proiecte în orașele regionale.
Printre clienții asistați de Griffes se numără compania de IT și outsourcing Wipro Technologies, în consolidarea şi relocarea operațiunilor pe o suprafață de 17.000 mp în Bucureşti şi Timişoara, consolidarea birourilor pentru companii renumite de software precum Veeam Software, compania japoneză de software NTT Data, companii din domeniul ingineriei şi automotive, precum deschiderea birourilor Nagarro, Arobs Engineering sau Porsche în Bucureşti sau biroului de la Cluj-Napoca a companiei americane Copeland.
De asemenea, Griffes a avut un rol principal în facilitarea tranzacției Genpact, securizând 30.000 mp de spațiu de birouri în Hermes Business Campus — o tranzacție încadrată drept cea mai mare de pe piață în ultimii zece ani. Ne puteți vizita la: www.griffes.ro.
Megafabrica Automotive Continental din Timișoara a realizat un salt semnificativ în istoria sa tehnologică, atingând un reper impresionant de 1.000.000 de unități produse ale sistemului multidisplay.
În plină evoluție digitală, sistemul integrat confirmă rolul de pionierat al echipelor de cercetare și dezvoltare și al celor din unitătea de producție timișorene, nefiind doar un simplu avans tehnologic, ci o reală experiență holistică pentru șoferi și pasageri. Combinând instrumentele tradiționale de bord cu sistemul inovativ de navigație, multimedia sau conectivitate, acesta oferă o experiență interactivă pentru utilizatori, într-o singură unitate sofisticată și intuitivă.
Cu un design curbat, ecran tactil și asistență prin cameră, integrată, pentru șofer, tehnologia permite optimizarea spațiului pe bord, simplifică interacțiunea utilizatorului cu tehnologia vehiculului, oferind o experiență mult mai fluidă și adaptată nevoilor actuale.
„Inovația continuă a fost cheia succesului acestui produs, iar fabrica din Timișoara a demonstrat excelență în producția de înaltă precizie și eficiență. În spatele fiecărei unități produse stă o echipă de specialiști care au combinat tehnologia de ultimă oră cu un proces de fabricație riguros și atent controlat. Producerea unității cu numărul 1.000.000 este o reușită excepțională pentru noi toți. Aceasta confirmă dedicarea colectivă și hotărârea de a menține cele mai înalte standarde în industria automotive”, a declarat Lucian Mărgineanu, Plant Manager al megafabricii automotive din capitala Banatului.
Linia de producție asigură un proces eficient și precis. Echipa analizează și implementează soluții avansate de învățare automată, colectând date pentru a compara deciziile umane cu cele automate, facilitând astfel integrarea roboților colaborativi în procesul de producție.
„Ne propunem să continuăm pe acest drum al inovației și să ne consolidăm contribuția la dezvoltarea industriei auto. Felicitări întregii echipe pentru această realizare și pentru contribuția semnificativă adusă la transformarea mobilității moderne!”, a completat acesta.
Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente, inteligente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2023 o cifră de afaceri de 41,4 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 200.000 de angajați în 56 de țări și piețe.
În perioada 1999 - 2023 Continental a investit peste 2.3 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine cinci unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul anului 2023, Continental avea peste 20.300 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.
De la Europa Centrala si de Est la Benelux și regiunea DACH: Hatwit deschide un nou birou în Luxemburg
Suntem bucuroși să anunțăm un moment definitoriu în călătoria Hatwit: inaugurarea biroului nostru în inima Europei, în vibrantul oraș Luxemburg! Această extindere strategică întărește misiunea noastră de a oferi soluții personalizate și de înaltă calitate în Executive Search, Leadership Consulting și Interim Management pentru clienții noștri internaționali.
Prin acest nou capitol, ne dorim să amplificăm colaborările, să conectăm talente excepționale și să deschidem noi perspective în cariere și afaceri, acoperind regiunile Benelux și DACH.
Despre Hatwit: O Poveste de Creștere
Avand o expertiză de peste 20 de ani de în domeniul HR, Hatwit a devenit un partener de încredere pentru corporații multinaționale, afaceri internaționale de familie și fonduri de investiții.
Reperele Noastre Cheie:
Expertiza Hatwit
Operăm pe trei linii principale de activitate:
Mulțumim partenerilor noștri care ne-au sprijinit in acest pas important: Romania Luxembourg Business Forum (RomLux) si Belgian–Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce (BEROCC) și comunitatilor de afaceri. Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat și onorați să împărtășim acest nou început cu voi!
Multumim AHK România pentru partneriatul din 2024 si ramanem alaturi mai departe.
Hai să creștem împreună, să evoluăm și să construim cariere și afaceri de impact!
București, 21 ianuarie 2025 – Gradul de adopție a inteligenței artificiale generative (Gen AI) a ajuns într-o fază cheie, șapte din zece participanți (67%) la cea mai recentă ediție a studiului Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decide next" susținând că organizațiile lor cresc investițiile în această tehnologie datorită avantajelor sale considerabile. Creșterea eficienței și a productivității este cel mai frecvent beneficiu obținut prin inițiativele Gen AI (34%), urmat de stimularea inovației (12%), îmbunătățirea produselor și a serviciilor (10%), reducerea costurilor (9%) și o mai bună relație cu clienții (9%).
În ceea ce privește provocările, studiul arată că trei dintre cele mai importante patru bariere în implementarea Gen AI sunt legate de riscuri, și anume preocupările legate de respectarea reglementărilor (36%), managementul dificil al riscurilor (30%) și lipsa unui model de guvernanță (29%). Cel mai probabil, aceste îngrijorări sunt generate de riscuri specifice asociate Gen AI, cum ar fi crearea de conținut inadecvat din cauza prejudecăților incluse în trainingul modelului (model bias), informații incoerente sau neclare (hallucinations), posibile încălcări ale prevederilor de confidențialitate, încredere și protejarea noilor puncte de vulnerabilitate. Pentru a ajuta la construirea încrederii și a asigura o utilizare responsabilă, organizațiile iau măsuri, inclusiv stabilirea unui cadru de guvernanță pentru utilizarea instrumentelor și aplicațiilor Gen AI (51%), monitorizarea cerințelor de reglementare și asigurarea conformității (49%) și efectuarea de audituri/testări interne asupra instrumentelor și aplicațiilor Gen AI (43%).
„Rezultatele promițătoare ale proiectelor pilot și diversele beneficii tot mai evidente ale soluțiilor Gen AI au crescut atât nivelul investițiilor, cât și cel al așteptărilor, iar acum echipele de top management vor să se asigure că extrag valoare din astfel de proiecte în mod semnificativ și sustenabil. Pentru a evita o scădere a entuziasmului și a sprijinului pentru inițiativele Gen AI, acestea ar trebui prioritizate în funcție de rentabilitatea și scalabilitatea fiecăreia. Provocările care trebuie gestionate sunt la mai multe niveluri: angajați, procese, date și tehnologii, cu accent pe managementul schimbării și pe transformarea organizațională”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.
Privind în perspectivă, va fi necesară implementarea unui set cuprinzător de măsuri de natură financiară și non-financiară pentru a evalua corect beneficiile generate de investițiile în inițiativele de Gen AI, arată studiul.
Legat de gradul de pregătire a organizațiilor pentru a extinde inițiativele de Gen AI și în alte arii ale companiei, infrastructura tehnologică (45%) și managementul datelor (41%) au fost cel mai bine plasate, urmate de strategie (37%), risc și guvernanță (23%) și angajați (20%). Pentru a se pregăti mai bine, organizațiile iau noi măsuri de protecție, își educă forța de muncă, efectuează evaluări și dezvoltă noi modalități de supraveghere.
„Diferitele tipuri de avantaje evidențiate de studiu arată potențialul și versatilitatea soluțiilor Gen AI. Liderii din domeniul tehnologiei ar trebui să ia în considerare și alte potențiale oportunități pe care această tehnologie le oferă, inclusiv stimularea inovației, îmbunătățirea produselor și a serviciilor, a relațiilor cu clienții, precum și impactul direct în creșterea veniturilor, deoarece multe organizații obțin deja rezultate tangibile cu ajutorul Gen AI în aceste arii, mai arată studiul. Companiile care vor să exploateze Gen AI la adevăratul său potențial au nevoie să-și îmbunătățească ariile de colectare și gestionare a datelor - securitate, confidențialitate, extragere sau etichetare”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte România.
De altfel, studiul arată că problemele legate de managementul datelor au determinat 55% dintre organizații să evite anumite implementări de Gen AI. Pentru a-și perfecționa capacitățile legate de prelucrarea datelor, organizațiile iau măsuri precum îmbunătățirea securității (54%) și a calității datelor (48%).
Potrivit studiului, multe inițiative Gen AI sunt încă în stadiul de teste sau de proof of concept, marea majoritate a respondenților (68%) menționând că organizațiile lor au implementat 30% sau mai puțin din experimentele bazate pe Gen AI. În contextul în care companiile încă sunt în faza de experimentare, crește nevoia de a demonstra beneficiile inițiativelor Gen AI, 41% dintre respondenți încercând să definească și să măsoare impactul exact al eforturilor lor din zona Gen AI; doar 16% dintre ei pregătesc rapoarte regulate pentru directorii financiari privind beneficiile concrete obținute cu Gen AI.
Cea mai recentă ediție a studiului Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decide next" a fost efectuată în rândul a peste 2.800 de lideri de business și tehnologie cu expertiză în inteligență artificială, direct implicați în testarea sau implementarea soluțiilor bazate pe Gen AI în companii mari din 16 țări și șase industrii, pentru a analiza stadiul de integrare a tehnologiei Gen AI în organizații.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
Ordonanța de urgență nr. 156/2024 („OUG 156/2024”), aprobată de Guvern la finalul anului 2024, vizează nenumărate măsuri, așa cum se știe, care sunt menite a avea un impact pozitiv asupra bugetului general pe anul 2025, însă, corelativ, presupun un impact puternic și deloc de neglijat asupra anumitor categorii vizate. În aceste categorii intră anumiți bugetari, societățile și salariații din domeniul IT, studenții etc.
I. Măsuri care afectează personalul bugetar
Unele dintre cele mai surprinzătoare prevederi îi vizează pe anumiți bugetari, a căror muncă suplimentară sau muncă prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se va compensa numai cu timp liber. De la această măsură este exceptată munca suplimentară prestată de personalul din anumite sectoare bugetare, precum militarii și polițiștii, pentru care se plătește o majorare din solda de funcţie/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, la nivelul de 75%, nivelul minim reglementat de Codul Muncii.
În plus, mai multe drepturi ale bugetarilor nu vor mai fi acordate în anul 2025, printre care: (i) compensările în bani ale concediilor neefectuate aferente anului 2025, la încetarea raporturilor de muncă; (ii) premiile, bonusurile sau alte drepturi de natură similară; (iii) decontările cheltuielilor de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă; (iv) biletele de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă; (v) ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragerea, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
Biletele de valoare acordate bugetarilor îmbracă forma voucherelor de vacanță, tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor cadou și a tichetelor culturale. Cu excepția tichetelor de creșă, care vor continua să fie acordate (sau contravaloarea lor, în cazul militarilor), toate celelalte astfel de beneficii au comportat modificări substanțiale. Voucherele de vacanță, cel mai valoros astfel de drept acordat personalului bugetar, care fusese stabilit la nivelul sumei de 1.600 lei, a fost înjumătățit în acest an. Vouchere de vacanță acordate vor fi în cuantum de maxim 800 lei, urmând să fie utilizate pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea serviciilor turistice. În cazul militarilor, polițistilor și personalului civil din cadrul instituțiior publice de apărare, ordine publică și securitate national, există o exceptare, acestora urmând să li se deconteze 50% din valoarea vacanțelor, doar dacă au un salariu net de până în 8.000 lei.
Tichetele pentru masă, un alt tip de drept de natură salarială, nu vor mai fi acordate bugetarilor. Cu toate acestea, salariații din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum și anumite categorii de bugetari ale căror salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, vor continua să primească indemnizaţii de hrană, înghețate la nivelul lunii decembrie 2024.
Totodată, începând cu acest an, cuantumul salariilor acordate bugetarilor va fi menținut la nivelul celui acordat în luna noiembrie 2024, iar valoarea punctului de pensie rămâne la aceeași valoare, de 81 lei. Nici pensiile militare și de serviciu nu vor crește în 2025, indexarea automată acestora cu rata anuală a inflației, acordată conform legii, neaplicându-se în cursul acestui an.
Cu anumite excepții, cum ar fi cazul medicilor rezidenți sau al rezidenților au promovat examenul de specialitate în anul 2024 și cu respectarea anumitor condiții, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru posturile pentru care s-a inițiat procedura de scoatere la concurs, nu se mai organizează concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, cu excepția posturilor unice.
Mai mult decât atât, cu toate că, potrivit art. 41 alin. (5) din Constituția României, dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate, prin OUG 156/2024, se aduc modificări contractelor colective de muncă în vigoare la 1 ianuarie 2025, prin eșalonarea plății, în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, oricăror drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării angajaților din anumite sectoare bugetare. În contextul negocierilor viitoare, nu mai pot fi prevăzute/ acordate prime, plăţi compensatorii, gratificaţii sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării.
De asemenea, în cazul în care intervin evenimente care conduc la majorarea cheltuielilor de personal aprobate prin buget, instituțiile statului au obligația de a lua măsurile necesare în vederea încadrării în bugetul aprobat care constau în: (i) reducerea numărului de posturi finanţate şi, respectiv, disponibilizarea unei părţi din personalul încadrat; (ii) nepromovarea angajaţilor, dacă promovarea presupune o creştere a cheltuielilor de personal; (iii) neplata orelor suplimentare.
II. Plata sumelor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti
În cazul în care angajaților sau foștilor angajați ai instituţiilor şi autorităţilor publice li s-au acordat de către instanțele competente drepturi de natură salarială, iar hotărârile judecătorești relevante au devenit devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025, plata sumelor acordate se va realiza eșalonat pe o perioadă de 5 ani, procentele crescând progresiv, iar cea mai mare valoare, de 35% din valoarea titlului executoriu, va fi plătită în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie. Prevederi similare deja intraseră în vigoare, insă erau aplicabile unor categorii clar definite de salariați bugetari.
III. Impozitarea construcțiilor speciale (Taxa pe stâlp)
Taxa pe stâlp va consta în aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor vizate de aceasta, respectiv: (i) construcţii industriale; (ii) construcţii agricole; (iii) construcţii pentru transporturi poştă şi telecomunicaţii; (iv) construcţii hidrotehnice; (v) construcţii pentru afaceri, comerţ, depozitare; (vi) construcţii de locuinţe şi social-culturale; (vii) construcţii pentru transportul energiei electrice; (viii) construcţii pentru alimentare cu apă, canalizare şi îmbunătăţiri funciare.[1]
Aplicabilitatea taxei pe stâlp se va efectua asupra construcțiilor menționate mai sus, aflate existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, respectiv anul 2024, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/ concesiune sau în folosinţă. Taxa pe stâlp se va achita în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.
Aceasta taxă va viza exclusiv persoanele juridice, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop lucrativ. Persoanele juridice, au obligația conform legislației în vigoare să depună, periodic, la direcția de taxe și impozite competentă, raport de evaluarea asupra construcțiilor pe care le dețin în patrimoniu în scopul evidențierii și impozitării acestora. De exemplu, pentru o construcție reprezentând un rezervor din beton armat pentru înmagazinarea apei, cu o valoare stabilită prin raportul de evaluare depus la direcția de taxe si impozite locale competentă de 50.000 lei, taxa pe stâlp va reprezenta 1% din această valoare, respectiv suma de 500 lei, plătibilă în două transe, respectiv 250 de lei până la data de 25 mai 2025 și a doua tranșă în valoare de 250 lei până pe data de 25 septembrie 2025 inclusiv.
IV. Schimbarea sistemului de impozitare în ceea ce privește microîntreprinderile
Anul fiscal 2025 aduce modificări pentru stabilirea sistemului de impozitare a venitului pentru microîntreprinderi. Astfel, acestea vor trece de la sistemul de impozitare pe venitul microîntreprinderilor constând într-un procent de 3%, la sistemul de impozitare pe profit, constând într-un procent de 16%. În acest sens, a fost micșorat plafonul de venituri realizate de la 500.000 euro la 250.000 euro pentru anul fiscal 2025, iar pentru anul fiscal 2026, acesta va fi scăzut la suma de 100.000 euro.
Cu alte cuvinte, persoanele juridice care, începând cu anul fiscal 2025 ating plafonul de 250.000 euro vor fi impozitate cu un procent de 16% din profitul realizat, iar începând cu anul fiscal 2026, se va aplica procentul de 16%, pentru persoanele juridice care ating plafonul de 100.000 euro.
Împreună cu modificările mai sus menționate, au fost revizuite și codurile CAEN pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este de 3%, respectiv, de către deținătorii de afaceri din domeniul HoReCa și IT. Începând cu 1 ianuarie 2025, se includ, în categoria codurilor CAEN vizate și activitățile, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 6210 - Activități de realizare a softului la comandă, 6290 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5611 - Restaurante, 5612 - Activități ale unităților mobile de alimentație, 5622 - Alte servicii de alimentație.
V. Excluderea de la impozitare a unei părți din salariul minim brut garantat
OUG 156/2024 exclude de la impozitare suma de 300 lei din salariul minim brut garantat pe țară. Această prevedere are aplicabilitate de la data de 1 ianuarie 2025 și se adresează persoanelor care, în baza aceluiași contract de muncă, primesc un salariu care nu depășește suma de 4.300 lei inclusiv. La calculul sumei de 4.300 lei nu se va lua în considerare contravaloarea tichetelor de masă, acordate de către angajator în conformitate cu legislația în vigoare.
Excluderea de la impozitare se adresează și salariaților care, în cursul anului 2025, sunt angajați cu contract individual de muncă și îndeplinesc criteriul pragului de 4.300 lei, excluzând tichetele de masă, amintit anterior.
VI. OUG 156/2024 - caracterul constituțional
Potrivit Constituției României, Parlamentul este autoritatea legiuitoare a țării, fiind organismul care adoptă propunerile de legi. Cu toate acestea, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată (în cazul OUG 156/2024, ajustarea deficitului bugetar; combaterea creşterii preţurilor şi a nivelului inflaţiei și respectarea calendarului PNRR), Constituția României prevede dreptul Guvernului de a adopta ordonanțe de urgenţă, ca în cazul de față, dar fără a fi afectat regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile şi îndatoririle prevăzute de Constituție.
În situațiile în care se apreciază că dispozițiile legale naționale afectează drepturile garantate de Constituție sau dreptul european (spre exemplu: dreptul la muncă și dreptul la concediul de odihnă plătit), Avocatul Poporului sau instanțele de judecată, din oficiu, la inițiativa uneia dintre părţi sau a procurorului pot sesiza Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a respectivelor dispoziții legale. Constituția României recunoaște prevalența pactelor şi tratatelor la care România este parte, în materia drepturilor fundamentale ale omului, dacă cele naționale nu sunt mai favorabile. De altfel, dispoziţiile constituționale privind garantarea drepturilor sunt interpretate şi aplicate în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
Cu titlu exemplificativ, având în vedere că dreptul la concediul de odihnă plătit este recunoscut în Constituție și în dreptul european, măsurile prevăzute de OUG 156/2024 cu privire la acest drept, anume neacordarea compensării în bani a concediilor neefectuate la încetarea raporturilor de muncă, ar putea face obiectul controlului Curții Constituționale.
În sensul celor arătate, de la caz la caz, pot fi apreciate relevante concluziile Curții de Justiție a Uniunii Europene („CJUE”) în cauza C‑218/22 BU împotriva Comune di Copertino, potrivit cărora, legislația europeană trebuie interpretată în sensul că se opune unei reglementări naționale care, pentru motive legate de controlul cheltuielilor publice și de cerințele organizatorice ale angajatorului public, prevede interdicția de a plăti lucrătorului o indemnizație financiară pentru zilele de concediu anual plătit care nu au fost luate la data încetării raportului de muncă din cauze neimputabile. De altfel, potrivit CJUE în cauza citată, în cazul în care angajatorul nu poate stabili că a dat dovadă de deplina diligență necesară pentru ca lucrătorul să aibă efectiv posibilitatea de a‑și efectua concediul anual plătit la care avea dreptul, aspect a cărui verificare revine instanței de naționale, se consideră că lipsa plății unei indemnizații financiare pentru concediul anual neefectuat la încetarea raportului de muncă încălca dispozițiile europene.
[1] Lista detaliată a tuturor categoriilor de construcții afectate se regăseste în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe din 30.11.2004 – Grupa 1.
Companiile din România se așteaptă la un an provocator, caracterizat prin optimism moderat, în care se vor concentra pe gestionarea riscurilor și a costurilor, potrivit studiului Deloitte CFO Survey România 2025, realizat la sfârșitul anului trecut în rândul a aproximativ 130 de directori financiari (CFO) din țara noastră. Majoritatea directorilor financiari români se așteaptă la o creștere a veniturilor în acest an (58%), dar ponderea acestora a scăzut continuu în ultimii ani, de la 73% în 2021. Așteptările lor sunt în concordanță cu cele ale omologilor din Europa Centrală.
Studiul subliniază nivelul semnificativ mai mare de prudență vizavi de cheltuielile de capital (CAPEX) comparativ cu anul precedent și cu răspunsurile la nivelul regiunii Europei Centrale. Ponderea celor care anticipează o creștere de CAPEX a scăzut de la 46% în ediția anterioară, la 34%, în timp ce proporția celor care se așteaptă la o scădere a crescut brusc, de la 19% în anul precedent, la 33%.
În ceea ce privește numărul de angajați, doar 26% dintre directorii financiari locali prevăd o creștere, procent în scădere semnificativă de la 37% anul trecut, iar 28% prognozează o scădere, în creștere de la 18% în studiul anterior.
Apetitul pentru risc a scăzut, 87% dintre respondenți fiind de acord că 2025 nu este un moment propice pentru asumarea unor riscuri mai mari, tendință identificată și la nivel regional. Principalele riscuri pentru companiile din România derivă din previziunile rezervate legate de evoluțiile economice, care vor afecta cererea atât pe plan intern (44% dintre respondenți se așteaptă la o scădere), cât și pe plan extern (33% se așteaptă la o reducere a cererii externe), din intensificarea cadrului de reglementare (menționată de 44% dintre respondenți), deficitul de forță de muncă (39%) și din evoluțiile geopolitice (35%). Printre cele mai grave riscuri geopolitice, conflictul din Ucraina a fost menționat de aproape jumătate dintre respondenți (47%).
Inflația este, de asemenea, o preocupare majoră pentru companiile românești, chiar dacă nivelul estimat al acesteia a scăzut de la 11,2% în urmă cu doi ani, la 5,4%, o previziune mai pesimistă decât cea a Băncii Naționale a României și cea a Institutului Național de Statistică. Pentru zona euro, participanții la studiu estimează o rată a inflației de 3,1% în următoarele 12 luni. Opiniile directorilor financiari din România asupra inflației sunt în consens cu cele ale omologilor din Europa Centrală, ambele fiind mai rezervate decât cele emise de instituțiile financiare naționale și internaționale și de macro-economiști.
În acest context, managementul costurilor este prioritatea companiilor, menționată de 37% dintre participanții la studiu. Alte arii pe care companiile din România se vor concentra în 2025 sunt creșterea organică (24%), creșterea pe piețele existente (8%) și introducerea de noi produse și servicii (tot 8%).
„În perioada în care am efectuat studiul, mediul de business aștepta anunțarea măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar, așadar am întrebat directorii financiari din România care sunt estimările lor cu privire la sistemul fiscal. Cum era de așteptat, cei mai mulți au prevăzut creșteri. De asemenea, ei întrevăd o posibilă creștere a costului finanțării, din cauza nivelului de incertitudine economică și politică. Aceste aspecte explică parțial abordarea lor prudentă față de investiții și ne reamintesc că mediul de afaceri are nevoie în primul rând de stabilitate politică și de predictibilitate legislativă", a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.
Studiul Deloitte CFO Survey România 2025 a fost efectuat în perioada septembrie-octombrie 2024. Răspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la peste 650 de directori financiari din 14 țări din Europa Centrală - Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
Contact:
Oana Anghel
PR & Marketing Senior Manager
Deloitte Romania
Tel: +40 722 770 771
Email: oanghel@deloittece.com
Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2024 proprietăţi cu o suprafață de 5,5 milioane de metri pătrați şi cu o valoare cumulată de 8,5 miliarde de euro. Comparativ cu anul 2023, portofoliul a înregistrat o creștere de circa 10%, dacă ne raportam la cifra de afaceri.
Cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizare pentru garantarea împrumuturilor bancare (peste 60%), însă impactul acestei categorii în totalul cifrei de afaceri este de doar 33%, având în vedere că în această categorie intră și multe proprietăți mici.
Bogdan Sergentu, Head of Valuation Cushman & Wakefield Echinox: ”Evoluția yieldurilor, a chiriilor, a vânzarilor, a ratei de neocupare, dar și stimulentele acordate chiriașilor de către proprietari, influențează valoarea proprietăților imobiliare. În 2024 nu am observat decât ajustări minore ale yieldurilor în sensul deteriorării acestora, dar acestea au fost compensate de creșterea odată cu inflația a chiriilor. În ceea ce privește segmentul birourilor a fost consemnată o scădere a neocupării, acompaniată de o menținere la niveluri ridicate a stimulentelor oferite de proprietari chiriașilor. Pe segmentul de retail, creșterea vânzărilor retailerilor a dus și la o majorare a nivelului chiriilor procentuale.”
Un element din ce în ce mai prezent pe sectorul imobiliar, respectiv politicile din domeniul ESG, au adus de asemenea, schimbări în domeniul serviciilor de evaluare. În acest sens, încă din anii trecuți au intrat în vigoare standarde de evaluare care tratează eficiența energetică a clădirilor. Aceasta poate fi relevantă pentru valoarea proprietăților, în sensul că o anumită clasă de eficiență energetică poate afecta utilizarea actuală sau viitoare a unei clădiri.
Deși specificitatea standardelor de evaluare ce tratează eficiența energetică este încă redusă, evaluatorii țin cont de aceasta prin luarea în considerarea a unor costuri operaționale mai mari pentru clădirile cu eficiență energetică redusă sau prin considerarea unor cheltuieli de aducere a clădirii la nivelul reglementărilor prezente sau viitoare. Totodată, gradul de eficiență energetică se reflectă și în valoarea yieldului luat în calcul la evaluarea activului.
Bogdan Sergentu, Head of Valuation Cushman & Wakefield Echinox: ”Aceeași vectori vor guverna și în 2025 valorile activelor imobiliare, însă spre deosebire de 2024, acest an va fi influențat de mediul politic, alegerile prezidențiale din primavară și evoluția războiului din Ucraina putând avea o influență semnificativă asupra valorilor proprietăților. În plus, deciziile guvernului în sensul limitării deficitelor, o posibilă perioadă de austeritate, dar și deteriorarea ratingului de țară pot de asemenea să aibă o influență negativă asupra valorilor activelor imobiliare.”
Cel mai rezilient segment din punct de vederii evoluției valorii activelor a fost acela de retail datorită creșterii vânzărilor pentru anumiți retaileri. Am observat scăderi ale ratei de neocupare, dar și o capacitatea rapidă de înlocuire (fără perioade lungi de neocupare) în centrele comerciale a retailerilor care nu performau. Totodată, retailerii au continuat să se extindă, iar traficul în centrele comerciale a urmat un trend ascendent.
Segmentul care a avut de suferit în continuare este cel de birouri, care nu a reușit decât parțial să reducă rata de neocupare. Nivelul ridicat al stimulentelor oferite chiriașilor de către proprietarii de birouri a fost compensat doar parțial de indexarea chiriilor cu inflația. Scăderea ritmului de dezvoltare a noilor clădiri de birouri ar putea duce la o reechilibrare și pe acest segment.
Oferind acoperire națională, departmantul de evaluări al Cushman & Wakefield Echinox are o echipă consolidată și stabilă, cu o experiență medie de peste 20 de ani.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.
Aspecte cheie:
Concluziile raportului CMS Emerging Europe M&A 2024/25, publicat astăzi în colaborare cu EMIS, arată că piața de tranzacții din Europa emergentă[1], este rezilientă, activitatea ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 și până acum. Încrederea pieței a fost consolidată de îmbunătățirea condițiilor economice și de un sentiment sporit de stabilitate, deoarece inflația continuă să scadă, iar băncile centrale anticipează cu precauție noi reduceri ale ratelor dobânzilor.
Raportul arată că fluxul de tranzacții în Europa emergentă a crescut cu 8% comparativ cu 2023, cu 1.281 de tranzacții anunțate în 2024. Cu toate acestea, în ciuda creșterii volumului de tranzacții, valoarea totală a acestora a scăzut cu 30,9%, ajungând la 25,72 miliarde EUR. Valorile au fost afectate de absența relativă a „mega-tranzacțiilor” evaluate la 1 miliard EUR sau mai mult. În 2024, a avut loc o reorientare către tranzacțiile mici și mijlocii. Valoarea medie a tranzacțiilor a scăzut la 20,1 milioane EUR în 2024, comparativ cu 31,4 milioane EUR în 2023.
Perspective
Horea Popescu, Partener CMS România, declară: „În ciuda unor provocări pe termen scurt, derularea tranzacțiilor în ECE rămâne atractivă pentru investitorii internaționali, după cum reiese din volumul mai mare de tranzacții, înregistrat anul trecut, într-o serie de țări și sectoare. Întrucât optimismul pare să devină marca anului 2025, cumpărătorii vor continua să capitalizeze oportunitățile de investiții diverse din regiune.”
Investiții transfrontaliere
Activitatea din zona de tranzacții transfrontaliere a rămas robustă crescând la 776 de tranzacții, cu 31 mai multe decât în anul precedent. Cele mai bune performanțe au fost înregistrate de Statele Unite, care și-au menținut poziția de lider în ceea ce privește numărul de tranzacții M&A (102), și Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai activi investitori străini (68), în ciuda scăderii numărului de tranzacții. Valoarea agregată a tranzacțiilor a scăzut de la 35,5 miliarde EUR la 23,3 miliarde EUR, Luxemburg ocupând primul loc după valoarea tranzacțiilor (2,01 miliarde EUR).
Lideri regionali
Polonia și-a menținut poziția de piața majoră de fuziuni și achiziții (269 de tranzacții în valoare de 5,77 miliarde EUR), iar România a fost a doua cea mai activă jurisdicție din regiune (187 de tranzacții), însă ambele au înregistrat reduceri generale ale volumului de tranzacții comparativ cu 2023. Printre țările în care activitatea a crescut se numără Bulgaria (88 de tranzacții), Croația (92 de tranzacții) și Ungaria (63 de tranzacții), unde volumele au crescut cu 7,3%, 10,8% și, respectiv, 10,5%. În mai multe țări, valoarea tranzacțiilor a scăzut în comparație cu 2023, inclusiv în Polonia și Ungaria, din cauza numărului mai mic de mega-tranzacții. Cu toate acestea, în Republica Cehă și Slovacia situație este mai complexă, deoarece volumul tranzacțiilor a scăzut cu 7,2% (128 de tranzacții) și, respectiv, cu 14,6% (35 de tranzacții) - dar valoarea tranzacțiilor a crescut cu 53,8% (5,65 miliarde EUR) și cu 25,5% (4,19 miliarde EUR).
Diversitate sectorială
Raportul arată că au existat schimbări semnificative în sectoarele care au generat activitatea tranzacțională. În ceea ce privește valoarea tranzacțiilor înregistrate, sectoarele cele mai importante au fost Energie și utilități, Imobiliare și construcții și Industria alimentară și a băuturilor. În sectorul Energie și utilități valoarea tranzacțiilor a crescut cu 162% (de la 3,72 miliarde EUR la 9,75 miliarde EUR). Sectorul imobiliar și al construcțiilor a înregistrat o creștere atât a volumului tranzacțiilor (194, față de 158), cât și a valorii (5,65 miliarde EUR, în creștere cu 77,2% de la 3,19 miliarde EUR).
Horea Popescu, Partener CMS România, declară: "Sectorul M&A din ECE continuă o etapă interesantă de transformare, determinată de modificări legislative, noi tehnologii, tranziția energetică și dezvoltarea strategiilor de afaceri.”
Rodica Manea, Partener CMS România, declară: "Companiile din sectoarele industriale și de producție din Romania, în mod special, precum și din regiune, folosesc achiziții pentru a intra pe noi piețe geografice, își diversifică liniile de produse și își îmbunătățesc capacitățile tehnologice."
Capital privat
În 2024, Europa emergentă a înregistrat o creștere cu 12,6% a volumului tranzacțiilor cu capital privat, ajungând la 278 de tranzacții. Cu toate acestea, conform tendinței generale observate în întreaga regiune, valoarea tranzacțiilor cu capital privat a scăzut cu 11,4%, până la 13,88 miliarde EUR. Printre tranzacțiile notabile se numără achiziția de către Blackstone a unui portofoliu de zece active din sectorul logistic în Republica Cehă și Slovacia pentru 470 milioane EUR și achiziția de către CVC Capital Partners a companiei Partner in Pet Food (PPF) în Ungaria pentru 2,0 miliarde EUR, care a fost cea mai mare tranzacție ca valoare.
Raportul CMS Emerging Europe M&A 2023/24 poate fi consultat aici.
Data anunțării tranzacțiilor: 01 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2024
Regiunea de tranzacționare: Zona geografică a Europei emergente, înțeleasă ca fiind țara dominantă de operațiuni a țintei tranzacției sau locația principalelor sale active, acoperă: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina.
Valoarea tranzacției: cel puțin 1 milion USD; pentru tranzacțiile imobiliare comerciale, cel puțin 5 milioane USD (Notă: tranzacțiile cu valoare nedeclarată au fost considerate ca având o valoare zero, cu excepția cazului în care o estimare de piață disponibilă public a fost furnizată de o terță parte sau dacă valoarea tranzacției a putut fi estimată de EMIS. Astfel de cazuri sunt etichetate în mod clar în raport).
Capital privat: categoria include tranzacții cu participarea firmelor de private equity, a fondurilor suverane de investiții, a fondurilor de pensii, a societăților private de investiții, a administratorilor de active, a instituțiilor financiare supranaționale și a marilor bănci de investiții.
Imobiliare: categoria include tranzacții pentru proprietăți comerciale, dezvoltatori imobiliari, companii de construcții și fonduri de investiții imobiliare.
Excluderi: tranzacții despre care se zvonește că au eșuat, tranzacții ECM, emisiuni convertibile, tranzacții NPL, răscumpărări de acțiuni, restructurări interne, societăți mixte și oferte de angajare.
Naționale / Transfrontaliere: prin tranzacții naționale înțelegem cele în care ținta, cumpărătorul și vânzătorul sunt din aceeași țară. Prin tranzacții transfrontaliere se înțeleg cele în care sunt implicate cel puțin două țări diferite, de părți diferite ale tranzacției.
Includerea și clasificarea tranzacțiilor pot fi discreționare. Datele pot fi supuse actualizărilor.
Despre CMS
Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 87 de birouri în 49 de țări din întreaga lume și peste 6.300 de avocați, CMS deține o experiență îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.
Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.
Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law
Despre EMIS
EMIS este un lider în furnizarea de cercetări multi-sectoriale și multi-regionale pentru piețele cu cea mai rapidă creștere din lume. Oferim o combinație unică de cercetări provenite de la furnizori de renume la nivel internațional, surse locale și de nișă, analiză proprie și instrumente performante de monitorizare și productivitate. EMIS furnizează informații de încredere care acoperă mai mult de 370 de sectoare industriale și 12 milioane de companii din 197 de piețe – oferind tot ce aveți nevoie într-un singur loc cu ajutorul tehnologiei de vârf. EMIS face parte din ISI Markets.
Adesea „bine” nu este suficient. Noi ne dorim pentru clienții noștri mai mult, de aceea transformăm „binele” în „excelent”. Știm cât de important este ca o afacere să poată merge mai departe indiferent de situațiile neprevăzute care pot să apară. Astfel, am dezvoltat servicii asociate produselor de asigurare care să te ajute să depășești obstacolele mai simplu și mai rapid.
Avansul digitalizării nu a schimbat doar modul în care oamenii comunică, ci și percepția lor cu privire la timp și așteptările de la fiecare companie cu care intră în contact. Dacă multe dintre activitățile de astăzi sunt la un simplu click distanță, de ce nu s-ar putea aplica același mecanism și în cazul evenimentelor neprevăzute? Urmând acest trend, pe plan internațional, asigurătorii lansează produse și servicii inovatoare, adoptă soluții de gestionare a afacerii și pentru facilitarea relațiilor cu asigurații și partnerii lor.
Noi, cei de la Groupama, am înțeles valoarea timpului – atât al clienților, cât și al angajaților lor și am dezvoltat o serie de servicii asociate produselor de asigurare care le sunt la îndemână ori de câte ori au nevoie.
Video Asist este o inovaţie care facilitează şi accelerează procesul de constatare a daunelor și realizare a inspecțiilor de risc. Totul se realizează simplu şi rapid, la distanţă, printr-un simplu apel video, din aplicație.
Pentru a realiza o inspecție de risc, clientul trebuie doar să instaleze aplicația, să acceseze link-ul trimis prin SMS la data și ora stabilite și să urmeze indicațiile reprezentantului Groupama. Raportul de risc completat este primit apoi prin e-mail.
În cazul unei daune, clienţii trebuie doar să sune în call center-ul Groupama pentru a notifica dauna şi a fi programaţi la o sesiune de constatare prin videoconferinţă. Inspectorul de daune îi va îndruma ulterior în înregistrarea dosarului de daună în timp real, fără a mai fi necesară deplasarea într-un punct de constatare.
Opțiunea de constatare a daunelor prin videoconferință poate fi utilizată pentru produsele de asigurare auto (CASCO, Utilaje Agricole, Utilaje de construcție) și locuință (Alexa).
Notificarea online a daunelor este un alt serviciu care le aduce clienților flexibilitate şi economie de timp. Procesul de notificare este automatizat cu ajutorul unui robot software, astfel că totul se desfășoară rapid și ușor.
Asigurații pot notifica daunele online, simplu și rapid, pentru Asigurări auto – Casco și RCA; Asigurări de viață, sănătate sau accidente; Asigurări de călătorie; Asigurări de bunuri și de locuință și pentru Asigurări de răspundere civilă, transport, agro și riscuri speciale.
Asistentul virtual Amelie, chatbot-ul disponibil permanent pe site-ul companiei, răspunde la întrebările clienților sau vizitatorilor site-ului Groupama, 24/7.
Amelie poate oferi informații utile despre principalele categorii de produse din portofoliul Groupama – auto, călătorii, proprietăți și bunuri, viață sau sănătate. Clienții pot afla mai multe detalii despre modul în care aceste produse pot fi achiziționate, care sunt procedurile de notificare a daunelor și documentele necesare, termenele de soluționare sau detalii ce țin de asistența de urgență. Informațiile sunt actualizate permanent, clienții având opțiunea de a adresa întrebări libere sau de a parcurge în mod ghidat sugestiile de subiecte oferite de Amelie.
Chat-ul medical ÎntreabăMedic, le oferă clienților Groupama sfaturi medicale sub forma unor micro-consultații, oferite de medici reali licențiați, prin intermediul WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram sau SMS. La bază stă un serviciu de chat medical care îmbină inteligența artificială și interacțiunea umană.
Clienții pot adresa întrebări legate de problemele lor de sănătate, pentru a primi răspunsuri personalizate, care să îi ajute să ia cea mai bună decizie pentru starea lor de bine, în siguranță și confort, oricând și de oriunde.
Serviciul poate fi utilizat de asigurații Groupama care dețin o asigurare de călătorie în străinătate sau în România, fiind inclus automat în pachetul de bază. De asemenea, serviciul este disponibil ca asigurare suplimentară pentru Asigurarea de sănătate - Spitalizare și chirurgie atât Individual și Familie, cât și grup IMM.
Fă pasul către un viitor asigurat și cere o o ofertă de asigurare.
Pentru informaţii suplimentare poți consulta asistentul virtual Amelie (24/7) pe groupama.ro, poţi scrie pe relatii.clienti@groupama.ro, poți suna la AloGroupama 0374.110.110 (luni - vineri, între 8:00 - 18:00) sau contacta reţeaua de vânzători și parteneri Groupama.
Ainsley Gill Dispute Resolution și STOICA & ASOCIAȚII au asistat cu succes un foarte important producător, importator și distribuitor de materiale de construcții din România, într-un litigiu arbitral împotriva unui jucător mondial de pe piața producției de oțel, desfășurat sub auspiciile Curții Internaționale de Comerț de la Paris, în cadrul căreia funcționează cea mai importantă instituție de arbitraj internațional din lume (ICC).
Echipa de avocați, formată din Ben Ainsley Gill (Solicitor, Ainsley Gill Dispute Resolution – Marea Britanie), respectiv Cristiana I. Stoica (Founding Partner, STOICA & ASOCIATII), Andreea Stoica (Managing Partner, STOICA & ASOCIATII) și Alin-Gabriel Oprea (Senior Associate, STOICA & ASOCIATII), a reușit să obțină, în favoarea reclamantei, admiterea în totalitate a pretențiilor pecuniare ce au făcut obiectul cererii arbitrale, în cuantum de peste 600.000 EUR, sumă ce a inclus onorariile avocațiale admise în integralitate, taxele ICC și aproximativ 100.000 EUR cu titlu de dobânzi.
Litigiul arbitral decurgând din încheierea și executarea unor contracte de furnizare a unor produse din oțel a fost soluționat conform dispozițiilor privind procedura accelerată („expedited procedure”) adoptate de ICC, de către un tribunal constituit dintr-un arbitru unic. Chiar dacă argumentele părților și probatoriile propuse au avut un grad ridicat de complexitate, la solicitarea acestora, cauza a fost soluționată doar pe baza înscrisurilor depuse, fără a fi organizate audieri și fără întocmirea unor expertize, ceea ce a contribuit la o gestionare mai rapidă a litigiului.
Andreea Stoica: „Procedura arbitrală accelerată, deși recent introdusă și încă neutilizată pe scară largă, cel puțin în România, s-a dovedit deja extrem de eficientă în soluționarea rapidă a litigiilor arbitrale internaționale, inclusiv a celor în care sunt implicate companii românești. În acest dosar arbitral, am avut șansa de a lucra cu Ben Ainsley Gill, un avocat foarte talentat, care, pe lângă excelenta cunoaștere a legii și a jurisprudenței din dreptul englez, a dovedit un deosebit simț al detaliului în argumentarea juridică și o extraordinară capacitate de gândire strategică. De asemenea, este de remarcat implicarea reprezentanților clientului, care ne-au ajutat să fructificăm cu succes, din punct de vedere juridic, toate detaliile din situația de fapt a speței.”
Ben Ainsley Gill: „Am fost încântat să lucrez în acest dosar cu echipa STOICA & ASSOCIAȚII și să obțin un rezultat pozitiv pentru client. Victoria a fost un adevărat efort de echipă, posibil prin dăruirea și profesionalismul arătat de Cristiana, Andreea și de Alin-Gabriel și, după cum spune Andreea, de implicarea activă a clientului.”
Constituită în anul 1995, STOICA & ASOCIAȚII a câștigat recunoaștere națională şi internațională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistență juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienți. De la înființare și până în prezent, avocații din cadrul STOICA & ASOCIAȚII au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & ASOCIAȚII a dobândit o excelentă reputație națională şi internațională. Performanțele sale profesionale sunt recunoscute în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.
Identificarea modului prin care companiile își pot transforma forță de muncă într-unul din punctele lor forte a fost principala arie de analiză a celei de-a cincea ediții a studiului global EY Work Reimagined , care și-a propus să descopere modele optime de colaborare între angajați și angajatori.
Companiile care declară că angajații lor reprezintă un atu al afacerii proprii raportează în studiul EY rezultate semnificativ mai bune și la nivel economic: 60% dintre acestea au raportat o îmbunatățire semnificativă a productivității, față de doar 9% dintre organizațiile care nu consideră că dețin un avantaj prin forța de muncă pe care au angajat-o. Similar, 58% dintre organizațiile „avantajate” de forța lor de muncă declară că, în ciuda condițiilor de piață schimbătoare, rezultatele lor economice sunt peste așteptări, comparativ cu doar 10% dintre organizațiile care nu consideră că au un diferențiator la nivelul talentelor.
Cum se poate, așadar, atinge acest avantaj competitiv al unei forțe de muncă diferențiatoare? Studiul EY a identificat și analizat cinci dimensiuni care contribuie la obținerea acestui atu organizațional: calitatea circulației forței de muncă, politica de recompensare, utilizarea tehnologiei și a inteligenței artificiale, strategia de training și dezvoltare și, nu în ultimul rând, cultura organizațională.
Analizându-le în detaliu, putem să înțelegem cum angajatorii, prin intermediul funcției de resurse umane și a politicilor aferente, vor putea ajunge să dețină un avantaj competitiv prin forța de muncă angajată.
1. Calitatea circulației forței de muncă
Peisajul actual al talentelor este marcat de angajații care se deplasează în cicluri scurte de la un angajator la altul pentru a dobândi experiențe noi și, deci, a-și îmbunătăți competențele.
Luând notă de acest lucru, recomandarea studiului este ca angajatorii să se concentreze mai puțin pe durata raportată de retenție a unui angajat în companie și mai mult pe gradul de angajament din timpul și ulterior experienței de muncă avute.
Concret, chiar dacă o măsură istorică constantă a sănătății organizaționale a fost retenția angajaților pe o durată de timp cât mai mare, această măsură nu reflectă în fapt starea reală de angajament din cadrul organizației și, cu siguranță, nu creează nicio intersecție cu mișcarea paralelă a talentelor din exteriorul organizației.
De aceea, abordarea suplimentară propusă ia în considerare asumarea voluntară a rolului de mesager pe care fostul angajat îl asumă în relație cu talentele aflate în afara organizației: care este probabilitatea ca acesta să-și recomande angajatorul prietenilor și familiei, care este gradul de mândrie pentru apartenența la organizație pe care îl raportează și, în general, care este nivelul de activism în promovarea companiei, indiferent de durata de timp petrecută de respectivul angajat în organizație. Vorbim despre un indicator similar cu cel de „net promoter score”, încorporând însă și perspectivele externe și pe cea a angajaților plecați din organizație.
Acest scor, calculat în ediția curentă a studiului, identifică nivelul mediu general pentru toate sectoarele analizate la 55%, cu sectorul guvernamental la cel mai mic nivel - 43%, iar sectorul tehnologiei la cel mai înalt scor - 68%. Pentru comparație, serviciile financiare raportează 61%, sectorul energiei 56%, retailul 50%, iar FMGC 49%.
Nivelurile acestea arată cu cât este mai probabil ca angajații, actuali sau foști, să se angajeze în mod activ să îi determine pe alții să se alăture organizației. Este de la sine înțeles că un grad de recomandare cât mai ridicat va duce nu doar la scurtarea investițiilor în recrutare ale respectivei companii prin apariția unui aflux sănătos de candidați, cât și la o productivitate îmbunătățită ulterior angajării noilor veniți.
2. Politica de recompensare totală
Analizând care sunt motivele pentru intenția de a-și schimba angajatorul, obținerea de compensații mai mari este principalul motiv, raportat de 39% dintre respondenți.
Intrând în detaliile alegerii, prima opțiune de recompensare menționată de angajații intervievați constă în primirea de bonusuri și stimulente pe bază de performanță mai mari (37%), în timp ce pe locul doi, raportat de 33% dintre respondenți, se află beneficiile legate de sănătate, wellbeing și timp liber.
Pe lângă luarea la cunoștință a acestor valori, conștientizarea că angajații nu sunt un monolit și, implicit, nu pot să fie tratați unitar, mai ales în contextul multi-generațional la care asistăm, este cu siguranță mai importantă.
Astfel, chiar dacă în cazul anumitor preferințe există similitudini, angajații abordează totuși diferit problematica recompensării eforturilor și a implicării lor. Defalcarea datelor în funcție de generație arată că angajații mai tineri, cei din generația Z, își doresc mai multe zile de concediu (37%), beneficii de sănătate și wellbeing (33%) și orar de lucru flexibil (30%).
În cadrul generației X, însă, majoritară acum în câmpul muncii, același volum de respondenți (37%) își dorește, dimpotrivă, compensații financiare constând în bonusuri și stimulente bazate pe performanță.
3. Tehnologia și inteligența artificială
Viteza de adoptare a inteligenței artificiale a adus în prim plan întrebări importante privind investițiile în tehnologie, în paralel cu dezvoltarea de competențe pentru utilizarea acestora și cultura organizațională, inclusiv a riscului, rezultat.
În ediția anterioară a studiului, doar 49% dintre angajați au declarat că utilizează sau intenționează să utilizeze inteligența artificială în următoarele 12 luni, în timp ce în ediția curentă 75% dintre angajați au declarat că deja o utilizează.
În paralel cu înțelegerea acestor valori este binevenită și perspectiva calitativă a impactului acesteia: angajații au o evaluare netă pozitivă de 37% în ceea ce privește impactul perceput al tehnologiei asupra productivității și una similară (36%) în ceea ce privește capacitatea acesteia de a-i ajuta să se concentreze asupra activităților cu valoare adăugată mai mare. Nota bene: evaluările angajatorilor pentru aceste categorii sunt de aproape două ori mai ridicate!
Totodată, în relație cu prima dimensiune analizată de studiu – circulația forței de muncă, organizațiile care au adoptat la scală relevantă inteligența artificială au prezentatscoruri de sănătate organizațională mai mari: 67%, față de 50%, ceea ce arată că angajații acestora sunt mai predispuși să își promoveze organizația. E notabil, deci, avantajul dual dat de introducerea în activitate a soluțiilor de tipul inteligenței artificiale: rezultate operaționale dublate de sănătate organizațională.
4. Strategia de training și dezvoltare
Într-un viitor care se bazează din ce în ce mai mult pe noile tehnologii de lucru și pe inteligența artificială, formarea și dezvoltarea competențelor aferente sunt esențiale pentru crearea oricărui avantaj competitiv.
Dintre angajații care utilizează inteligența artificială, 58% spun că programele de dezvoltare și formare ale organizației lor sunt peste media programelor de acest tip. Această valoare își are relevanța chiar la nivel evident: utilizatorii tehnologiilor cu cea mai rapidă evoluție sunt cei care trebuie să se perfecționeze continuu pentru a ține pasul cu schimbările și vor fi, deci, deopotrivă cei mai mari susținători sau critici ai agendei de învățare. Mulțumirea acestora este, așadar, de bun augur pentru progresul organizațional de moment.
Pe de altă parte, perioada de utilizare efectivă a competențelor existente continuă să se scurteze, iar acest lucru impune organizațiilor să regândească modalitățile prin care fie reușesc să țină în viață vechile competențe, fie dezvoltă unele complementare.
În cazul ambelor destinații, recomandarea rezultată din studiu constă în ieșirea înspre exterior: fie prin crearea unei baze de talente în alte zone geografice, utilizând oportunitatea unei prezențe globale, acolo unde este cazul, fie prin apelarea la furnizori specializați în creșterea unor competențe de nișă prin cele mai bune metode.
5. Cultură organizațională sănătoasă pentru munca „de oriunde”
După ultimii ani de experimentări și inovații în ceea ce privește flexibilitatea muncii, discuția actuală despre munca de oriunde și cultura organizațională rezultată nu mai este despre „cum” (să arate această organizare a muncii), ci despre „de ce” - care este rezultatul dorit al acesteia.
Astfel, acum nu mai este suficient să se permită lucrul de la distanță sau hibrid, ci este necesară crearea unei culturi coezive și pozitive, pentru o forță de muncă cu așteptări din ce în ce mai diverse, „organizată” în fluxuri de viață din ce în ce mai scurte.
Vestea bună adusă de studiu este că atât angajații, cât și angajatorii spun că aceasta s-a îmbunătățit în cursul anului trecut, cu aproximativ 10% pe toate criteriile analizate, față de anul anterior: 80% dintre angajatori și 57% dintre angajați declară acest lucru. De asemenea, 77% dintre angajatori cred că angajații se simt încrezători și inspirați de liderii companiilor în care lucrează, comparativ cu 57% dintre angajați care sunt de acord cu acest lucru.
În consecință devine natural și faptul că 83% dintre companiile intervievate în studiu și 67% dintre angajați consideră că productivitatea lor s-a îmbunătățit anul trecut.
Pe de altă parte, este evidentă diferența de percepție dintre angajați și angajatori, de aproximativ 20%, diferență care ar trebui să devină centrală pentru atenția analiștilor de resurse umane.
Înțelegerea celor cinci măsuri optime pentru a atrage și reține talentele în cadrul propriei organizații este primul pas pentru departamentul de resurse umane pe drumul lung al implementării acestora.
Viteza implementării este însă cea care se va dovedi crucială: în timp ce, la momentul studiului, puțin sub 30% dintre organizații consideră că au obținut deja acest avantaj decisiv al forței de muncă față de competitorii direcți, restul organizațiilor se află pe drumul către această destinație.
***
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.
Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com
Deloitte România a asistat IMO Property Investments Bucharest, compania care face parte din Grupul Eurobank și care asigură supravegherea strategică și vânzarea activelor sale imobiliare, în vânzarea a 100% din acțiunile sale către Grupul APS, care investește în managementul alternativ al activelor în Europa Centrală și de Sud-Est. Tranzacția a fost semnată în noiembrie 2024, iar finalizarea ei este estimată în primul trimestru al anului 2025, după obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare.
Echipa multidisciplinară de consultanți financiari și fiscali din cadrul Deloitte România a oferit asistență integrată pe tot parcursul procesului, prin servicii care au inclus definirea strategiei împreună cu clientul, redactarea documentelor specifice, negocierea cu părțile implicate și asistență în negocierile finale, precum și servicii specifice de consultanță fiscală. Echipa de proiect a fost formată din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Vlad Bălan, Director, Ionuț Vasilescu, Director Adjunct, și Iulia Georgescu, Senior Associate, din cadrul practicii de Advisory, și din Daniel Grigore, Director, și Gabriel Pătru, Manager, din cadrul practicii de Servicii Fiscale.
„Echipa noastră interdepartamentală a asistat Grupul Eurobank în implementarea strategiei sale, care presupune vânzarea acestei subsidiare înființate cu scopul de a administra și a vinde activele imobiliare ale Eurobank situate în România. La momentul vânzării, IMO Property Investments București deținea peste 150 de active în România. Suntem recunoscători pentru încrederea pe care clientul nostru ne-a acordat-o în demersul de a obține cel mai avantajos rezultat din acest proiect", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte România.
IMO Property Investments București a fost înființată în 2007 și a avut active nete de aproape 134 de milioane de lei în anul încheiat la 31 decembrie 2023.
Grupul APS, înființat în 2004, deține acum o poziție de lider pe piețele din Europa Centrală și de Sud-Est și este specializat în gestionarea alternativă a activelor, în investiții imobiliare și în recuperarea creanțelor. În prezent, compania gestionează peste 100 de portofolii de credite neperformante cu o valoare nominală totală de peste 11 miliarde de euro. Grupul este prezent în România din 2007 și este activ în alte nouă țări.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
Contact:
Oana Anghel
PR & Marketing Senior Manager
Deloitte Romania
Tel: +40 722 770 771
Email: oanghel@deloittece.com
Crevedia Retail Park, unul dintre cele mai mari centre comerciale de tip „strip mall” din țară – după suprafața totală închiriabilă de 11.400 mp – și-a deschis porțile, iar dezvoltatorul REPACO Capital se așteaptă la zeci de mii de vizitatori pe lună, de-a lungul anului 2025.
Estimarea are în vedere potențialul unei clientele de cel puțin 70.000 de locuitori pentru comercianții care au închiriat spații în Crevedia Retail Park, dintr-o arie situată în imediata apropiere a nord-vestului Bucureștiului, întinsă în județele Ilfov (IF) și Dâmbovița (DB), în care s-a înregistrat o creștere de populație consistentă, în ultimii ani.
Astfel, populația din Crevedia (DB) a crescut cu 13%, iar cea din Mogoșoaia (IF) a urcat cu 28%, la recensământul din 2021, față de cel din 2011. În plus, Ilfovul este județul cu cea mai mică medie de vârstă din țară (38,6 ani, față de 42,5 ani – media națională), odată cu mutarea în localitățile limitrofe Bucureștiului a mii de oameni, între care numeroase familii cu copii.
Crevedia Retail Park este amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște nr. 232-2A, la granița dintre județele IF și DB, oferind o varietate de opțiuni de shopping, din partea a 18 retaileri români și internaționali, care au închiriat spații comerciale. Retail park-ul are la dispoziție 33 de locuri de parcare.
Între chiriașii Crevedia Retail Park se numără un supermarket de 1.800 mp (Annabella) și alte magazine specializate în comerțul de: încălțăminte (CCC și Deichmann); cosmetice, îngrijirea sănătății și farmacie (DM, Dr Max); îmbrăcăminte (New Yorker, Sinsay); jucării (Noriel); mobilier (JYSK); produse diverse, de la vestimentație până la obiecte casnice și decorațiuni (KiK, Pepco, TEDi).
Acestora li se adaugă un restaurant de tip drive-in, deschis de lanțul de fast-food finlandez Hesburger (cu o cifră de afaceri de 458 de milioane de euro, în 2023) și o sală de fitness Stay Fit Gym (având o rețea de săli în peste 20 de județe).
Demarată la 1 martie 2024, construcția și amenajarea Crevedia Retail Park a fost finalizată în circa nouă luni de la începerea construcției, respectiv 11 luni de la primirea autorizației de construcție, iar în prezent asigură peste 250 de locuri de muncă.
„Premisa de la care am demarat proiectul Crevedia Retail Park – aceea că există încă localități de mai mici dimensiuni decât marile municipii, în mai multe zone din România, unde nevoia de centre comerciale moderne nu este acoperită – s-a dovedit întemeiată. Interesul retailerilor s-a văzut încă dinainte de a turna fundația centrului comercial, prin închirierea a 100% din suprafața disponibilă, și am convingerea că interesul cumpărătorilor va fi la fel de mare. Pentru excelenta colaborare la dezvoltarea Crevedia Retail Park doresc să mulțumesc familiei Apreutese, alături de care sperăm că vom mai avea proiecte de succes pe viitor. Investițiile noastre nu se vor opri aici, iar în 2025 vom anunța finalizarea unor proiecte similare, aflate momentan în diferite faze de implementare, a declarat Liviu Arnăutu, Partener și membru al board-ului GELD Capital Management, compania deținătoare a REPACO Capital.
Crevedia Retail Park este cel mai amplu proiect de dezvoltare imobiliară la care au participat, până în prezent, REPACO Capital, firmă deținută de GELD Capital Management și Muntenia Engineering & Construction, în parteneriat cu Weststar Real Estate, una dintre companiile de investiții imobiliare ale International Alexander Holding (IAH), deținută de familia Apreutese. Consultanța pentru proiect a fost oferită de CEE Estate.
De asemenea, familia Apreutese a finalizat cu succes faza de construcție a depozitelor logistice de clasa A, în Arad și Timișoara. Recent, compania a demarat și un proiect rezidențial de 6 blocuri – Britwood 144, cu design modern și funcțional, într-o zona de interes din nordul Bucureștiului (strada Iancu Nicolae nr. 144), în vecinătatea grădinițelor și școlilor private de prestigiu. Acest proiect rezonează prin simplitate și bun gust și validează valorile de unitate și familie, fiind doar un prim pas din planul de dezvoltări rezidențiale ale companiei ANSI, parte din grupul de firme IAH.
REPACO Capital în derulare alte proiecte de dezvoltare imobiliară a unor parcuri de retail: două aflate în faza de construcție, la Curtea de Argeș (6.100 mp) și Breaza (3.100 mp), iar alte două aflate în procesul de autorizare, la Timișoara (4.500 mp) și Brașov (5.500 mp).
###
Despre REPACO Capital și GELD Capital Management
REPACO Capital reprezintă asocierea dintre GELD Capital Management (75%) – ai cărei parteneri au expertiză în banking, piața de capital, asset management, mergers & acquisitions – și Muntenia Engineering & Construction (25%) – cu experiență în real estate. GELD Capital Management a finalizat două parcuri retail în Calafat și Sovata, ambele în parteneriat cu Pro Development SRL, și are în derulare unul, la Curtea de Argeș, cu o suprafață GLA (gross leasable area) de 6.100 mp si unul în localitatea Breaza, cu o suprafață GLA de 3.100 mp. Pentru 2025, REPACO Capital are în derulare și proiectele Timișoara Retail Park, cu o suprafață GLA de 4.500 mp și Bartolomeu Brașov Retail Park, cu o suprafață GLA de 5.500 mp, iar la final de 2025 își propune să ajungă la o suprafață GLA totală de 38.000 mp și investiții în valoare totală de peste 45 milioane de euro. De asemenea, pentru perioada 2025-2026, REPACO Capital mai are, în stadiu de predezvoltare, 5 proiecte în suprafață totală de peste 50.000 mp.
Pentru informații suplimentare:
Bogdan Munteanu, Corporate and Crisis Communication Director
bogdan.munteanu@unitedcom.org , +40 721.169.369
În prezentul articol, vom proceda la o succintă analiză asupra impactului pe care îl va avea în practica de referință, Decizia nr. 25/2025 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală, pronunțată la data de 27 ianuarie 2025. Prin această Decizie, s-a reținut că pentru a fi incidentă, infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, substanța trebuie să afecteze capacitatea de a conduce a autorului faptei.
În ultimii ani, optica legiuitorului român asupra sancționării infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe s-a schimbat semnificativ, pe fondul înmulțirii cazurilor în care comiterea acestei fapte penale s-a soldat cu pierderi umane și pagube materiale considerabile.
Cea mai recentă intervenție în conținutul acestei infracțiuni a fost adusă de către Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept. Astfel, prin Decizia nr. 25/2025 în dosarul nr. 620/1/2024, instanța supremă a stabilit că: „În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei.”
Stocul total de spații de retail din România a ajuns la 4,62 milioane de metri pătrați, în condițiile în care în 2024 au fost construite proiecte noi cu o suprafață cumulată de aproximativ 180.000 metri pătrați, în scădere cu 15% față de nivelul record din 2023, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
În ciuda acestei scăderi, 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultima decadă din punct de vedere al livrărilor de noi proiecte de retail. Dezvoltatorii au finalizat anul trecut 14 proiecte de retail, reprezentând atât scheme noi, cât și extinderi ale unora existente. Peste 64% din suprafața de spații de retail livrate în 2024 a fost în parcuri de retail, restul în proiecte de tip mall.
Pitești, Ploiești, Giurgiu, Crevedia, Hunedoara, Bistrița, Sinaia, Râmnicu Vâlcea se numără printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții în 2024, în timp ce în București, cel mai important proiect livrat anul trecut este Jumbo Center, cu o suprafață de 25.700 metri pătrați, în urma modernizării fostului centru comercial Libery Center.
Argeș Mall din Pitești, de 51.400 metri pătrați deținut de Prime Kapital și MAS Real Estate a fost cea mai mare schemă de retail livrată în 2024. Alte proiecte finalizate în 2024 au fost Shopping Park Pitești (22.500 metri pătrați) dezvoltat de Mitiska REIM - Square 7 Properties și Aurora Retail Park Giurgiu (13.000 metri pătrați), dezvoltat de Cometex. Potențialul pieței de retail din România poate fi observat și din planurile de investiții actuale ale dezvoltatorilor care prevăd construcția a peste 700.000 metri pătrați de noi spații până în 2028/2029, printre orașele vizate fiind Cluj Napoca, Iași, Bacău, Galați și București.
Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Piața de retail din România își păstrează atractivitatea atât pentru retaileri cât și pentru dezvoltatori, în pofida presiunilor macroeconomice la nivel local, dar si european. Creșterea anuală a stocului de centre comerciale, și în același timp dinamica proiectelor aflate în dezvoltare – fie că vorbim de parcuri de retail de dimensiuni mai reduse în orașe emergente, fie că vorbim despre investiții complexe de regenerare urbană – arată clar traiectoria ascendentă a acestui sector. Favorizată de una dintre cele mai reduse densități de spații moderne de retail raportate la populație, dar și de o creștere impresionantă a vânzărilor de retail, România își consolidează poziția pe piața europeană de profil.”
Chiriile de referință din București s-au stabilizat la nivelul de 90 euro/mp/lună, în timp ce pentru orașele secundare - Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanta - costurile de închiriere ajung la 50-65 euro/mp/lună, iar în cele terțiare acestea se situează la 30-35 euro/mp/lună.
Proiecte livrate în Q4 2024 (selecție)
Proiecte de retail în diverse stadii de construcție (selecție)
Chiriile de referință din București s-au stabilizat la nivelul de 90 euro/mp/lună, în timp ce pentru orașele secundare - Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanta - costurile de închiriere ajung la 50-65 euro/mp/lunp, iar în cele terțiare acestea se situează la 30-35 euro/mp/lună.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.
This month, David Intercar proudly celebrates 20 years of providing premium transport services to our clients right here in Bucharest and across Romania. Over the past two decades, we have been privileged to serve:
Whether it is a Bucharest Airport Transfer, an Intercity Journey, or Customized VIP Transport, we ensure a seamless and high-quality experience tailored to your specific requirements. Our fleet includes luxury vehicles such as minivans, V-Class, Vito, S-Class, and C-Class, all driven by highly professional drivers who speak fluent English and are committed to providing the highest level of service.
Our commitment to professionalism, safety, and luxury has not only earned us the trust of our clients but also the recognition of being ranked Number One on TripAdvisor in our category. This achievement speaks volumes about the quality and dedication we bring to every journey.
As we look back on 20 years of success, we extend our heartfelt gratitude to our clients and partners who have been part of this incredible journey. Together, we continue to set new standards in the luxury transport industry in Romania.
If you are looking for premium and reliable transport services, David Intercar is your trusted partner.
www.davidintercar.ro email: reservation@davidintercar.ro
Senior PR Specialist Public Relations & Marketing
+40 21 2079150 kleininger.carmen@ahkrumaenien.ro