Flag of Kazakhstan
Logo Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană

Membrii informează

  • News

Publicăm informații actuale din cadrul companiei dvs. Vă rugăm să ne contactați!

News

August 2024

Cushman & Wakefield Echinox: Cererea dublă de spații industriale și logistice în primul semestru

Rodica Tarcavu -Cushman & Wakefield .jpg

Companiile au închiriat în primul semestru al acestui an spații industriale și logistice cu o suprafață totală de 410.500 metri pătrați, volum în scădere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, cererea nouă, excluzând contractele de renegociere, a cumulat 52% din volumul spațiilor contractate, respectiv 213.500 metri pătrați, reprezentând dublul suprafeței de livrate în intervalul analizat, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

București a beneficiat de cea mai mare parte a cererii în primul semestru, cu 46% din total (187.300 metri pătrați), acesta fiind urmat de Arad cu 15% (62.700 metri pătrați) și de al doilea cel mai mare hub industrial din țară, Timișoara, cu 14% din total (58.600 metri pătrați). Ploiești, Oradea și Sibiu au fost de asemenea, printre orașele preferate de companii.

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Trimestrul al doilea a arătat mult mai bine din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, în condițiile unei inflații în scădere, a reducerii de către Banca Naţională a României a ratei de politică monetară, prima astfel de mişcare în 18 luni. În plus, economia a fost foarte rezistentă în prima jumătate a anului, cu rate de creștere a PIB-ului de 1,8% și 2,1% înregistrate în T1 și, respectiv, T2 și cu creștere anuală estimată de 2,7% pentru 2024, o evoluție notabilă dat fiind contextul macroeconomic și geopolitic încă volatil. Toate aceste variabile crează contextul pentru un nou an bun pentru piața logistică și industrial, atât în ceea ce privește cererea, cât și activitatea de dezvoltare”.

Cele mai mari tranzacții parafate în trimestrul al doilea sunt reprezentate de două preînchirieri, una de 20.900 metri pătrați de către VAT Group în VGP Park Arad și cealaltă de 20.000 metri pătrați realizată de Deichmann în ELI Park 3 București.

Companiile de producție au fost cele mai active pe piața închirierilor în primul semestru, cu aproape 100.000 metri pătrați contractați, aceștia fiind urmați de operatorii de logistică și distribuție, cu 63.000 mp, de companiile de retail, e-commerce și FMCG – 48.000 metri pătrați, cele din domeniul automotive - 24.000 mp, și farma - 17.800 mp.

Stocul modern de spații industriale și logistice a ajuns la aproape 7,13 milioane metri pătrați la sfârșitul trimestrului II, în condițiile în care dezvoltatorii au finalizat în primele șase luni ale anului proiecte noi cu o suprafață totală închiriabilă de circa 104.000 metri pătrați în toată țara. În trimestrul doi, livrările au fost de aproximativ 60.000 metri pătrați.

Activitatea totală de dezvoltare în primul semestru al acestui an a încetinit în comparație cu perioada corespunzătoare a anului trecut, când a cumulat 202.000 metri pătrați. Pentru următoarele 18 luni sunt așteptate livrări de peste 570.000 de metri pătrați, iar astfel stocul ar putea depăși 7,5 milioane de metri pătrați la finalul lui 2024.

Principalii indicatori

Oraș

Stoc (mp)

Cerere totală (mp)

Livrari (mp)

In constructie (mp)

București

3.509.100

187.300

25.900

109.800

Timișoara

742.300

58.600

-

66.500

Ploiești

449.200

26.300

13.000

109.800

Cluj - Napoca

420.100

-

-

17.000

Brasov

397.000

11.700

5.000

78.000

Pitesti

288.400

-

-

-

Sibiu

178.600

12.100

17.800

-

Altele

1.140.900

114.500

42.100

190.400

ROMANIA

7.125.600

410.500

103.800

571.500

      

 

Cele mai mari suprafațe aflate în construcție se află în proiecte dezvoltate în București – Ilfov (110.000 metri pătrați), Ploiești (110.000 metri pătrați), Brașov (78.000 metri pătrați) și Timișoara (66.000 metri pătrați).

Rata de neocupare a scăzut ușor la un nivel de 4,8%, fiind așteptată o reducere suplimentară pentru restul anului, pe fondul unui număr limitat de proiecte dezvoltate pe baze speculative.

Chiriile de referință din București și din principalele destinații industriale și logistice din țară s-au stabilizat la nivelurile cuprinse între €4.30 - €4.70 /mp/lună, nefiind preconizate schimbări semnificative nici în perioada următoare în cazul proiectelor existente, mai ales a celor care au un grad mai mare de neocupare. În cazul proiectelor noi, am putea asista la o chirie mai mare pe fondul costurilor mai crescute de construcție și a prețurilor mai mari de achiziție a terenurilor.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.

CMS alături de OTP Group în finalizarea vânzării OTP Bank România către Banca Transilvania

Firma internațională de avocatură CMS a asistat OTP Group în finalizarea vânzării OTP Bank România, OTP Leasing România, precum și a celorlalte subsidiare, către Banca Transilvania ("BT"). Tranzacția a primit recent aprobarea Consiliului Concurenței și a Băncii Naționale a României. Transferul uneia dintre subsidiare, OTP Asset Management Romania, este în etapa de aprobare finală de către autorități.

OTP Bank plc., grupul bancar cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est (ECE), a fost acționarul majoritar al OTP Bank România din 2004. Banca universală OTP Bank România deservește în prezent aproximativ 420.000 de clienți retail și peste 22.000 de clienți corporativi / IMM-uri, având 1.800 de angajați și o rețea de 96 de sucursale.

În februarie 2024, CMS a asistat Grupul OTP cu privire semnarea acordului pentru vânzare. Celelalte subsidiare achiziționate de Banca Transilvania sunt OTP Leasing România, OTP Asset Management România, OTP Factoring România, OTP Consulting România, OTP Advisors România și Fundația OTP Bank România.

Eva Talmacsi, Client Relationship Partner pentru Grupul OTP, a declarat: “Suntem încântați că am finalizat vânzarea de către OTP Group a operațiunilor sale din România către BT. Este o etapă decisivă în realinierea strategică a OTP Group și evidențiază angajamentul nostru de a îi sprijini în tranzacții dificile. OTP Bank România a jucat un rol vital în industria bancară locală timp de peste două decenii, iar noi suntem mândri că am făcut parte din această evoluție.”

Horea Popescu, Managing Partner al CMS România și Head of CEE Corporate M&A, a adăugat:“Vânzarea de către OTP Group a operațiunilor din România reprezintă incă o tranzacție de referință pentru piața locală. Rolul nostru în acest proiect subliniază experiența noastră solidă în gestionarea tranzacțiilor complexe, transfrontaliere. Ne continuăm angajamentul de a asigura un proces lin pe măsură ce avansăm spre finalizarea achiziției ultimei subsidiare.”

Rodica Manea, Partener CMS România, a comentat:“Această tranzacție complexă demonstrează know-how-ul multidisciplinar al CMS și experiența dovedită în asistarea clienților în unele dintre cele mai mari și mai importante tranzacții din regiunea ECE, asigurându-le clienților noștri atingerea obiectivelor lor de business. Angajamentul nostru de a oferi asistență juridică strategică a asigurat atingerea obiectivelor clientului nostru. Suntem încrezători în succesul viitor al BT, pe măsură ce vor construi mai departe în baza moștenirii remarcabile a OTP în România.”

Eva Talmacsi (Client Relationship Partner), Rodica Manea (Partner, Corporate and M&A) și Raluca Ionescu (Counsel, Corporate M&A) au coordonat echipa multidisciplinară a CMS care a asistat Grupul OTP, cu sprijinul lui Horea Popescu (Managing Partner al CMS București), Cristina Reichmann (Partner, Banking), Claudia Nagy (Senior Counsel Concurență), Andrei Tercu (Tax Director, Tax), Simona Strava, Cristina Ciomoș, Rareș Crișmaru, Rebeca Vladislav (Associates, Corporate M&A). Echipa extinsă a inclus numeroși alți avocați din echipele de drept bancar, protecția datelor, proprietate intelectuală, asigurări și litigii.

Note pentru editori:
CMS Înființată în 1999, CMS este o organizație integrată, multijurisdicțională, de firme de avocatură care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume și peste 5.000 de avocați, CMS are o expertiză îndelungată atât în ceea ce privește consilierea în jurisdicțiile sale locale, cât și cea transfrontalieră. De la mari multinaționale și companii cu capitalizare medie la start-up-uri întreprinzătoare, CMS oferă rigoarea tehnică, excelența strategică și parteneriatul pe termen lung pentru a menține fiecare client în frunte pe piețele pe care le alege.

Firmele membre ale CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare, inclusiv Corporate / M&A, Energie și schimbări climatice, Fonduri, Științe ale vieții și sănătate, TMC, Fiscalitate, Bănci și Finanțe, Comercial, Antitrust, Concurență și Comerț, Soluționarea litigiilor, Muncă și Pensii, Proprietate intelectuală și Imobiliare.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați cms.law

The Inovatii Sociale Regina Maria Foundation: The Gratitude Gala

The Inovatii Sociale Regina Maria Foundation organizes on 27th of September The Gratitude Gala, the 11th edition of "From the Heart to the Future” Gala. This is the foundation’s largest annual event, an opportunity to raise funds to support its medical and educational programs, while having a great time and networking.

Top managers, entrepreneurs, ambassadors, and public figures will unite to offer the most beautiful gift: the right to a dignified life for thousands of people in need and suffering, beneficiaries of the Foundation.

Invitatie gala caritabila.jpg

The event will take place on September 27th, starting 6:30 PM at the Enayati Medical City.

You can participate at the event as a Sponsor Company, or purchasing individual seats €350/seat).

For more information, please visit the page of the event and the sponsorship packages.

RSVP at frm@fundatiainovatiisociale.ro by no later than September 1st.

Meta Estate Trust investește peste 750.000 euro în șapte apartamente din proiectul First Estate dezvoltat în Pipera

Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar, anunță finalizarea unei investiții în valoare de peste 750.000 euro într-un proiect care se înscrie în linia strategică de business early stage. Această categorie de investiții Meta Estate Trust implică achiziția de locuințe în proiecte rezidențiale în faze incipiente ale construcției, cu exit înainte sau la finalizarea acestora.

Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust:“ Linia de business de investiții early stage a Meta Estate Trust a livrat rezultate foarte bune în acest an și deci mizăm în continuare pe investiții de acest tip pentru a genera valoare pentru acționarii noștrii. În plus, proiectul acesta e unul în mod special aliniat cu viziunea Meta de a dezvolta sustenabil, cu minim de impact asupra mediului și cu beneficii palpabile și pe termen lung pentru utilizatorul final. În fond acesta este rolul Meta, de a fi o punte între cele mai bune investiții imobiliare existente în România și investitorii prezenți pe piața de capital”.

În cazul proiectului First Estate, Meta Estate Trust a cumpărat șapte apartamente cu șapte locuri de parcare accesând o linie de credit bancar. Investiția a fost demarată la finalul anului 2022 și încheiată la începutul acestei săptămâni. Meta Estate Trust va vinde apartamentele și locurile de parcare, în următoarele luni, prin intermediul site-ului www.metahomes.ro.

First Estate, dezvoltat în centrul polului de business al Bucureștiului, cartierul Pipera,o zonă cu  un nivel de căutare ridicat ,se diferențiază prin utilizarea de tehnologii verzi și economice pentru sistemul de încălzire. First Estates Pipera este primul complex rezidențial de apartamente de vânzare din zonă care oferă încălzire gratuită pentru toate apartamentele.

Alte investiții Meta Estate Trust din linia de business early stage investments, care au livrat randamente ridicate anul acesta, de până la 30% pentru investitori sunt: Parcului 20 by Cordia și Mobexpert Homes Pipera.

Despre Meta Estate Trust

Meta Estate Trust este o companie tip holding, cu activitate în sectorul imobiliar, fondată în martie 2021 de un grup de antreprenori români cu experiență în real estate și piața de capital. Din 29 august 2022, Meta Estate Trust este listată la Bursa de Valori București, pe piața AeRO, având simbolul bursier MET. Începând cu data de 20 martie 2023, acțiunea MET este inclusă în indicele BETAeRO. Compania a investit de la înființare în 37 de proiecte imobiliare, acționând ca partener al dezvoltatorilor imobiliari prin participarea la capital, precum și prin achiziții de locuințe în proiecte rezidențiale în faze incipiente ale construcției, în București și în marile orașe.

Mitiska REIM și Park Lane Developments formează un joint venture pentru parcuri comerciale în Bulgaria

Mitiska REIM .jpg

Mitiska REIM, principalul investitor specializat în oportunități imobiliare din Europa, a anunțat astăzi, în numele fondului MEREP 3, o asociere de tip joint venture cu Park Lane Developments, specializată în dezvoltarea de parcuri comerciale în Bulgaria.

Park Lane Developments este o companie axată pe proprietăți comerciale de calitate care dezvoltă și administrează active de birouri clasa A, parcuri logistice/ industriale ușoare și parcuri comerciale în Bulgaria și în Europa Centrală și de est. Park Lane face parte din AG Capital, un grup de investiții imobiliare comerciale și rezidențiale de calitate care operează în Bulgaria, România și Polonia.

AG Capital este un grup de investiții imobiliare comerciale și rezidențiale de top, cu active în Bulgaria, România și Polonia. Cu o experiență în domeniu de peste 30 de ani, portofoliul divers include companii de dezvoltare precum Park Lane , Lion’s Head (proprietăți commerciale) , BLD și Ultima (proprietăți rezidențiale). AG Capital a achiziționat recent BPD, una dintre cele mai cunoscute companii specializate în logistică din Bulgaria. De asemenea, grupul colaborează cu investitori renumiți precum Mitiska REIM, Old Mutual, IFC și Apollo Global Management. https://agcapital.bg/

 

În cadrul parteneriatului, Mitiska REIM și Park Lane plănuiesc să dezvolte și să deschidă cel puțin 5 parcuri comerciale premium în Bulgaria în următorii 5 ani. Cele două companii au achiziționat deja, prin intermediul asocierii, primul teren în districtul Hadzhi Dimitar din Sofia pentru a dezvolta un parc comercial programat să fie inaugurat până la sfârșitul anului viitor.

Noua dezvoltare din zona Hadzhi Dimitar va include peste 20 de magazine, având drept chiriaș-ancoră un supermarket Lidl și o suprafață totală închiriabilă (GLA) de 14.000 m². Mixul de chiriași va include o varietate de branduri naționale și internaționale  de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse pentru casă, pe lângă servicii, precum farmacii și o zonă de food court.

În ceea ce privește sustenabilitatea, noul parc comercial va fi proiectat pentru a obține certificarea "Excellent" pe scala BREEAM și va include parcări amenajate, stații de încărcare pentru vehicule electrice și spatii dedicate pentru biciclete.

Tomas Cifra, Directorul General al Mitiska REIM pentru România, Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria, comentează: „Piața bulgară oferă oportunități semnificative în sectorul parcurilor comerciale – venitul disponibil al cumpărătorilor este în creștere, cheltuielile de consum sporesc, iar retailerii caută spații comerciale moderne și sustenabile pentru a satisface această cerere. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu echipa Park Lane pentru a valorifica această oportunitate.”

Tanya Koseva-Boshova, Managing Partner al Park Lane Developments, adaugă: „Parteneriatul nostru cu Mitiska REIM este o oportunitate excelentă pentru noi de a ne extinde activitățile și de a aduce know-how internațional pe piața parcurilor comerciale din Bulgaria. Ne propunem să creăm spații adecvate și plăcute pentru oameni, care să fie ușor accesibile. Ca și în cazul altor proiecte ale noastre, ne străduim să respectăm standarde înalte de dezvoltare sustenabilă, cu grijă pentru mediu.”

Proiectul Hadzhi Dimitar este proiectat de Planning Architectural Studio, condus de arhitectul Iliyan Iliev, constructor fiind compania MMV Engineering. Consilierea juridică pentru tranzacție a fost oferită de Wolf Theiss Bulgaria.

Despre Mitiska REIM

Mitiska REIM are sediul central în Belgia și este principalul investitor specializat în imobiliare de oportunitate din Europa, cuprinzând parcuri comerciale, proiecte industriale ușoare cu mai mulți chiriași, spații de depozitare tip self storage și proiecte logistice urbane. Investițiile companiei se concentrează pe integrarea tendințelor din aceste sectoare și pe cererea crescută pentru locații urbane din partea unui număr tot mai mare de utilizatori finali care oferă locații ușor accesibile, clădiri la prețuri convenabile, design flexibil și soluții sustenabile.

Modelul investițional al Mitiska REIM este bazat pe parteneriat, poziționându-se ca un investitor activ, care adaugă valoare, în colaborare cu parteneri locali cu experiență în respectivele regiuni. Strategia sa este de a debloca oportunități și de a genera o valoare superioară prin realizarea de proiecte de dezvoltare și achiziții cu valoare adăugată, urmate ulterior de gestionarea susținută a activelor.

 Mitiska REIM consideră creșterea urbană sustenabilă o temă importantă, iar factorii ESG joacă un rol crucial în a fi un manager de fond responsabil și sunt un element-cheie în crearea de valoare pe termen lung pentru toți stakeholderii și pentru societate, printr-un business și un portofoliu de active „rezistente în viitor”. Pentru a citi cel mai recent Raport ESG al Mitiska REIM, vă rugăm să accesați acest link.

 În ultimii 12 ani, Mitiska REIM a strâns 5 fonduri și a dezvoltat un portofoliu de 92 de proprietăți reprezentând aproximativ 1.200.000 m² de suprafață închiriabilă brută (GLA) în Belgia, Olanda, Franța, Germania, Spania, Portugalia, România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria.

Mitiska REIM este un manager de fonduri de investiții alternative (AIFM) licențiat, supravegheat de autoritatea de reglementare belgiană FSMA. (www.fsma.be). www.mitiska-reim.com

Despre Park Lane Developments

Park Lane Developments este o companie de dezvoltare de proprietăți comerciale care construiește și gestionează active imobiliare de birouri, retail și logistice de top. Proiectele principale ale Park Lane includ renumitele Park Lane Office Center și Aya Business Center de clasă A și recondiționarea reperului istoric Polygraphia Office Center din Sofia. Park Lane operează în prezent în Sofia, Bulgaria și ia în considerare extinderea pe piața imobiliară comercială din Europa Centrală și de est, oferind o varietate de servicii de construcție, management și built-to-suit. Park Lane face parte din AG Capital – un grup de investiții imobiliare de top din Bulgaria. Compania este fondată pe baza solidă a expertizei grupului în dezvoltarea imobiliară comercială și managementul activelor.

 www.park-lane.eu

For additional information contact: 
Park Lane Developments
communications@lhinv.eu
0728 10 99 07 

Cushman & Wakefield Echinox: Volumul tranzacțiilor imobiliare din România a crescut cu 131% în primul semestru

Cristi Moga_Head of Capital Markets.jpg

România a înregistrat în primul semestru o creștere a volumului tranzacțiilor imobiliare de 131%, până la 418 milioane de euro, cel mai mare avans din Europa Centrală și de Est (ECE), evoluție care a plasat-o pe poziția a treia în regiune, după Polonia și Cehia, devansând Ungaria și Slovacia.

Tranzacțiile cu proprietăți de retail și cele cu proiecte industriale au fost motorul pieței locale, reprezentând 90% din volumul total, în timp ce birourile au avut o pondere de doar 4%, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield. La nivel regional (România, Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia), volumul tranzacționat în primul semestru a fost de 3,26 miliarde de euro, în creștere cu 40% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul anterior. Polonia a avut o creștere de 113%, în timp ce piața din Cehia a înregistrat un avans de 19%. În schimb, Ungaria a consemnat o scădere de circa 33% a tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venituri, iar în Slovacia reducerea a fost și mai accentuata, de 73%. 


În România, în primul semestru al anului au fost consemnate 38 de tranzacții, comparativ cu 17 în S1 2023, conform datelor centralizate în raportul Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În plus, S1 2024 a fost cel mai dinamic prim semestru din 2017, în condițiile în care cea de-a doua jumătate a anului este, de obicei, mai activă în ceea ce privește tranzacțiile. Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: “Anul 2024 marchează o revenire a interesului investitorilor pentru active imobiliare pe piața locală, remarcându-se o activitate crescută mai ales din partea jucatorilor deja prezenți în România. Perspectivele pentru a doua jumătate a anului rămân pozitive, pe fondul relaxării condițiilor de finanțare și al stabilizării prețurilor, urmând a fi închise alte tranzacții semnificative în special pe segmentele de retail și birouri. 


Per total, volumul tranzacționat este de așteptat să revină la media de circa 1 miliard de euro, specifică pieței locale în ultimul deceniu.” Sectorul de retail a atras 47% din volumul investițional, în timp ce sectorul logistic a avut o cotă de 43%. Sectorul hotelier si cel de birouri au avut cote de 6%, respectiv 4%. Cea mai mare tranzacție încheiată în perioada analizată a fost achiziția de către CTP a unui portofoliu care cuprinde șase parcuri industriale și logistice de la Globalworth (267.900 mp GLA) pentru 168 milioane euro. O altă achiziție importantă finalizată în primul semestru a fost parafată de WDP, grupul belgian preluând proiectul Expo Market Doraly de lângă București pentru aproximativ 90 milioane euro. Randamentele de referință au fost stabile pe toate segmentele în primul semestru, doar proprietățile industriale înregistând un avans de 10 puncte de bază comparativ cu sfârșitul anului 2023. 


Astfel, acestea variază între 7,25% pentru cele mai reprezentative clădiri de birouri și centre comerciale și 7,50% pentru parcuri industriale. 

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de 113% 25% 132% -33% -85% capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. 
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei:  www.cushmanwakefield.com

DECATHLON aduce la Coresi Brașov primul magazin din România cu noul concept și noua identitate de brand

Brașov, 08 August 2024 – Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, anunță redeschiderea magazinului din Brașov într-o nouă locație, pe platforma Coresi în imediata vecinătate a Coresi Shopping Resort. Magazinul a fost construit și va fi administrat prin intermediul prestatorului de servicii imobiliare Nhood Services România. Această mutare marchează o transformare majoră, magazinul Decathlon Brașov fiind primul dintre cele 31 de magazine din România care adoptă cel mai recent concept, lansat global de Decathlon în martie 2024. Noua identitate Decathlon, de la logo până la designul interior și expunerea produselor, este acum prezentă și în Brașov.

Decathlon Brasov-Coresi.jpeg

Această transformare aliniază magazinul din Brașov cu primele magazine din întreaga lume precum cele din Paris, Londra, Bruxelles, care au implementat deja noua identitate, oferind clienților o experiență de cumpărături imersivă, indiferent de nivelul de practică sportivă. Noua configurație a magazinului include un plan de masă circular, primul de acest fel în Decathlon România, asigurând o navigare intuitivă și o vizibilitate sporită a produselor din peste 80 de sporturi.

În showroom-uri vor fi expuse produse pentru a crea o experiență interactivă. Punctele precum recepția, click and collect, atelierul și cabinele de probă, sunt evidențiate prin culoarea albastru, asigurând o orientare ușoară și rapidă.

Suntem mereu preocupați de modul în care clienții noștri interacționează cu magazinele Decathlon. La Brașov, am operat în aceeași locație din 2010, iar numărul celor interesați de produsele noastre a crescut constant. Pentru a le oferi un spațiu mai adecvat și pentru a implementa noul design, am extins suprafața magazinului, adaptând-o nevoilor clienților noștri. Interacțiunea clienților merge acum dincolo de produs, iar noi am regândit procesele, produsele și materialele noastre într-un mod mai sustenabil”, a declarat Alex Domșa, director de expansiune Decathlon România.

“Suntem bucuroși pentru parteneriatul dezvoltat cu Decathlon. Noul magazin ridicat pe o suprafață de 4.200 mp din proximitatea Coresi Shopping Resort extinde experiența de shopping și răspunde așteptărilor vizitatorilor și a comunității din Cartier Coresi. Nhood continuă dezvoltarea Cartierului Coresi și a zonei comerciale prin îmbogățirea mixului de oferte cu noi branduri.” spune Ruxandra Dragomir, Head of Development Nhood România.

Magazinul va îmbina elemente fizice și digitale pentru a facilita explorarea și compararea produselor. Printre serviciile oferite, se numără atelierul pentru întreținerea și repararea produselor, precum și serviciul click and collect pentru ridicarea din magazin a comenzilor plasate online. Totodată în concordanță cu strategia Decathlon de economie circulară în magazin clienții vor regăsi programul Buy Back și produse resigilate. În noua locație din Brașov, Decathlon dispune de o suprafață de vânzare extinsă de 3.820 metri pătrați, comparativ cu cei 2.568 metri pătrați ai vechii locații și case rapide self check-out, ușor de utilizat. Echipa magazinului va fi formată din 70 de angajați, pregătiți să ofere o experiență excelentă clienților.

Redeschiderea magazinului din Brașov cu noul design aduce o experiență de cumpărături mai dinamică și interactivă. Suntem încântați să le punem la dispoziție clienților noștri un spațiu modern și bine organizat, care să răspundă mai bine nevoilor și așteptărilor lor. Credem că acest nou format va transforma modul în care clienții descoperă și utilizează produsele noastre”, a declarat Daniel Berechet, directorul magazinului Decathlon Brașov. 

Decathlon a lansat în luna martie a acestui an noua identitate de brand, orientată spre viitor, și noul logo, ce seamănă cu o orbită. Noua identitate de brand reflectă ambiția și, în același timp, îi celebrează trecutul. Alături de un albastru dinamic, aceasta prezintă acum o nouă pictogramă a mărcii - „orbita” - care exprimă mișcarea, ambiția de a atinge noi înălțimi și circularitatea, aflate în centrul modelului de afaceri sustenabil al Decathlon.

Inaugurarea noului magazin Decathlon din Brașov a fost realizată în prezența reprezentanților companiei, a oficialităților locale, a reprezentanţilor mass-media, cât şi a iubitorilor de sport din comunitatea locală. 

În afară de magazinele fizice, pasionații de sport pot accesa articole şi echipamente sportive şi din magazinul online www.decathlon.ro. Vizitatorii sunt aşteptaţi în oricare dintre cele 31 de magazine Decathlon din România pentru a-şi cultiva pasiunea pentru sport şi a beneficia de produsele și serviciile pe care compania le oferă iubitorilor de sport din ţara noastră.

***

DESPRE DECATHLON ROMÂNIA 

Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 31 de magazine la nivel național, la care se adaugă platforma online și aplicația Decathlon, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1600 de coechipieri în 2023.

Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație în domeniu, păstrând in permanență obiectivul strategic de a pune oamenii în mișcare prin minunile sportului și facilitând aceasta prin oferirea unui raport calitate - preț foarte bun.

Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Tribord, Van Rysel, Kiprun, Solognac etc, dar și altor mărci internaționale, adresându-se atât începătorilor, cât și sportivilor de nivel avansat sau profesionist. Incepand cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulți producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeții montane, trekking și escaladă (încălțăminte), dar și pentru ciclism (articole textile și biciclete pentru adulți și copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta" Fabricat în România".

Despre NHOOD SERVICES ROMÂNIA

Nhood este o companie de servicii imobiliare integrate care are expertiza necesară pentru a concepe și dezvolta un proiect adaptat nevoilor viitoare, pentru a crește activele imobiliare ale clienților săi și pentru a crea valoare durabilă pentru orașe. Creată în 2021, Nhood operează în 11 țări și reunește competențele a peste 1.000 de experți în cele trei activități cheie ale proprietății imobiliare comerciale – property & asset management și dezvoltare.

În România, Nhood este mandatată de Ceetrus să gestioneze portofoliul de 21 de centre comerciale Auchan din întreaga țară și să continue dezvoltarea celui mai mare proiect de regenerare urbană din România - Cartier Coresi - în beneficiul comunităților și al tuturor parteneriatelor.

PERSOANĂ DE CONTACT PRESĂ

Bogdan Biszok, PR Manager, Golin Bucureşti

Email: bbiszok@golin.ro

Telefon: 0742.100.646

Deloitte România a asistat compania turcă de energie Entek în intrarea pe piața locală de energie solară

Deloitte România a asistat compania turcă de energie Entek Elektrik Üretimi A.Ș. (Entek), activă în principal în sectorul energiei verzi, în preluarea companiilor românești Eco Sun Niculești S.R.L., care deține autorizații, dintre care unele sunt în proces de obținere, pentru o centrală solară de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare, și Euromec-Ciocanari S.R.L., care deține terenul pe care va fi dezvoltat proiectul, de la Econergy International Limited.

Entek se concentrează pe investiții în tehnologii energetice de nouă generație, precum și pe surse regenerabile de energie și este o filială a companiei energetice turcești Tüpras, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ș., care deține 99,23% din Entek. Tüpraș este cea mai mare companie din Turcia din domeniul industrial și a șaptea cea mai mare rafinărie din Europa, producând diverse tipuri de combustibili.

Tranzacția are o valoare de aproximativ 32,9 milioane de euro, sub rezerva ajustărilor din faza de finalizare, și marchează intrarea Entek pe piața de energie din România. Aceasta a fost semnată în luna iunie a acestui an și este supusă aprobării organismelor de reglementare, precum și anumitor condiții, care includ obținerea autorizațiilor de proiect pentru realizarea construcției. Tranzacția este estimată să se finalizeze până la 31 ianuarie 2025.

O echipă de consultanți fiscali din cadrul Deloitte România a asistat Entek în etapa de due diligence fiscal și cu servicii de asistență în tranzacție, în special în faza de finalizare a contractului de vânzare-cumpărare. Din echipă au făcut parte Dan Bădin, Partener, Ana Petrescu-Mujdei, Senior Manager, Ana Bica, Senior Consultant, și Bianca Husariu, Consultant.

„Salutăm intrarea Entek Elektrik pe piața energiei regenerabile din România, care va contribui la creșterea sectorului energiei solare și care confirmă potențialul țării noastre de a deveni un jucător regional important în domeniul energiei verzi. Suntem mândri că am putut contribui, prin expertiza vastă a consultanților noștri fiscali specializați în domeniul energiei, la succesul acestei tranzacții. De asemenea, suntem recunoscători companiei Entek, clientul nostru vechi, pentru că ne-a oferit încrederea de a-i oferi asistență și de a deveni consultantul său fiscal”, a declarat Dan Bădin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Compania Entek, înființată în 1995, este activă în diferite segmente ale domeniului energiei, inclusiv în producția de energie electrică, prin intermediul a 11 centrale electrice situate în șapte orașe din Turcia, în tranzacționarea energiei electrice și în oferirea de soluții pentru investiții în energia solară. Portofoliul grupului este acum alcătuit în principal din energie regenerabilă, în proporție de aproximativ 80%.

Eco Sun Niculești, înființată în 2021, va dezvolta un parc fotovoltaic de 214,26 MWdc în România. Firma care deține terenul, Euromec-Ciocanari, a fost înființată în 1995.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre

© 2024. Pentru informații, contactați Deloitte România

Studiu Deloitte: 2024 este un an bun pentru investiții, potrivit firmelor de capital privat din Europa Centrală, în contextul creșterii lichidității și al optimismului privind evoluțiile economice

București, 12 august 2024 – Firmele de private equity din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporție covârșitoare (84%) că 2024 va fi un an bun pentru investiții, conform celei mai recente ediții a studiului Deloitte CE Private Equity Confidence Survey, în contextul în care optimismul privind evoluțiile economice continuă să crească, 31% dintre respondenți așteptându-se la îmbunătățirea condițiilor, iar 59% așteptându-se ca acestea să rămână aceleași. În consecință, indicele de încredere, care este de obicei direct influențat de așteptările privind economia, a urcat pentru al patrulea semestru consecutiv la 118, de la 58, în iunie 2022, când a atins al doilea cel mai scăzut nivel de la prima ediție a studiului, în 2003.

Încrederea firmelor de capital privat din Europa Centrală se bazează și pe optimismul lor în creștere privind lichiditatea, o treime dintre participanții la studiu așteptându-se ca accesul la finanțare să se îmbunătățească, iar 59%, să rămână la fel pentru restul acestui an. Acest optimism poate fi explicat prin scăderea inflației și disponibilitatea unor surse alternative de finanțare a tranzacțiilor.

Alte semne de optimism pot fi observate în ponderea respondenților care se așteaptă să se concentreze pe noi tranzacții pentru restul anului 2024, care a ajuns la 59% (de la 49%, în decembrie 2023). Aceștia se orientează în principal către companiile de talie medie, care sunt în faza de dezvoltare, 45% dintre respondenți așteptându-se ca această categorie să fie cea mai competitivă în acest an. Interesul pentru start-upuri, însă, pare să continue să scadă, doar 4% dintre participanții la studiu crezând că acest segment va genera cea mai mare concurență între investitori.

„Chiar dacă multiplii de evaluare sunt în scădere în medie în Europa Centrală, faptul că costurile de finanțare sunt încă ridicate determină firmele de private equity să prefere să investească în jucători de dimensiune medie, pe care îi preiau cu obiective foarte clare și ambițioase de dezvoltare. Această abordare este vizibilă în întreaga regiune în diverse sectoare, cum ar fi tehnologie, software și servicii medicale, care au un potențial mare de creștere și de reziliență. Metodele de stimulare a creșterii variază, de asemenea, substanțial, de la digitalizare, la îmbunătățirea strategiilor de vânzări, la măsuri pentru a avansa în zona ESG, până la implementarea soluțiilor de inteligență artificială. Piața din România a înregistrat evoluții similare și, deși mediul macroeconomic a fost dominat de incertitudine în ultimii ani, țara noastră a continuat să fie atractivă și a dovedit că poate oferi un mediu propice dezvoltării companiilor, inclusiv pentru extinderea pe piețele internaționale”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Atunci când selectează companiile în care investesc, firmele de capital privat din Europa Centrală acordă mai multă atenție factorilor de mediu, sociali și de guvernanță (environment, social, governance - ESG). Peste jumătate dintre respondenți au politici de investiții specifice care includ astfel de criterii, iar 18% dintre ei au implementat măsuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacție în cadrul companiilor pe care le-au preluat. De asemenea, firmele de private equity iau în considerare tot mai mult și capacitățile tehnologice ale companiilor în care vor să investească, în contextul în care amenințările cibernetice cresc, iar tot mai multe proiecte depind în mare măsură de implementarea de soluții tehnologice. Un sfert dintre investitorii participanți la studiu consideră că IT-ul și securitatea cibernetică sunt factori critici pentru succesul unei tranzacții, iar 41% consideră că sunt factori foarte importanți, atacurile cibernetice reușite asupra unei companii putând influența evaluarea sa, profitabilitatea și cheltuielile operaționale legate de tehnologie.

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței de private equity începând din 2003, de două ori pe an.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România

Firma internațională de avocatură CMS a asistat INVL Renewable Energy Fund I, un fond care investește în proiecte de energie regenerabilă, cu privire la obținerea unui pachet de finanțare de 24,4 milioane EUR de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Eiffel Investment Group prin Fondul de Investiții în Infrastructura Energetică al Eiffel Investment Group din Paris. Fondurile vor fi utilizate pentru construcția unei centrale solare cu o capacitate de 60 MW în județul Dolj, România.

INVL Renewable Energy Fund I, înființat în 2021 de INVL Asset Management - un lider în gestionarea activelor alternative în statele baltice - este dedicat promovării proiectelor de energie regenerabilă. Fondul investește în proiecte de energie regenerabilă solare și eoliene aflate în stadii incipiente și în curs de dezvoltare, incluzând construcția de noi centrale electrice, dezvoltarea și/sau achiziționarea infrastructurii necesare pentru operarea centralelor și managementul eficient al centralelor existente în Uniunea Europeană și în statele membre ale Spațiului Economic European.

În total, INVL Renewable Energy Fund I investește în opt parcuri solare în România, având o capacitate totală combinată de 451 MW.

Liudas Liutkevičius, Managing Partner la INVL Renewable Energy Fund I, declară: „Apreciem foarte mult încrederea și recunoașterea pe care ni le-au arătat BERD și Eiffel Investment Group prin acordarea finanțării pentru construirea cu succes a noii noastre centrale solare din județul Dolj. Suntem foarte recunoscători Katerynei, Dianei și întregii echipe CMS pentru experiența și sprijinul lor continuu în obținerea finanțării necesare pentru continuarea proiectelor noastre.

Kateryna Chechulina, Counsel calificat în drept englez în cadrul echipei de Finance a CMS Ucraina, declară: „Suntem încântați că am fost alături de INVL în obținerea acestei finanțări semnificative. Investițiile INVL reprezintă un progres real în dezvoltarea capacității de generare a energiei regenerabile din România, contribuind la îndeplinirea angajamentului României față de obiectivul Uniunii Europene de neutralitate climatică până în 2050. Ne bucurăm că am jucat un rol în acest progres împreună cu echipa Capcora, consilierul financiar al INVL.”

Diana Dona, Associate în echipa de Finance a CMS România, adaugă: „Această tranzacție evidențiază colaborarea excepțională dintre toate părțile implicate și suntem mândri că am jucat un rol în susținerea eforturilor INVL de a extinde infrastructura de energie regenerabilă din România. Finalizarea cu succes a acestei finanțări reflectă angajamentul și experiența CMS în asistarea clienților pe măsură ce aceștia avansează în tranziția către un viitor mai verde.”

Echipa CMS a fost coordonată de Kateryna Chechulina (Counsel, Finance, CMS Ucraina), cu sprijinul Dianei Dona (Associate, Finance, CMS România) și al lui Andrei Tercu (Tax Director), care au asistat cu privire la negocierea documentelor de finanțare și a aspectelor fiscale.

Despre CMS

Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 84 de birouri în 47 de țări din întreaga lume și peste 5.800 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.

Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law

Cushman & Wakefield Echinox a intermediat tranzacția prin care Infineon a închiriat o clădire de birouri de 20.000 mp

Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a intermediat tranzacția prin care grupul german Infineon Technologies a pre-contractat o clădire de birouri de 20.000 metri pătrați, care urmează să fie construită în București. Aceasta reprezintă cea mai mare tranzacție de pre-închiriere pe piața de birouri a unei clădiri care nu este încă construită semnată în România în ultimii cinci ani. Mai mult decât atât, având în vedere suprafața, dar și perioada contractuală, de 15 ani, acesta stabilește un record și în ceea ce privește valoarea contractuală.    

Bogdan Bogatu, director Office Agency și Alin Obretin, Senior Consultant Office Agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox au fost implicați în această tranzacție de închiriere.

Clădirea va fi construită de One United Properties în zona Pipera din București și va găzdui un centru de cercetare și dezvoltare, și reconfirmă atractivitatea pieței de birouri din România, care anul trecut a înregistrat un nivel record al cererii la nivel național, de circa 500.000 de metri pătrați contractați.


Bogdan Bogatu, Director Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Această tranzacție nu numai că stabilește un nou standard pentru piața de birouri în ceea ce privește suprafața închiriată și valoarea contractului, dar confirmă și potențialul României ca destinație pentru afaceri și activități cu valoare adăugată semnificativă. Ne bucurăm că am reușit să închidem cu succes această tranzacție, care va pune Bucureștiul și România pe harta marilor investitori. De asemenea, este esențial să evidențiem că cererea pentru spații de birouri rămâne solidă, iar dezvoltatorii care investesc în standarde înalte de calitate, sustenabilitate și tehnologie sunt preferați de chiriași.”


Infineon este un lider global în domeniul semiconductorilor pentru sisteme de putere și IoT, cu peste 58.600 de angajați la nivel mondial.

Infineon Technologies a intrat în România în 2005, odată cu deschiderea unui centru R&D în București. Compania este prezentă și în Iași, iar în total în România are peste 500 de angajați.


Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor.

Departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a fost anul trecut liderul pieței de închirieri de spații de birouri, cu 104.000 metri pătrați tranzacționați în București, reprezentând o cotă de piață de 26% din tranzacțiile semnate cu agenți. În ultimii trei ani, echipa de birouri a oferit consultanță pentru tranzacții de închiriere a peste 225.000 de metri pătrați în București și în țară. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

Abordarea operațiunilor transfrontaliere de tip fuziuni și achiziții din perspectiva regulilor de concurență privind notificarea concentrărilor economice

Material de opinie de Florentina Munteanu, Partener, și Andrea Grigoraș, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

În actualul context economic european, marcat de multiple transformări menite să asigure competitivitatea pieței comune în raport cu principalii competitori globali, activitatea de fuziuni și achiziții care implică jucători din mai multe jurisdicții este tot mai intensă, iar complexitatea tranzacțiilor, în creștere. Din aceste considerente, companiile implicate în astfel de operațiuni trebuie să analizeze cu atenție toate aspectele juridice, valabile la nivelul Uniunii Europene, dar și în statele în care tranzacțiile vor genera efecte din punct de vedere concurențial. Printre cele mai importante aspecte de luat în calcul se numără obligațiile de notificare a tranzacțiilor către autoritățile de concurență.

Cerințele referitoare la notificarea tranzacțiilor diferă de la țară la țară, termenele impuse sunt scurte sau neclare în anumite cazuri, iar sancțiunile, semnificative, motiv pentru care companiile implicate trebuie să analizeze regulile existente încă din primele faze ale tranzacției, astfel încât să identifice din timp care sunt situațiile în care notificarea este obligatorie, care sunt procedurile aferente, excepțiile de la regulă etc., pentru a-și putea planifica etapele tranzacției cât mai exact.

Dintr-o analiză a reglementărilor cu privire la notificarea tranzacțiilor, valabile la nivelul UE și în 13 jurisdicții din Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv România, reiese că legislațiile naționale prevăd unul sau mai multe praguri de la care notificarea tranzacției în fața autorităților naționale de concurență devine obligatorie. În unele țări, acest prag este legat de cifra de afaceri globală sau națională a întreprinderilor implicate (sau chiar de ambele), iar în altele, de cota de piață la care ajunge entitatea rezultată în urma tranzacției.
 

În plus, există și alți factori în funcție de care se stabilește necesitatea notificării, dar și excepții. De exemplu, în țări precum Croația, se consideră că o tranzacție depășește pragurile de notificare numai dacă cel puțin una dintre întreprinderile implicate are sediul social sau o sucursală stabilită în țară. În schimb, în Lituania, normele de autorizare a concentrărilor economice între întreprinderi străine se aplică entităților înregistrate în afara țării dacă activitatea lor restrânge sau are un impact asupra concurenței pe piața internă lituaniană sau dacă acestea au filiale în Lituania.

 

Notificarea voluntară

Pe lângă situațiile în care notificarea este obligatorie, unele jurisdicții prevăd și o procedură de notificare voluntară. De exemplu, în Ungaria, în cazul tranzacțiilor pentru care pragul cifrei de afaceri nu este atins, dar care au potențialul de a reduce semnificativ concurența, întreprinderile pot notifica autoritatea de concurență în mod voluntar. O astfel de abordare este recomandată, dat fiind că autoritatea de concurență poate decide să inițieze o investigație, în termen de șase luni după încheierea tranzacției, pentru a evalua impactul acesteia asupra concurenței pe piața internă. Dacă investigația relevă un grad ridicat de concentrare rezultat din tranzacție, pot fi impuse măsuri prin care să se restabilească situația anterioară acesteia. Astfel de investigații (ex-post) pot fi derulate și în alte state, precum Albania sau Lituania, atunci când fuziunea este susceptibilă să creeze sau să consolideze o poziție dominantă sau să restrângă în mod semnificativ concurența pe o piață relevantă.

Și în România este disponibilă notificarea voluntară, care poate oferi părților implicate certitudinea conformării în cazurile în care elementele specifice operațiunilor de concentrare economică nu indică suficient de clar dacă există obligația de notificare.

 

Care este termenul de notificare a unei tranzacții?

Reglementările din majoritatea țărilor analizate nu prevăd un termen de notificare, dar menționează faptul că, în situația în care notificarea este obligatorie, tranzacția nu poate fi încheiată fără aprobarea autorității de concurență. Sunt însă și țări în care notificarea trebuie depusă într-o perioadă stabilită după parcurgerea uneia dintre etapele aferente tranzacției - semnarea unui acord de vânzare-cumpărare, publicarea unei oferte publice, depunerea unei oferte, încheierea unei licitații publice sau dobândirea efectivă a controlului (de exemplu, 30 de zile în Albania, Ucraina și Slovenia, 15 zile în Serbia).

Depunerea cu întârziere sau lipsa notificării se sancționează cu amenzi care variază de la țară la țară. Însă, în general, amenda poate urca la 10% din cifra de afaceri netă a companiei în cauză (chiar 13% în Ungaria). Tot în Ungaria se aplică o amendă pentru fiecare zi de întârziere a notificării, în timp ce Polonia poate impune amenzi succesive, până la momentul notificării.

Mai mult, sunt jurisdicții, precum Kosovo și Polonia, în care nu doar persoanele juridice sunt pasibile de sancțiuni, ci și persoanele fizice responsabile din cadrul întreprinderii care nu își îndeplinește obligația de notificare. Acestea riscă sancțiuni pecuniare cuprinse între 1.000 de euro și 4.000 de euro (în Kosovo), respectiv de 50 de ori salariul mediu lunar în sectorul întreprinderilor din care face parte societatea ce ar fi trebuit să notifice (în Polonia).

 

Excepții de la obligația de notificare

Conform analizei, există și situații în care tranzacția nu trebuie notificată, chiar dacă pragurile aferente sunt teoretic îndeplinite. De exemplu, în cele mai multe jurisdicții nu se consideră concentrare cazul în care o instituție financiară dobândește sau deține temporar valori mobiliare în vederea revânzării acestora, sau în situația în care controlul unei întreprinderi este preluat de un administrator judiciar.

În plus, sunt state care acordă derogare de la obligația de notificare. De exemplu, în Albania, unele fuziuni sunt scutite de notificare dacă există premisa că tranzacția va duce la îmbunătățiri în fabricarea sau distribuția produselor sau va favoriza progresul tehnologic sau economic, cu condiția ca aceste beneficii să fie transmise, în mare măsură, clienților și consumatorilor. Tot în Albania se aplică exceptări cu caracter general pentru concentrări verticale pe piețele de asigurări, transferuri generale de tehnologie, vehicule motorizate și comerț maritim.

În Polonia sunt în vigoare mai multe derogări de la obligația de notificare, sub forma unor praguri speciale ale cifrei de afaceri aplicabile în domenii favorizate, iar în Ungaria există o derogare pentru tranzacțiile pe care guvernul le consideră „de importanță strategică la nivel național". Aceste scutiri sunt acordate prin decret guvernamental și sunt menite să protejeze locurile de muncă și aprovizionarea cu resurse.

În privința procedurilor de notificare, aceasta pot fi standard, simplificate - pentru tranzacții de mici dimensiuni sau  cu efecte neglijabile asupra concurenței (acestea au și cele mai scurte termene) – sau proceduri aprofundate - în cazul în care operațiunea ar putea avea efecte negative grave asupra concurenței.

Pe de altă parte, în multe țări (cum ar fi Cehia, România, Ungaria sau Slovacia) autoritățile de concurență sunt deschise la discuții informale, înainte de notificare, cu companiile interesate, pentru a clarifica toate aspectele necesare pentru conformarea la legislația în vigoare într-un timp cât mai scurt.

În concluzie, conformarea la regulile de concurență în cazul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții transfrontaliere reprezintă un proces complex, ce variază de la o țară la alta, iar nerespectarea acestora poate avea consecințe semnificative, inclusiv dizolvarea entității rezultate din concentrare. Așadar, întreprinderile implicate in operațiuni de acest tip trebuie să țină cont, încă din faza de evaluare a oportunității de a tranzacționa, de eventualele obligații de notificare, precum și de potențialele efecte ale tranzacțiilor avute în vedere.

CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România

CMS a asistat Nala Renewables (Nala), o platformă globală de investiții în energie electrică și regenerabilă și producător independent de energie electrică, cu privire la achiziționarea unui proiect eolian onshore de 99,2 MW de la OX2, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de surse regenerabile de energie din Europa. Proiectul este situat în estul României și se preconizează că va începe construcția în al treilea trimestru al anului 2024. Tranzacția include și un contract virtual de vânzare cumpărare energie electrică (Virtual Power Purchase Agreement) cu o durată de 12 ani cu un offtaker corporativ multinațional și a fost structurată ca un complex de documente tranzacționale care au inclus transfer de părți sociale, un master contract privind transferarea elementelor de infrastructură specifică proiectului (OX2 va continua să fie implicată pe parcursul etapei de construcție și va acționa ca interfață cu contractorii principali, furnizorul turbinelor și contractanții lucrărilor civile și electrice) precum și contracte specifice industriei (contract de furnizare a turbinelor (Turbine Supply Agreement), contract O&M, contracte privind realizarea lucrărilor civile și electrice (BoPs)).

 

Nala Renewables este un joint venture 50/50 între Trafigura și IFM Net Zero Infrastructure Fund, care se concentrează pe construirea și investirea în infrastructură energetică verde. Regiunea ECE este una dintre principalele piețe de interes pentru Nala, unde are un portofoliu de peste 1,5 GW de proiecte de energie regenerabilă.

 

CMS a asistat Nala pe parcursul întregului proces al tranzacției, de la etapele inițiale ale proiectului (due diligence) până la semnarea documentelor tranzacției, transferul părților sociale și în etapa semnării documentelor de finanțare. Echipele CMS au oferit consultanță și asistență în procesul de due diligence, structurarea tranzacției, redactarea, revizuirea și negocierea contractului de transfer de părți sociale și a documentelor auxiliare, redactarea și negocierea pachetului complet de contracte de construcție și a acordurilor conexe de transfer de active, asistență în ceea ce privește aspectele de reglementare în domeniul energiei, aspectele legate de mediu, precum și în stabilirea cadrului tranzacției privind aspectele de interfață specifice site-ului, asistență pentru obținerea autorizațiilor necesare, și asistență juridică specifică pentru semnare.

 

CMS a oferit, de asemenea, consultanță cu privire la finanțarea proiectului și continuă să sprijine Nala pentru etapa ulterioară finalizării tranzacției (post-closing). Echipa CMS rămâne de asemenea implicată în finalizarea condițiilor pentru obținerea finanțării.

 

Varinia Radu, coordonatoarea departamentului Energie și Schimbări Climatice al CMS România și director adjunct al CEE EPC, a declarat: „Suntem încântați că ne-am consolidat relația cu Nala în România și că am asistat cu privire la această tranzacție. Această tranzacție este o premieră în România în ceea ce privește structura de cumpărare a unui activ la prețul de livrare. De asemenea, a adus o mare varietate de aspecte juridice de la autorizare, licențiere, preluare până la acorduri legate de construcție, aspecte corporate, ISD și acorduri financiare. Echipele noastre comune din București și Londra au colaborat îndeaproape pentru a oferi consultanță specializată cu privire la aspectele de drept român și englez ale tranzacției și suntem recunoscători clientului nostru pentru oportunitatea de a contribui la succesul acestei tranzacții.”

 

Ramona Dulamea, Energy Counsel al CMS România, adaugă: „În România, sectorul energiei eoliene continuă să înregistreze o creștere remarcabilă datorită potențialului eolian semnificativ al țării. Lucrând în strânsă colaborare cu alte practici și apelând la experiența noastră în acest sector, am reușit să sprijinim Nala în toate aspectele unice ale tranzacției.”

 

Echipa multidisciplinară CMS a fost condusă de Ramona Dulamea (Energie), sub supravegherea Variniei Radu (Energie), avându-i în echipă pe Cătălin Vasile (Corporate și M&A); Alexandru Trandafir (Real Estate) precum și echipa extinsă formată din Raluca Diaconeasa și Mădălina Constantinescu (Energie); Edwina Udrescu (București) și Toby Commander (Londra) (EPC); Ana Radnev (Finance); Claudia Nagy (FDI). Echipa extinsă a inclus, de asemenea, avocați din departamentele financiar, corporate, mediu și fiscal. Echipa a fost sprijinită de Paul Smith, partener la Londra (EPC), și de Jonathan Dames, partener la Londra (Finance).

 

Despre CMS

 

Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 84 de birouri în 47 de țări din întreaga lume și peste 5.800 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

 

Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.

 

Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law

Descoperă oportunitatea de a învăța engleza sau japoneza cu trainerii A_BEST!🌟

Înscrie-te acum pentru sesiunea din septembrie 2024!

Te-ai gândit să îți îmbunătățești cunoștințele de limbi străine și să-ți deschizi noi orizonturi profesionale? 🚀 Echipa Centrului de Limbi Străine A_BEST te provoacă să te înscrii la unul dintre cursurile de engleză sau japoneză din sesiunea septembrie 2024! 📚

Cu o experiență de aproape 16 ani în domeniu, A_BEST este unul dintre cele mai mari centre independente de învățare a limbilor străine din România. În perioada septembrie-noiembrie 2024, te așteptăm să participi la cursurile noastre online, live, organizate în mini-grupe de 5-6 cursanți. Este momentul ideal să-ți îmbunătățești abilitățile lingvistice și să-ți sporești șansele de succes în carieră! 💼


De ce să înveți o limbă străină cu A_BEST? 🌟

Cursurile noastre sunt special concepute pentru a te ajuta să îți extinzi vocabularul și să comunici fluent într-o limbă străină. 🗣️ Lecțiile sunt interactive și focusate pe dezvoltarea fluenței, astfel încât să poți asimila rapid și eficient limba pe care o studiezi. Și nu uita: cu cât stăpânești mai bine o limbă străină, cu atât cresc și șansele tale de a obține un job mai bun sau o promovare! 📈

Cunoașterea unei limbi străine reprezintă un avantaj semnificativ în carieră. 💼 Companiile caută din ce în ce mai mult candidați care stăpânesc limbi străine, iar aceasta se reflectă și în remunerația lor. 💰 De aceea, e important să nu te limitezi la cunoștințele dobândite în liceu, ci să continui să înveți și să evoluezi.”, a declarat Aura Icodin, CEO-ul și Fondatoarea A_BEST.

Ce avantaje îți oferă cursurile online A_BEST? 🌐

La A_BEST, trainerii noștri adaptează materialele de studiu domeniului tău de activitate, astfel încât să te poți identifica în temele abordate în timpul cursurilor, fie că e vorba de afaceri, fie de situații din viața de zi cu zi. 👩‍💼👨‍💼 Mai mult, grupurile restrânse de cursanți asigură o predare eficientă și îți oferă oportunitatea de a interacționa mai ușor cu colegii tăi. 🤝

Cursurile online nu sunt doar o alternativă la cele clasice, ci și o modalitate modernă și flexibilă de a învăța. 🖥️ Trainerii A_BEST mențin un grad înalt de interactivitate, utilizând platformele digitale pentru a crea o experiență de învățare captivantă și eficientă. ✨

Calendarele cursurilor online A_BEST de limbi străine, sesiunea septembrie -octombrie 2024, pot fi accesate aici: 

Beneficii de care te bucuri la cursurile A_BEST: ✅

  • Predare interactivă, bazată pe metoda Communicative Language Teaching. 🎯
  • Cursuri pe diverse niveluri de limbă, conform Common European Framework (A1.1, A1.2, B1.1, B1.2, B2.1 etc.). 🎓
  • Grupe mici, pentru o predare eficientă. 👥
  • Cursuri online, live, pe Zoom, cu tehnologii la zi, în weekend. 💻
  • Traineri dedicați, cu acreditări internaționale și experiență în predarea limbilor străine pentru adulți. 🧑‍🏫
  • Testare inițială și materiale de curs digitale gratuite. 🆓

Plata cursurilor este flexibilă și se poate efectua în rate egale. 💳 Dacă alegi să achiți integral înainte de începerea cursului, beneficiezi de un discount de 10%. De asemenea, foștii cursanți și persoanele recomandate de aceștia primesc un discount suplimentar de 5%. 🎉

Înscrie-te acum pentru sesiunea septembrie-octombrie 2024 și profită de toate avantajele oferite de A_BEST! 🌟

Detalii și înscrieri: office@abest.ro 📧 sau la telefon 0762 274 914 📞.

 

Despre Centrul de Limbi Străine A_BEST 🌍

 

Fondat în 2008, Centrul de Limbi Străine A_BEST este unul dintre centrele independente de top din România, pentru învățarea limbilor străine. A_BEST oferă servicii lingvistice complete, la standarde internaţionale: cursuri de limbi străine – limbaj general/ de afaceri/ specializat, open/ corporate; cursuri de limba română pentru expaţi; cursuri de limbi străine pentru copii; testări cu recunoaștere internațională; traduceri; audit lingvistic; evenimente dedicate mediului academic.

Cu un portofoliu de  peste 15 limbi străine, trei acreditări internaționale și una naționalăCentrul de Limbi Străine A_BEST a devenit de-a lungul timpului un partener de încredere pentru companii din diverse industrii, având din 2008 până în prezent  peste 400 de clienți persoane juridice (companii multinaționale sau naționale, din domenii precum: FMCG, retail, logistică, banking, PHARMA, transporturi, banking, IT&C, TELECOM, asigurări, turism etc).🌐

Află mai multe pe http://abest.ro/ 📲.

Cushman & Wakefield: Bucureşti va avea cea mai mare creștere din Europa Centrală și de Est a ofertei de noi hoteluri între 2024 şi 2026

Cererea pe piața hotelieră din București în prima jumătatea a anului comparativ cu aceeași perioadă din 2023 a avut o creștere de 3%, dar cu toate acestea nu a reușit să recupereze complet scăderile din pandemie, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield. În perspectivă, conform Oxford Economics, se preconizează că numărul înnoptărilor în unități de cazare din București își va reveni complet până în 2025 și va depăși cu 3% nivelul din 2019. Această creștere va fi determinată în primul rând de creșterea înnoptărilor turiștilor români.

 

În același timp, piața hotelieră din capitalele CEE-6 (București, Varșovia, Praga, Bratislava, Budapesta și Sofia) a înregistrat în prima jumătate a anului 2024, o creștere a cererii cu 0,6% față de prima jumătate a anului 2019, în timp ce oferta de noi spații hoteliere a crescut cu 7,7% în aceeași perioadă. Această tendință pozitivă este determinată de redresarea impresionantă a cererii din Varșovia, care a înregistrat o creștere de aproximativ 17%.

 

Între 2024 și 2026, Bucureștiul va înregistra cea mai mare creștere a ofertei de noi spații hoteliere dintre capitalele din CEE-6, cu un avans de aproximativ 5,8%, ceea ce înseamnă că vor fi livrate încă 2.400 de camere, rată care depășește creșterea medie a CEE-6, de 3,2%.

 

Mai multe branduri noi vor intra pe piața din București, inclusiv Corinthia, Swissotel, Mondrian, Adagio, Handwritten Collection și The Crest Collection. În plus, jucătorii existenți precum Radisson Blu București vor reintroduce pe piață în următorii ani camere renovate.

 

Acest aflux de noi oferte va contribui la diversificarea și îmbunătățirea ofertei hoteliere din centrul orașului. Cu toate acestea, se așteaptă ca pe fondul unui mediu concurențial crescut, redresarea pieței va avea un ritm mai lent.

 

În ceea ce privește peformanța pieței hoteliere, RevPAR (venitul pe camera disponibilă) din București a crescut cu 9,2% în S1 2024 față de S1 2023, depășind atât media europeană, cât și pe cea a capitalelor CEE-6. Acest rezultat a fost determinat în primul rând de o creștere cu 5,6% a ADR (tariful mediu zilnic) comparativ cu prima jumătate a anului 2023, în ciuda majorării TVA începând cu ianuarie 2023.

 

Deşi ADR în Bucureşti în S1 2024 a crescut cu 15,7% faţă de S1 2019, această creştere este încă sub rata inflaţiei. Acest lucru se datorează recuperării lente a cererii, combinată cu o creștere a ofertei de camere în aceeași perioadă.

 

Rata de ocupare în București a crescut cu 3,4% în S1 2024 vs S1 2023, parțial determinată de diverse evenimente, cum ar fi concertul Coldplay din iunie. Rata de ocupare va continua să se îmbunătățească, susținută de aderarea României la Spațiul aerian Schengen în martie 2024.

 

Sevda Cadîr, Associate Director Cushman & Wakefield: ”Bucureştiul s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani, dar cu toate acestea, performanţa hotelieră a oraşului a avut o revenire sănătoasă, cu o creşterea a RevPAR-ului în S1 2024 depăşind media europeană. Deși majorarea semnificativă de 5,8% a ofertei poate tempera această creștere, afluxul mai multor mărci de prestigiu va crește paleta de opțiuni de cazare și va poziționa orașul pe harta hotelieră a Europei."

 

RevPAR în capitalele CEE-6 a crescut cu 8% față de S1 din 2023. Acest lucru a fost determinat de o creștere de 4,2% a ADR, cu cele mai mari câștiguri înregistrate la Praga, București și Varșovia.

 

Rata de ocupare a hotelurilor piețele CEE-6 a atins 67% în primele șase luni ale anului, cu 3,6% mai mult decât anul trecut, deși sub nivelurile pre-pandemice în toate centrele, cu excepția Varșoviei. Privind în perspectivă, creșterea ADR este de așteptat să se modereze, în timp ce ratele de ocupare sunt proiectate să-și continue redresarea.

 

România a înregistrat o creștere de 13% a volumului tranzacțiilor în comparație cu S1 2023, ajungând la un total de 20 de milioane euro. Această creștere a fost determinată în principal de activitatea din București, evidențiată de vânzarea Hotelului Ambassador către Julius Meinl Group. Hotelul urmează să fie renovat şi va fi redeschis ca un aparthotel upper-upscale sub brandul Julius.

 

În prezent, conform datelor noastre despre piața din România, aproximativ 400 de camere sunt disponibile pe piață, ceea ce indică oportunități continue pentru investitori.

 

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți hoteliere în țările din CEE-6 (România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria) a ajuns la 122 milioane de euro în prima jumătate a anului 2024, cu 27% mai puțin decât în S1 2023. Acest lucru s-a datorat în primul rând lipsei activelor hoteliere de vânzare în regiune, incertitudinii geopolitice și costului ridicat al finanțării. Acest lucru s-a schimbat însă în ultimele luni, astfel că vedem mai multe proprietăți care se află în diverse etape de vânzare, iar acest lucru, combinat cu o performanță a sectorului pe un trend ascendent, accesul îmbunătățit la finanțare și creșterea interesului investitorilor, se preconizează că volumul va crește în următoarele 12 luni.

 

După o decomprimare notabilă în 2023, randamentele au rămas în general stabile în prima jumătate a anului 2024, cu valorile activelor susținute în continuare de creșterea veniturilor. Cu reducerea ratei dobânzii de către BCE în iunie și creșterea lichidității pe piața obligațiunilor, ne așteptăm să vedem o stabilizare a randamentelor până la sfârșitul anului 2024 și, pe măsură ce avansăm în 2025, la o îmbunătățire treptată a acestora pentru activele prime (de referință).

 

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.

Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza

Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în procesul de achiziție a clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza de la grupul Immofinanz. Tranzacția are o valoare estimată de aproximativ 27 de milioane de euro și a fost semnată recent.

Clădirea Bucharest Financial Plaza, a cărei construcție a fost finalizată în 1998, este situată pe Calea Victoriei, aproape de kilometrul 0, are o suprafață construită de peste 38.700 de metri pătrați și urmează să treacă printr-o renovare completă, la finalul căreia va deveni o proprietate de clasă A, aliniată la standardele ESG, care va oferi spații de birouri, de retail și de petrecere a timpului liber.

„Suntem încântați să transformăm această nouă clădire din portofoliul AFI Europe într-un proiect cu utilizare mixtă, aliniat la cele mai înalte standarde de sustenabilitate, chiar în inima Capitalei. Mulțumim echipei Deloitte pentru consultanța acordată pentru aceasta tranzacție în procesul de evaluare și due diligence”, a declarat Laura Croitoru, Chief Financial Officer, AFI Europe Romania.

Echipa Deloitte România implicată în proiect a fost alcătuită din consultanți financiari, care au asigurat procesul de due diligence financiar și pe cel de evaluare, precum și din consultanți fiscali, care au oferit asistență de profil pentru achiziția activelor din cadrul Bucharest Financial Plaza precum și în demersul de due diligence. Din practica de Consultanță Financiară, au contribuit la succesul tranzacției Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Marius Vasilescu, Partener, Vlad Bălan, Director, Sorin Rugină și Alexandru Măcriș, Manageri, Sorin Vînătoru, Senior Associate, Daniel Mircia și Răzvan Cristian, Associates. Din departamentul de Servicii Fiscale, au fost implicați în proiect Dan Bădin, Alexandra Smedoiu și Raluca Bâldea, Parteneri, Laura Bobar, Ana Petrescu-Mujdei și Iulia Bica, Senior Manageri, Alexandra Gheorghe, Senior Consultant, și Ștefania Samson, Consultant.

„AFI Europe continuă procesul de extindere a portofoliului de birouri pe piața locală și, după preluarea în 2019 a portofoliului de patru clădiri de birouri situate în București și Timișoara, care a fost considerată la acel moment cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale de birouri, achiziționează acum și una dintre cele mai emblematice clădiri de profil din București. Suntem încântați că am putut să asistăm AFI Europe într-o tranzacție care implică unul din reperele istorice ale Bucureștiului și să contribuim astfel la remodelarea peisajului urban al capitalei”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

AFI Europe face parte din AFI Properties, una dintre cele mai importante companii de dezvoltare imobiliară, management și investiții în domeniul imobiliar din Europa Centrală și de Est. Grupul operează din 1997 și este activ în Bulgaria, Cehia, Letonia, Polonia, România și Serbia. În țara noastră, portofoliul AFI Europe cuprinde centre comerciale în Arad, Brașov, București și Ploiești, clădiri de birouri în Brașov, București și Timișoara, precum și proiecte rezidențiale, în București.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

 

© 2024. Pentru informații, contactați Deloitte România

DECIZIA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA

Indiferent de domeniul în care activezi, indiferent cât de atent și organizat ești, există riscul de a provoca daune materiale sau vătămări corporale, care atrag după sine despăgubiri și acțiuni legale costisitoare.

 

Cel mai important beneficiu al unei asigurări de răspundere civilă este că plătește despăgubiri persoanelor fizice sau societăților pentru astfel de riscuri. Asigurările de răspundere civilă pot fi obligatorii, impuse de lege, sau facultative, alese în mod voluntar, în funcție de nevoile și riscurile specifice.

Asigurările de răspundere civilă obligatorii sunt:

§  Asigurarea de răspunderea civilă auto (RCA). Proprietarii de autovehicule, atât persoanele fizice cât și juridice, sunt obligate prin lege să încheie o poliță RCA. Polița acoperă daunele părții păgubite în urma unui accident auto pentru care ești răspunzător.

§  Asigurarea de răspundere civilă profesională. Este impusă prin lege anumitor profesii cum sunt medicii sau farmaciștii, care au nevoie de o asigurare malpraxis.

§  Asigurarea de răspundere civilă a directorilor și administratorilor (D&O). Este obligatorie în conformitate cu Legea nr.31/1990 privind societățile comerciale, pentru administratorii și directorii executivi ai societăților pe acțiuni.

 

Asigurările de răspundere civilă facultative care se adresează persoanelor juridice sunt: Asigurarea de răspundere civilă legală, Asigurarea de răspundere civilă profesională neimpusă prin lege, Asigurarea de răspundere civilă a directorilor și administratorilor (D&O) pentru categoriile neimpuse prin lege. Pentru persoane fizice cele mai importante sunt: Asigurarea de răspundere civilă a chiriașului față de proprietar și Asigurarea de răspundere civilă a proprietarului de imobile față de chiriașii săi.

 

Provocările și momentele dificile fac parte din traseul oricărui antreprenor - nu le poți evita și nu le poți prezice, dar le poți asigura cu polița potrivită. Sperăm că acest material te-a ajutat să o descoperi și să înțelegi mai bine ce poate face pentru tine.

 

Fă pasul către un viitor asigurat și cere o o ofertă de asigurare.

 

Pentru informaţii suplimentare poți consulta asistentul virtual Amelie (24/7) pe groupama.ro, poţi scrie pe relatii.clienti@groupama.ro, poți suna la AloGroupama 0374.110.110 (luni - vineri, între 8:00 - 18:00) sau contacta reţeaua de vânzători și parteneri Groupama.

Deloitte România și Reff & Asociații au asistat Nokian Tyres în obținerea ajutorului de stat în valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrică de la Oradea

Deloitte România și Reff & Asociații | Deloitte Legal au asistat Nokian Tyres, dezvoltatorul și producătorul finlandez de anvelope premium, în obținerea ajutorului de stat în valoare de 99,5 milioane de euro (495,2 milioane de lei) sub formă de grant direct care va sprijini construirea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume, situată în Oradea, județul Bihor. Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat, după ce a fost notificată de statul român cu privire la intenția de acordare a acestuia.


Construcția fabricii a început în luna mai 2023 și necesită o investiție totală de 650 de milioane de euro. Odată finalizată, aceasta va produce aproximativ 6 milioane de anvelope pe an și va crea 500 de locuri de muncă directe, precum și alte locuri de muncă indirecte.

„Mulțumim Deloitte România și Reff & Asociații pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de solicitare a ajutorului de stat. Sfaturile și asistența oferite de echipa Deloitte au fost esențiale în succesul acestui demers. Ajutorul obținut este semnificativ și va sprijini planurile de dezvoltare a Nokian Tyres ca producător de anvelope premium obținute în urma unor procese de producție sustenabile”, a declarat Susanna Tusa, Director General și Vicepreședinte al Nokian Tyres România Operations.


O echipă multidisciplinară formată din consultanți în fonduri europene și ajutoare de stat din cadrul Deloitte România și din avocați specializați în dreptul concurenței de la Reff & Asociații | Deloitte Legal a asistat Nokian Tyres cu dosarul de obținere a aprobării Comisiei Europene pentru ajutorul de stat (cererea către autoritățile naționale, pre-notificarea și notificarea către Directoratul General pentru Concurență). Echipa a fost condusă de Alexandra Smedoiu, Partener, Florin Bănățeanu, Senior Advisor, Cristina Cojocaru, Senior Manager, Deloitte România, și a beneficiat de contribuția semnificativă a avocaților Florentina Munteanu, Partener, și Andrea Grigoraș, Senior Managing Associate, de la Reff & Asociații | Deloitte Legal, precum și de sprijinul lui Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.


„Nokian Tyres și-a luat angajamentul de a face una dintre cele mai importante investiții din România în ultimii ani și are un calendar strict de implementare, astfel că asistența noastră s-a concentrat pe oferirea de recomandări și de sprijin pentru obținerea acestui stimulent important în timp util. Suntem mândri că putem contribui la primul ajutor de stat acordat de statul român de la cel din 2014, către Ford România", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România.

Compania Nokian Tyres a produs prima anvelopă în fabrica din Oradea la 1 iulie 2024, conform planului, iar producția comercială de anvelope este programată să înceapă în prima parte a anului 2025.


„Acest proiect este una dintre poveștile de succes ale țării noastre în atragerea de investitori străini. Așa cum deja au menționat public reprezentanții Nokian Tyres, după evaluarea a peste 40 de posibile locații, luând în considerare aspecte precum forța calificată de muncă, logistica, sursele de energie verde, infrastructura feroviară, proximitatea față de piețele-cheie din Europa Centrală, precum și sprijinul arătat de stat, materializat prin cooperarea exemplară cu autoritățile locale și prin acordarea acestui ajutor de stat important, această companie a ales România nu doar pentru o investiție semnificativă, de 650 de milioane de euro, ci și pentru un proiect care va marca o premieră mondială: prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2. Suntem onorați că am făcut parte dintr-un proiect atât de remarcabil”, a comentat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Anvelopele produse în fabrica din Oradea vor fi vândute în principal pe piețele din Europa Centrală.

La nivel mondial, Nokian Tyres a raportat vânzări nete totale de 1.174 de milioane de euro în 2023 și peste 3.400 de angajați. Compania este listată la Nasdaq Helsinki.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

 

Reff & Asociații | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societăți de avocați din România, oferă servicii ce acoperă domeniile financiar-bancar, concurență, dreptul muncii, energie și mediu, insolvență, consultanță juridică de management, litigii, drept societar, fuziuni și achiziții, sectorul public și drept imobiliar precum și optimizare de procese juridice și adopția noilor tehnologii. Reff & Asociații reprezintă România în rețeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocați în 80 de țări.

 

© 2024. Pentru informații, contactați Deloitte România

Mentorat pentru viitor: interpool HR România ofera sprijin pentru tinerii profesionisti din România

La interpool HR România, nu ne limităm doar la a conecta talente cu oportunități. Ne dorim și să ghidăm tinerii profesioniști, să le descoperim și să le dezvoltăm potențialul, să le oferim instrumentele atât de necesare pentru a se lansa cu succes în carieră. Prin proiectele noastre de voluntariat, ne oferim să sprijinim tinerii implicați în programe de internship, ajutându-i să se pregătească pentru provocările pieței muncii.

Cum pregătim tinerii pentru succes profesional?

Pentru mulți tineri, primele interacțiuni cu piața muncii pot fi copleșitoare. De aceea, la interpool HR România, ne-am angajat să le oferim sprijinul de care au nevoie pentru a face față cu încredere acestor provocări. Prin proiectele noastre de voluntariat, oferim o serie de activități:

-          Ateliere de Pregătire pentru Carieră: Organizăm ateliere interactive care le oferă tinerilor o înțelegere profundă a cerințelor pieței muncii. De la redactarea unui CV care să atragă atenția, până la stăpânirea abilităților de interviu, aceste sesiuni sunt concepute pe baza Ghidului nostru pentru Angajare, asigurându-se că tinerii nu doar că sunt pregătiți, ci și că au încrederea necesară pentru a se lansa în căutarea unui loc de muncă.

 

-          Interviuri Simulate: Pentru a crește încrederea în sine, oferim sesiuni de interviuri simulate, unde tinerii își pot exersa și rafina răspunsurile într-un mediu sigur. Această experiență practică este esențială pentru a-i pregăti pentru interviurile reale.

 

-          Consiliere Personalizată pentru Carieră: Fiecare intern poate beneficia de mentorat individualizat, unde își pot discuta obiectivele de carieră, pot primi feedback detaliat pe CV și își pot dezvolta o strategie personalizată de căutare a unui loc de muncă. Mentorii noștri îi ghidează în identificarea companiilor care se aliniază cu aspirațiile lor profesionale și îi ajută să navigheze eficient procesul de aplicare.

 

De ce facem asta?

Prin aceste inițiative, interpool HR România se asigură că tinerii de azi devin profesioniștii de mâine, bine pregătiți și încrezători. Voluntariatul nostru nu înseamnă doar sfaturi, ci implicare activă în formarea unei cariere solide. Suntem aici pentru a le oferi tinerilor toate resursele de care au nevoie pentru a găsi oportunitățile potrivite și pentru a face tranziția de la educație la succes profesional.

Dacă vrei să aduci acest tip de susținere în compania ta, ne poți contacta la nu ezita să ne contactezi la adresa de email: amalia.dobre@interpool-hr.com.

Horváth: Transformarea digitală devine prioritatea principală a companiilor, odată cu avansul AI

Transformarea digitală și-a recâștigat poziția de prioritate strategică principală pentru companiile din întreaga lume, iar revirimentul inițiativelor digitale este impulsionat în mare parte de progresele în inteligența artificială (AI), care remodelează atât operațiunile interne, cât și procesele orientate către clienți. Aceasta este una dintre concluziile cheie a celei de-a cincea ediții a studiului „CxO Priorities 2024”, realizat de Horváth, firmă globală de consultanță în management, cu 40 de ani de experiență și prezentă în România din 2005. 


Intitulată „Rebalance your Organization towards a Digital, Deglobalized and Dynamic World” (Reechilibrați-vă organizația pentru o lume digitală, deglobalizată și dinamică), ediția din acest an a implicat interviuri cu peste 770 de executivi din circa 30 de țări, relevând câteva nevoi critice ale companiilor. 


Între acestea, se numără, în primul rând, nevoia de a stabili modele operaționale structurate și de a dezvolta competențe esențiale în cadrul organizațiilor lor. Rezultatele studiului arată că, deși adoptarea AI se accelerează peste tot în lume, aproape jumătate dintre companii sunt încă în stadiile incipiente ale călătoriei lor în lumea AI, semnalând o oportunitate semnificativă pentru creștere și inovare.

Nu mai puțin de 59% dintre executivii chestionați de Horváth se așteaptă să atingă pragul de rentabilitate în privința investițiilor în AI în anul 2026, deși circa 50% dintre ei consideră companiile lor ca fiind de-abia în fazele inițiale ale adoptării inteligenței artificiale.


În al doilea rând, pentru a face față provocărilor actualului climat economic mondial, business-urile au nevoie de promovarea unor structuri organizaționale agile, definirea unor noi abordări de leadership, încurajarea unei culturi a inovației rapide și a adaptabilității continue, implementarea unei infrastructuri IT extrem de securizate și stabilirea unor lanțuri de aprovizionare robuste.

În al treilea rând, companiile își dezvoltă structuri transnaționale, ceea ce înseamnă că generarea de valoare, inclusiv dezvoltarea de noi produse, se deplasează către piețele aflate în creștere. Factorii cheie care influențează această tendință includ lanțurile de aprovizionare optimizate, condițiile favorabile de localizare și eficiența costurilor. Transformările de succes necesită redefinirea modelelor de guvernanță și colaborare între sediul central și organizațiile regionale, precum și dezvoltarea de noi competențe.


În ceea ce privește riscurile asociate tranziției spre o economie digitală, numărul de atacuri cibernetice a sporit în ultimele 12 luni, față de ediția anterioară a studiului Horváth, cu creșteri semnificative în industrii precum cea a apărării (64%), retail (37%) și prelucrarea metalelor și minerit (36%). Cu toate acestea, gradul de conștientizare a acestor riscuri a crescut în toate industriile, ceea ce dus la respingerea cu succes a majorității acestor atacuri.


„Transformarea digitală, susținută de AI, este acum mai importantă ca niciodată pentru companiile din întreaga lume, care doresc să-și îmbunătățească eficiența operațională, să îmbogățească experiențele clienților și să creeze noi modele de business. Organizațiile care îmbrățișează aceste schimbări și investesc în capacități AI vor fi mai bine poziționate să prospere într-un peisaj digital în continuă evoluție, iar echipa Horváth este pregătită să susțină companiile și executivii de top cu o competență vastă în modele de business, structuri organizaționale, procese și sisteme, pentru a-și alinia cu succes organizațiile pentru viitor”, a declarat Maria Boldor, Managing Director, Horváth România.

Studiul „CxO Priorities 2024”, a fost realizat de echipa Horváth în urma a opt săptămâni de discuții față în față cu executivi (dintre care peste 40% la nivel de CEO), din 29 țări de pe toate continentele, reprezentând un total de 14 industrii, manufacturiere (apărare, producție auto, construcții, energie, FMCG, minerit și altele) sau din sfera serviciilor (asigurări și servicii financiare, bănci, telecomunicații, transport și logistică etc).

###

Un rezumat al studiului „CxO Priorities 2024: Rebalance your Organization towards a Digital, Deglobalized and Dynamic World” este disponibil la acest link.

###
Despre Horváth
Horváth este una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă pe piața din România, începând cu 2005. Compania a fost înființată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania și are peste 1.000 de angajați. Horváth are birouri în Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München și Stuttgart), Austria, România, Elveția, Ungaria, Italia, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită și Emiratele Arabe, dar consultanții companiei stau la dispoziția clienților la nivel global. Horváth este membră a Cordence Worldwide, cea mai importantă alianță activă la nivel mondial, formată din companii de consultanță în management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri în 24 de țări, situate pe trei continente. Vă rugăm să vizitați website-ul nostru la: www.horvath-partners.com/ro.

Pentru informații suplimentare: 
Bogdan Munteanu, Corporate and Crisis Communication Director
bogdan.munteanu@unitedcom.org , +40 721.169.369

ANCPI: 19% mai multe locuințe vândute în București în Iulie 2024 față de Iulie 2023

  • Conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna iulie s-au înregistrat în București 4.521 unități imobiliare vândute
  • Datele de vânzări subliniază interesul ridicat pentru locuințe noi și nevoia locuitorilor din Capitală pentru creșterea confortului și securizarea investițiilor
  • North Bucharest Investments (NBI): Compania a înregistrat în iulie 2024, 116 tranzacții, ceea ce reprezintă o creștere de 81% față de iulie 2023

 

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna iulie 2024 s-au vândut în Capitală cu 19% mai multe locuințe față de luna similară a anului trecut, mai exact 4.521 de unități, compartiv cu 3.782 unități cumpărate în Iulie 2023.

“Creșterea semnificativă a vânzărilor evidențiază cererea puternică pentru locuințe noi, impulsionată de creșterea constantă a prețurilor la închirieri și de randamentele ridicate oferite de investițiile imobiliare.

În acest context favorabil, North Bucharest Investments a înregistrat o creștere de patru ori mai mare decât media vânzărilor din București. În iulie 2024, am finalizat 116 tranzacții, reprezentând o creștere de 81% față de aceeași lună a anului trecut, când s-au încheiat 64 de contracte.

Cumpărătorii noștri continuă să fie motivați în alegerile făcute de îmbunătățirea confortului locuirii și de perspectivele solide de apreciere a valorii proprietăților pe termen lung”, menționează Vlad Musteață, CEO al North Bucharest Investments.

 

Piața imobiliară din București rămâne cea mai căutată destinație pentru cei care vor să facă o investiție sigură și profitabilă. De altfel, Bucureștiul se află în topul județelor din România cu cele mai multe apartamente și case tranzacționate în luna iulie 2024.

 

Conform ANCPI, topul este urmat de Cluj – 898, Ilfov - 895, Constanța - 860, Brașov - 827 și Timiș – 825 de casa și apartamente vândute în iulie 2024.

Creșterea substanțială a vânzărilor indică încrederea tot mai mare a cumpărătorilor în potențialul acestei piețe. Infrastructura modernă, amplasarea strategică și accesul facil la servicii esențiale rămân factori determinanți care atrag un număr tot mai mare de investitori și cumpărători.

 

North Bucharest Investments

North Bucharest Investments (NBI) este un grup de companii din segmentul imobiliar rezidenţial, ce activează pe două linii de business – activitate investiţională şi servicii de intermediere.

NBI Group a fost fondat în anul 2011, în Republica Moldova, de omul de afaceri Vlad Musteață, iar din vara anului 2022 a intrat și pe piața din România.

Grupul North Bucharest Investments a înregistrat peste 400 de tranzacții imobiliare în 2023, în ansambluri rezidențiale noi din zona de Nord a Capitalei. Doar în ultimul an, cifra de afaceri a companiei s-a dublat de la 20 de milioane de lei, la 42 milioane de lei.

NBI gestionează cele mai importante ansambluri rezidențiale din zona de Nord a Capitalei, iar activitatea companiei se diferențiază prin servicii dedicate de digital marketing, consultanță de vânzări cu experiență în vânzarea ansamblurilor rezidențiale noi și o comunicare customizată a ansamblurilor din portofoliu pe social media, toate acestea maximizând rezultatele de vânzări ale tuturor ansamblurilor rezidențiale din portofoliul companiei.

Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick în vânzarea către Convergint

O echipă de avocați din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal și de experți fiscali din cadrul Deloitte România a asistat compania locală Helinick, specializată în proiectarea și implementarea de sisteme electronice de securitate, de siguranță la incendiu, de comunicații și în managementul clădirilor, unul dintre liderii pieței locale de profil, în procesul de vânzare către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu. Tranzacția a fost finalizată în luna iulie 2024 și marchează intrarea pe piața românească a Convergint.


Echipa multidisciplinară din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal și Deloitte România a oferit asistență juridică și fiscală pe tot parcursul procesului de vânzare, de la încheierea acordului-cadru cu privire la tranzacția propusă, pe întreg parcursul analizei de due diligence, precum și în negocierea, semnarea și implementarea tranzacției. Echipa a fost formată din Irina Dimitriu, Partener și liderul practicii de drept imobiliar, Larisa Popoviciu, Senior Managing Associate, Diana Stan, Managing Associate, și Florin Geană, Senior Associate (drept imobiliar), Silvia Axinescu, Senior Managing Associate, Andreea Zaharia, Managing Associate (GDPR și dreptul proprietății intelectuale), Andrea Grigoraș, Senior Managing Associate (dreptul concurenței), Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Miruna Stanciu, Senior Associate (dreptul muncii), Alexandru-Ioan Ulici, Senior Associate, Alexandru Tinică, Associate, Adrian Radu, Associate (drept societar), Cătălin Chibzui, Managing Associate (cerințe de raportare internă), iar contribuția pe aspectele fiscale a fost asigurată de echipa condusă de Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.


„Finalizarea acestei tranzacții marchează un moment important în domeniul sistemelor de siguranță și securitate, demonstrând evoluția pieței din România și rolul semnificativ pentru creșterea strategică a Convergint în regiune”, a declarat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Asociații | Deloitte Legal și liderul practicii de drept imobiliar.

Convergint este un lider global în proiectare, instalare și prestare de servicii de securitate electronică, securitate cibernetică, siguranță împotriva incendiilor și a vieții, automatizarea clădirilor și sisteme audio-vizualeTop of Form, cu venituri de 2,5 miliarde USD, cu peste 220 de locaţii în întreaga lume și peste 10.000 de angajați.Top of Form

De peste 15 ani, Reff & Asociații | Deloitte Legal este recunoscută drept una dintre cele mai importante societăți de avocați în domeniul imobiliar din România, fiind implicată în unele dintre cele mai importante tranzacții și proiecte de dezvoltare din țară, care au implicat deseori structuri corporative complexe și finanțare transfrontalieră. Practica de drept imobiliar este recunoscută și de clasamentele internaționale precum Legal 500.

 

 

Reff & Asociații | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societăți de avocați din România, oferă servicii ce acoperă domeniile financiar-bancar, concurență, dreptul muncii, energie și mediu, insolvență, consultanță juridică de management, litigii, drept societar, fuziuni și achiziții, sectorul public și drept imobiliar, precum și optimizarea proceselor juridice și implementarea noilor tehnologii. Firma reprezintă România în rețeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocați în 80 de țări.

Pentru mai multe informații despre Reff & Asociații | Deloitte Legal, accesați www.reff-associates.ro. Pentru mai multe informații despre rețeaua globală Deloitte Legal, accesați secțiunea web dedicată.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

 

© 2024. Pentru informații, contactați Deloitte România

Iulie 2024

DLA Piper assisted Believe in a landmark agreement to acquire a 25% stake in Global Records

09 July 2024 – DLA Piper’s Bucharest office team assisted Believe, one of the world’s leading digital music companies, in forming a strategic partnership with Global Records, Central and Eastern Europe’s top independent dance music company. As part of this landmark agreement, Believe will acquire a 25% stake in Global Records, pending customary regulatory approvals.

DLA Piper's Bucharest office team, led by country managing partner Marian Dinu, with the close support of counsel Bogdan Buta, provided comprehensive legal assistance throughout the acquisition. This included intellectual property support from counsel Răzvan Pele and managing associate Corina Badiceanu. Additionally, partner Alina Lăcătuș, counsel Răzvan Pele, and managing associate Cristi Porojanu are leading the team in navigating the customary regulatory formalities.

"Our team leveraged extensive legal expertise in mergers & acquisitions, combined with a strong business understanding of the music industry, to deliver exceptional results. Each team member's contribution was crucial in achieving this milestone, and their collaborative spirit truly exemplifies the best of our firm's capabilities", said Marian Dinu.

Bogdan Buta added "We are proud to assist Believe as they join forces with Global Records to create a global leader in dance music, further accelerating growth and innovation in the industry. Congratulations to Believe M&A team: Steve Sala, Kevin Papelard and Anne Guillabert for their exceptional work and dedication in this project."

About DLA Piper

DLA Piper is a global law firm with lawyers located in more than 40 countries throughout the Americas, Europe, the Middle East, Africa and Asia Pacific, positioning us to help clients with their legal needs around the world. DLA Piper's office in Bucharest supports clients with a team of more than 50 internationally trained lawyers and fiscal consultants combining industry knowledge built on local projects with international experience gained while advising major global clients on cross-border matters. Legal services cover Corporate, Employment, Competition, Data Protection, Finance, Real Estate, Tax, Litigation and Regulatory.

Raport ROPEA-Deloitte: Companiile susținute de fonduri de private equity au creat cu 7,1% mai multe locuri de muncă în 2022

București, 10 iulie 2024 – Sectorul românesc de private equity (PE) și venture capital (VC) a contribuit semnificativ la crearea de locuri de muncă și creștere economică, arată raportul anual al Asociației Fondurilor de Investiții Private din România (ROPEA), care analizează performanțele și rezultatele pieței românești de private equity și venture capital din anii 2022 și 2023. Crearea netă de locuri de muncă în companiile susținute de private equity a crescut cu 7,1% (cu 4.027 mai mulți angajați în 2022 față de 2021), comparativ cu creșterea de 2,3% a economiei generale în 2022, în timp ce cifra de afaceri a acestei categorii a crescut cu 5,2 miliarde de euro în perioada 2019-2022. Raportul* a fost realizat de ROPEA în colaborare cu Deloitte România, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociații globale de PE și VC, și pe informații disponibile public.

Raportul dezvăluie că, în ciuda provocărilor semnificative cauzate de capitalul local limitat, sectorul de PE și VC din România a demonstrat un potențial real de a dezvolta jucători locali și regionali și o atractivitate crescută pentru investitorii internaționali. În perioada 2022-2023, evoluția sectorului a fost afectată semnificativ de factori macroeconomici și geopolitici, România continuând să fie poziționată printre ultimele țări din Uniunea Europeană, având în vedere că raportul de strângere de fonduri și de investiții per PIB se situează încă printre cele mai scăzute. Lipsa capitalului local (public, instituțional și privat) rămâne principalul motiv pentru aceste rezultate slabe. Cu toate acestea, se estimează că sectorul va înregistra o creștere semnificativă în contextul Fondului de Fonduri pentru Reziliență (REF) de 400 de milioane de euro gestionat de Fondul European de Investiții, înființat de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Suntem pregătiți să demonstrăm rolul investitorilor financiari în economia românească: prin creșterea accelerată a veniturilor și a locurilor de muncă create, fondurile de private equity sau venture capital contribuie semnificativ la creșterea afacerilor în care investesc, prin implicarea lor în strategie și consolidarea echipelor de management, precum și în raportarea financiară și realizarea eficienței operaționale”, a declarat Horia Manda, Președintele Consiliului de Administrație al ROPEA.

Perspectiva investițiilor. Deși ecosistemul regional de private equity este bine poziționat pentru a ajuta la creșterea jucătorilor locali mici și mijlocii, fondurile locale se concentrează în mare parte pe creșterea investițiilor mai mici de pe piață. În ceea ce privește etapa investițiilor, deși tranzacțiile locale de PE au fluctuat, investițiile de tip VC au crescut exponențial în perioada 2021-2023 comparativ cu perioadele anterioare, valorile medii ale tranzacțiilor crescând de la 0,6 milioane de euro în 2017 la 2,1 milioane de euro în 2023.

Investiții private equity. Conform Invest Europe, doar 0,041% din investiții ca procent din PIB au fost realizate de fonduri de PE și VC în 2023 în România, deși ponderea a crescut de la 0,028% față de anul precedent. Numărul total de tranzacții de PE și VC în România a scăzut cu 16% comparativ cu 2022, ajungând la 73 de tranzacții în 2023. Această scădere a fost în mare parte determinată de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor, care a afectat tranzacțiile dependente de finanțarea bancară. Investițiile de tip buyout rămân principalul motor în regiunea CEE, însumând 1.000 de milioane de euro în 2023, dintre care aproximativ 76,1 milioane de euro sunt investite în companii românești (astfel de tranzacții reprezentând principalul tip de investiții susținute de PE în România în 2023 din totalul de 111,7 milioane de euro).

Investiții venture capital. Anul 2023 a înregistrat o creștere a valorii și a numărului de tranzacții, în principal în start-upuri în tehnologie. Investițiile totale de VC au înregistrat o creștere abruptă, impulsionată de runde de finanțare cu capital mixt, care includ o combinație de capital românesc și străin, de la 8,2 milioane de euro în 2017 la 129,6 milioane de euro în 2023 – o creștere de aproximativ 16 ori în această perioadă.

Crearea de locuri de muncă. Locurile de muncă nete create de companiile susținute de fonduri PE în perioada 2019-2022 echivalează cu populația orașului Târgu Neamț (18.393 locuri de muncă noi). Analiza impactului investițiilor de private equity și venture capital în economia românească (crearea de locuri de muncă, cifra de afaceri suplimentară și EBITDA/profitul operațional generat) se bazează pe date financiare și non-financiare disponibile public pentru perioada 2018-2022, de la 156 de companii de portofoliu cu sediul în România, dintre care 72% sunt deținute de membri ROPEA. Crearea netă de locuri de muncă în economia generală a fost de 2,3% în 2022 (cu 115.205 mai mulți angajați în 2022 față de 2021), în timp ce, pentru companiile susținute de PE, creșterea a fost de 7,1% în aceeași perioadă (cu 4.027 mai mulți angajați în 2022 față de 2021), evidențiind performanța acestor parteneriate, care au reușit să crească chiar și în condiții de piață volatile. Numărul de angajați din companiile susținute de fondurile de private equity membre ale ROPEA s-a dublat, de la 21.476 în 2018 la 42.371 în 2022.

Strângerea de fonduri. Activitatea de strângere de fonduri de private equity în România este mai redusă ca valoare comparativ cu alte țări din Europa Centrală și de Est. În perioada 2017-2023, majoritatea fondurilor strânse la nivel local au fost direcționate în mare parte către investiții de tip VC, cu un total de 111,8 milioane de euro, reprezentând 69% din totalul fondurilor strânse, de 161,8 milioane de euro. În trecut, activitatea de strângere de fonduri la nivel local a fost marcată și susținută de agențiile guvernamentale, inclusiv de instituții financiare internaționale, prin gestionarea de programe menite să dezvolte piața locală de PE și VC. În perioada 2017-2023, pe lângă agențiile guvernamentale, care au furnizat 56% din capitalul total strâns, 36% a fost furnizat de family offices și investitori privați. România duce lipsă de o categorie importantă de investitori: fondurile de pensii, care, în piețele dezvoltate, furnizează până la 25% din capitalul strâns de fondurile de PE și VC. În general, fondurile de PE active în regiune atrag finanțare în țările mai mari din Europa Centrală și de Est (în principal Polonia) și investesc în România.

„În opinia noastră, este esențial să avem surse de finanțare mai diversificate pentru a dezvolta piața locală de private equity și venture capital, care continuă să depindă de agențiile guvernamentale. Pe lângă fondurile de pensii, România are nevoie și de o altă categorie importantă, investitorii corporate, care sunt mult mai prezenți în Europa Centrală și de Est și în Europa, în general. Dar sperăm să vedem îmbunătățiri în aceste domenii în următorii ani”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

O creștere substanțială a activității de strângere de fonduri este estimată pentru restul anului 2024. Unul dintre cele mai importante rezultate anticipate în perioada următoare este impactul pozitiv al Fondului de Redresare de Capital (Romanian Recovery Fund - REF) de 400 de milioane de euro, gestionat de Fondul European de Investiții. Această inițiativă, înființată de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, poate să catalizeze până la 600 de milioane de euro în capital de investiții pe parcursul următorilor 5-7 ani, în funcție de închiderea cu succes a fondurilor și implicarea co-investitorilor. Capitalul este destinat a fi alocat managerilor de fonduri care vor investi în IMM-uri și în companii de talie medie care operează în sectoare strategice și în proiecte de infrastructură.

ESG. Se anticipează că sectorul va pune un accent mai mare pe criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), pentru a se alinia cu tendințele globale de investiții durabile și responsabile.

* Raportul se bazează pe informațiile furnizate de Invest Europe, asociația care reprezintă sectorul de PE și VC din Europa, și pe date publice despre mediul de venture capital din România.

Dentons a asistat Convergint Technologies în achiziția Helinick

Perry V. Zizzi -Dentons Romania.jpg

București, 25 iulie 2024 – Firma globală de avocatură Dentons a oferit consultanță juridică Convergint Technologies, un integrator global de sisteme de siguranță și securitate, în legătură cu achiziția Helinick, unul dintre liderii în sisteme de siguranță și securitate din România.

Achiziția marchează intrarea în România a Convergint Technologies, fiind totodată cea mai reprezentativă tranzacție de pe piața locală de sisteme de siguranță și securitate.
Dentons a acordat asistență Convergint cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacției, inclusiv obținerea autorizării privind investițiile străine directe.
Perry V. Zizzi, Managing Partner și coordonator al departamentului de drept corporativ și fuziuni și achiziții din cadrul Dentons București, a condus echipa juridică, fiind asistat de Doru Postelnicu (Counsel) și Andreea Predescu (Senior Associate) – Corporate M&A, Raul Mihu (Partner) și Iulia Titirișcă (Associate) – Competition, Tiberiu Csaki (Partner) și Andrei Orbeșteanu (Counsel) – Litigation & Dispute Resolution, Simona Moisa (senior associate) - Employment și paralegals Andrei Marinescu și Ștefan Sundere.

Perry V. Zizzi a declarat: „Această achiziție este încă o dovadă a maturizării economiei României în ultimii ani. Fiind una dintre cele mai atractive și mai mari piețe din regiune, România continuă să atragă o gamă variată de investiții din partea companiilor active în diverse sectoare, venite de pe aproape fiecare continent.”
***
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:
Cristina Cazan 
Head of Marketing & Business Development, Dentons Romania
cristina.cazan@dentons.com
Despre Dentons
Prezentă în peste 80 de țări, Dentons vă oferă ajutorul pentru a crește, a proteja, a opera și a finanța afacerile dumneavoastră, oferind soluții juridice unice atât la nivel global, cât și profund ancorate la nivel local. Prin abordarea policentrică, orientată spre soluții și dedicată incluziunii, diversității, echității și sustenabilității, ne concentrăm pe ceea ce contează cel mai mult pentru dumneavoastră. www.dentons.com

Cushman & Wakefield Echinox: Sciccheria, Steam, Velocita și French Revolution, cei mai noi chiriași ai clădirii de birouri Arghezi 4 din centrul Bucureștiului

STRABAG2.jpg

București, Iulie 2024: Restaurantul cu specific italian Sciccheria, lanțul de cafenele Steam, gelateria artizanală Velocita și cofetăria artizanală French Revolution, toate business-uri locale, sunt cei mai noi chiriași ai clădirii de birouri boutique Arghezi 4 situată în zona Pieței Universității din București.

Cei patru operatori ocupă, în total, 375 de metri pătrați, tranzacţiile de închiriere fiind intermediate de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, prin Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency și Raluca Zlate, consultant Retail Agency, care au reprezentat exclusiv proprietarul clădirii.

Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Arghezi 4 este una dintre cele mai noi dezvoltări de birouri din București, oferind spații moderne într-o clădire cu o arhitectură deosebită, localizată într-o zonă extrem de căutată de operatorii de retail. Clădirea vine ca o alternativă la spațiile de retail stradale din centrul Bucureștiului, unde deși în ultimii ani am văzut o activitate efervescentă, potențialul de dezvoltare este limitat din cauza disponibilității reduse de spații de calitate”. 

Arghezi 4 este o clădire de birouri de tip boutique, situată în centrul Bucureștiului, finalizată în 2023, realizată într-o structură constructivă 3S + P + 6E, ce găzduiește o suprafață închiriabilă de 7.700 metri pătrați de birouri, 420 metri pătrați facilități de retail la parter și 100 de locuri de parcare în subteran.

Raluca Zlate, Consultant Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Ne bucurăm că împreună cu proprietarul Arghezi 4, Strabag Real Estate, am reușit să creăm un mix de retaileri în clădire care să răspundă nevoilor angajaților care lucrează aici, și totodată să poziționăm proprietatea ca o destinație modernă și liniștită de petrecere a timpului liber în centrul orașului. Oferta va fi completată cu un alt operator de retail, care urmează să închirieze și ultima suprafață disponibilă, de 50 de metri pătrați, din parterul clădirii”.

Business-urile locale au fost foarte active pe piața retailului stradal, mai ales în perioada pandemiei și în anii care au urmat, iar spațiile de retail de la parterul clădirilor de birouri localizate în special în zonele centrale și ultracentrale din București au atras un număr ridicat de operatori de restaurante, cafenele, cofetării sau gelaterii.

Extinderea rețelelelor de restaurante și cafenele s-a resimțit și în evoluția vânzărilor acestui segment în 2023, dar și în perioada 2019-2023. Astfel, potrivit raportului Romania Retail Snapshot 2024 lansat recent de Cushman & Wakefield Echinox pe baza rezultatelor financiare a 116 retaileri din 12 domenii diferite, segmentul restaurantelor și cafenelelor a înregistrat în 2023 un avans al cifrei de afaceri de 14,5% comparativ cu 2022, a patra cea mai mare creștere din domeniile analizate, și o creștere medie de 14% în perioada 2019-2023.    

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanță imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com.

Departamentul Retail Agency al Cushman & Wakefield Echinos a intermediat anul trecut 26 de tranzacții de închiriere totalizând aproximativ 30.000 de metri pătrați în București și în principalele orașe din țară în 2023, pentru clienți precum Peek & Cloppenburg, Inditex, Somproduct, Mobexpert, Noriel, Jimmy Key sau Wittchen.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.

Cristina Lupașcu
Head of Marketing
+40 744 488 408
Cristina.lupascu@cwechinox.com

Bosch achiziționează afacerea cu sisteme HVAC pentru clădiri rezidențiale și comerciale mici

Afacerea Home Comfort aproape că se va dubla

aveiro.jpg
  • Președintele Bosch, Stefan Hartung: „Este cea mai mare tranzacție din istoria Bosch și o etapă importantă în implementarea strategiei noastre corporative pentru 2030.”
  • Vicepreședintele Bosch, Christian Fischer: „Entitățile achiziționate vor consolida Home Comfort într-un segment extrem de atrăgător, care va deveni parte din afacerea de bază a companiei Bosch.”
  • Extinderea prezenței în S.U.A. și Asia.
  • Soluții inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic, pentru trecerea la energie alternativă și pentru a ajuta la atenuarea încălzirii globale
  • Veniturile din vânzările Grupului Bosch Home Comfort vor crește de la aproximativ 5 miliarde de euro până la 9 miliarde de euro.
  • Divizia integrată va avea apoi o forță de muncă de peste 26.000 de angajați și un portofoliu complementar pentru interfața dintre încălzire și răcire.

Stuttgart, Germania: Bosch, furnizorul de tehnologie și servicii, își continuă ascensiunea  printr-o achiziție strategică. Pentru sectorul de activitate Tehnologie pentru construcții și energie, Grupul Bosch intenționează să preia afacerea globală cu sisteme HVAC pentru clădiri rezidențiale și comerciale mici de la Johnson Controls. Ca parte a acestei tranzacții, Bosch intenționează, de asemenea, să achiziționeze 100 de procente din societatea mixtă Johnson Controls - Hitachi Air Conditioning (JCH), inclusiv participația de 40 de procente a companiei Hitachi. Acţionarii Bosch şi consiliul de supraveghere au aprobat tranzacţia. Acordurile obligatorii privind achizițiile au fost semnate astăzi de părțile implicate. Acum, achiziția este supusă aprobărilor autorităților antitrust. Prețul pentru afacerile achiziționate este de 8 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro) și se preconizează că achiziția va fi încheiată în aproximativ 12 luni.

„Fiind vorba despre cea mai mare achiziție din istoria Bosch, aceasta reprezintă o etapă importantă în implementarea sistematică a strategiei noastre pentru 2030. Continuăm în mod dinamic cu dezvoltarea puternică a Bosch și prin această achiziție vom atinge o poziție de lider la nivel global pe piața promițătoare a sistemelor HVAC”, a declarat Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH. „În plus, făcând acest pas, ne vom consolida prezența în S.U.A. și Asia și vom asigura un echilibru mai bun între sectoarele noastre de activitate. Și asta face parte din strategia noastră. În acest fel, vom deschide noi oportunități de creștere și vom asigura un fundament mai ferm pentru companie în ansamblu.”

Împreună cu JCH, afacerile pe care Bosch intenționează să le achiziționeze au generat o cifră de vânzări totală de aproximativ 4 miliarde de euro în 2023 și angajează aproximativ 12.000 de persoane la nivel mondial. Tranzacția include 16 fabrici și 12 locații de inginerie în peste 30 de țări. Portofoliul de produse acoperă întregul spectru de sisteme HVAC pentru clădiri rezidențiale și comerciale mici și include mărci cunoscute precum York și Coleman în S.U.A. și Hitachi în Asia, pentru care Bosch va primi o licență pe termen lung.

Christian Fischer, vicepreședintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, care este responsabil pentru inițiativele strategice de creștere ale Grupului Bosch și, prin urmare, pentru această achiziție planificată, a adăugat: „Cu această achiziție, Bosch își va accelera creșterea și aproape că își va dubla veniturile din vânzări pe piața HVAC, ajungând la aproximativ 9 miliarde de euro. Împreună cu viitorii noștri colegi, dorim să profităm de oportunitățile uriașe oferite de piață pentru creșterea în continuare a acestei noi divizii.” Compania preconizează că piața globală HVAC va crește cu 40 de procente până în 2030, având în vedere progresul tehnologic, lupta împotriva schimbărilor climatice și noile reglementări. „Afacerile achiziționate vor deveni parte a activității de bază Bosch, iar de acest lucru vor beneficia clienții, partenerii de instalații și angajații”, a adăugat Fischer. „Am demonstrat de mai multe ori în trecut că putem integra cu succes mărcile, le putem duce mai departe prin investiții și le putem consolida.”

George Oliver, CEO al companiei Johnson Controls, a declarat: „Afacerea noastră de top din domeniul sistemelor pentru clădiri rezidențiale și comerciale ușoare și echipa sa de clasă mondială completează perfect portofoliul Bosch. Avem încredere că, sub conducerea Bosch, afacerea va continua să exceleze și să ofere clienților produse și servicii inovatoare. Așteptăm cu nerăbdare să asistăm la continuarea succesului său.”

Jun Abe, director executiv și vicepreședinte executiv la Hitachi și director executiv și director general al diviziei Hitachi Connective Industries, spune: „Noul parteneriat cu Bosch pentru a stabili o afacere globală în domeniul sistemelor de aer condiționat reprezintă un pas important. Piața este dinamică și este înfloritoare. Cred cu tărie că un furnizor global precum Bosch, cu prezența sa puternică în Europa și mulți ani de experiență în domeniul încălzirii, este partenerul perfect pentru extinderea în continuare a activității globale din domeniul sistemelor de aer condiționat a longevivei mărci Hitachi.”

Soluții inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic pentru atenuarea încălzirii globale și trecerea la energie alternativă

Transformarea actuală a tehnologiilor și a condițiilor de piață în domeniul soluțiilor HVAC deschide oportunități uriașe pentru furnizarea de soluții inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic pentru atenuarea încălzirii globale și trecerea la energie alternativă. Tehnologia de încălzire se îndepărtează de la combustibilii fosili, cum ar fi petrolul și gazele naturale, către pompele de căldură și soluțiile hibride cu pompe de căldură. În același timp, tehnologia aerului condiționat crește în importanță atât în ​​Europa, cât și în întreaga lume. Frank Meyer, membru al consiliului de administrație Bosch, responsabil pentru divizia Tehnologie pentru construcții și energie și, prin urmare, și pentru Grupul Home Comfort Bosch și pentru integrarea noii unități, a declarat: „Obiectivul Bosch este să joace un rol activ în formarea pieței inovatoare și în creștere a tehnologiei pentru construcții și energie și să ocupe o poziție de lider la nivel global. Prin aceasta achiziție ne îmbunătățim poziția, în special în domeniul sistemelor de aer condiționat. În plus, vom putea să ne extindem la nivel global activitatea din domeniul pompelor de căldură și să realizăm economii de scară mai mari. Cu tehnologia și produsele noastre, putem lucra împreună pentru a ne aduce o contribuție mai mare la eficiența energetică și pentru mai mult confort și o calitate mai bună a vieții pentru mulți oameni, luând în considerare încălzirea globală. Aceasta este „tehnică pentru o viață” în sensul său cel mai adevărat.”

Portofoliu complementar, mărci consacrate și o echipă puternică

Bosch intenționează să integreze afacerile achiziționate în Grupul Bosch Home Comfort. Cei 14.600 de angajați ai grupului existent Bosch Home Comfort au generat vânzări de aproximativ 5 miliarde de euro în anul 2023. Grupul Home Comfort este poziționat excelent pe segmentele majore ale pieței de încălzire, ale pieței pompelor de căldură și ale pieței de soluții hibride cu pompe de căldură, care includ o pompă de căldură și o centrală termică pe combustibili fosili, pentru sarcini de vârf. În urma tranzacției, noua unitate va avea o forță de muncă de peste 26.000 de angajați și va putea beneficia considerabil de economii de scară și de un portofoliu complementar pentru interfața dintre încălzire și răcire. Jan Brockmann, președintele Grupului Bosch Home Comfort, a declarat: „Cu tehnologia noastră de încălzire de succes în Europa, avem deja o echipă puternică și o bază solidă. Acum este momentul potrivit pentru un pas îndrăzneț către o prezență globală, având în vedere că cererea de soluții de aer condiționat crește foarte rapid.” În S.U.A., de exemplu, Bosch se așteaptă să înregistreze o creștere de peste 50 de procente până la sfârșitul deceniului și, de asemenea, în Europa, este prognozată o creștere puternică, de aproximativ 30 de procente până în 2030. Împreună, vom putea construi pe baza unor mărci puternice, bine-cunoscute. Așteptăm cu nerăbdare oportunitatea de a putea modela viitorul Grupului Bosch Home Comfort alături de viitorii noștri colegi și cu ajutorul inovațiilor și ideilor lor”, a adăugat Brockmann. 

Afacerea din domeniul sistemelor HVAC pe care Bosch intenționează să o achiziționeze de la Johnson Controls are o prezență deosebit de puternică în S.U.A. și Asia. În S.U.A., portofoliul său se concentrează pe soluții în cadrul cărora aerul trece dintr-o sursă centrală prin conducte pentru a încălzi sau răci toate încăperile în același timp. În Asia, comercializează în special soluții fără conducte, în care unitățile interioare din fiecare cameră pot încălzi sau răci în mod individual, precum și sisteme moderne de aer condiționat bazate pe sisteme cu debit variabil de agent frigorific (VRF). Această tehnologie este utilizată în aplicații comerciale, de la spații comerciale ușoare, cum ar fi magazinele de vânzare cu amănuntul, până la proiecte mari, cum ar fi hotelurile și spitalele. Portofoliul din aceste regiuni este completat de pompele de căldură aer-apă eficiente, pe care Johnson Controls le oferă mai ales în Europa.

Persoană de contact pentru jurnaliști:                                                     
Miruna Andriesei                                                               
Telefon: +40 730 024 478

Opt companii românești incluse în cea mai recentă ediție a Deloitte EMEA Technology Fast 500

Andrei Ionescu Deloitte Romania 01.JPG

București, 22 iulie 2024Redbee Software, DRUID, Questo, Ascendia, FintechOS, Pentest-Tools.com, Kinderpedia și Nestor sunt cele opt companii românești incluse în cea mai recentă ediție a Deloitte EMEA Technology Fast 500, clasamentul companiilor de tehnologie cu cea mai rapidă creștere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Redbee Software, clasată pe locul 65 în topul Deloitte EMEA Technology Fast 500, este specializată în soluții software web și mobile care utilizează tehnologii de ultimă oră și a dezvoltat o aplicație care face previziuni legate de evoluția bursei pentru a ajuta utilizatorii să-și definească strategiile de investiții și să sporească încrederea din partea investitorilor. DRUID, specializată în dezvoltarea de asistenți virtuali inteligenți dedicați proceselor complexe din organizații, ocupă locul 207. Questo, care se află pe locul 282, a creat o platformă pentru jocuri desfășurate în aer liber, iar Ascendia, care a creat instrumente de e-learning utilizate atât în sectorul privat, cât și în cel public, s-a clasat pe locul 286. Următoarele companii românești recunoscute de clasament sunt FintechOS, pe locul 289, care dezvoltă soluții digitale pentru industria financiară, și Pentest-Tools.com, care a creat o platformă bazată pe servicii de tip cloud cu ajutorul căreia se pot efectua teste de penetrare și de evaluare a vulnerabilităților, pe locul 309. Kinderpedia, care a creat o soluție completă de comunicare și management pentru școli și grădinițe, ocupă locul 370, în timp ce Nestor, cunoscut și sub numele de Marionette Studio, care a dezvoltat o platformă care sprijină angajații în procesul de dezvoltare, ocupă locul 421.

„Realizările acestor companii contribuie semnificativ la consolidarea poziției României pe harta europeană a țărilor care oferă oportunități pentru start-upurile din domeniul tehnologiei. Recunoașterea primită de acestea în clasamentul efectuat la nivelul EMEA arată că ecosistemul local continuă să se dezvolte și a ajuns să cuprindă numeroși jucători care activează acum la nivel internațional. Felicitări pentru efortul depus, pentru că inovează permanent, sunt dedicați excelenței și pentru rezistența lor în fața provocărilor pe care le au de depășit”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte România, coordonatorul local al programului Deloitte CE Fast 50.

Câștigătorii EMEA Fast 500 au fost selectați pe baza creșterii procentuale a veniturilor din anii financiari 2019-2022. Rata medie de creștere a companiilor incluse în această ediție a competiției este de 1.931%.

Programul Deloitte EMEA Technology Fast 500 ia în considerare în mod automat companiile analizate în cadrul clasamentului Deloitte CE Fast 50, la care start-upurile locale se pot înscrie în această perioadă. Pentru a se califica pentru Fast 50 Europa Centrală, companiile trebuie să aibă un venit operațional anual de minimum 50.000 de euro în primii trei ani (2020-2022) și de cel puțin 100.000 de euro în 2023, să aibă sediul în Europa Centrală și să dețină proprietate intelectuală sau tehnologie brevetată.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.
Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

Contact: 
Oana Anghel
Senior Marketing & PR Manager
Deloitte Romania
Tel: +40 722 770 771
Email: oanghel@deloittece.com 

Deloitte lansează împreună cu Amazon Web Services un program de accelerare a soluțiilor de inteligență artificială și de date

Andrei Paraschiv Deloitte Romania.jpg

Prin această colaborare, companiile din România pot avea acces la un laborator de inovare și la finanțare pentru a explora tehnologii emergente, cum ar fi Gen AI, prin combinarea analizei datelor și a soluțiilor de inteligență artificială/machine learning cu business intelligence

București, 23 iulie 2024 – Deloitte a încheiat un acord global de colaborare strategică multianuală cu Amazon Web Services (AWS) pentru a sprijini companiile din întreaga lume să implementeze la scară largă soluții de inteligență artificială generativă (Gen AI), de analiză a datelor și de quantum computing prin utilizarea serviciilor AWS precum Amazon SageMaker, Amazon Bedrock, Amazon Q și Amazon Braket. Împreună, cele două organizații vor organiza un laborator de inovare care va ajuta companiile să exploreze tehnologii precum inteligența artificială (IA) generală, quantum machine learning (ML) și roboți autonomi și le va sprijini să găsească soluții inovatoare la probleme specifice sectorului lor de activitate prin utilizarea Gen AI. În plus, cele două organizații vor pune la dispoziție companiilor finanțare pentru a duce în producție ideile testate cu succes (proofs of concept – PoCs).

Laboratorul de inovare va permite inginerilor Deloitte și AWS să colaboreze pentru a crea soluții specifice companiilor din domeniul serviciilor financiare, din sectorul public și guvernamental, din domeniile științele vieții și sănătate, media și telecomunicații, consum, precum și energie și resurse naturale și produse industriale. Una dintre primele astfel de idei testate cu succes și dezvoltate ulterior este Deloitte’s C-Suite AI™ for CFOs, care construiește modele lingvistice mari (large language models - LLM) ce pot simplifica fluxurile de lucru ale companiilor legate de managementul contractelor, oferă un GPT (Generative Pre-trained Transformer) personalizat pentru a răspunde la întrebările directorilor financiari, generează documentație pentru investitori și automatizează serviciile de management al clienților. Această soluție permite eficientizarea funcțiilor departamentelor financiare în domenii-cheie precum planificare, operațiuni, raportare și relațiile cu investitorii. C-Suite AI este un instrument creat cu ajutorul NVIDIA pentru a sprijini companiile din domeniul serviciilor financiare să construiască modele lingvistice mari personalizate cu ajutorul serviciului Amazon Bedrock.

Toyota Motors North America (TMNA) este una dintre companiile care utilizează serviciile AWS pentru a-și îmbunătăți ecosistemul de date și pentru a oferi valoare adăugată clienților. Politica dinamică de prețuri și previzionarea necesarului de piese se numără printre soluțiile inovatoare create ca urmare a colaborării cu Deloitte.

„Datorită colaborării dintre Deloitte și AWS, companiile din România vor avea acces la o vastă expertiză atât în noile tehnologii, cât și în anumite sectoare de activitate, oferită de rețelele globale de profesioniști ale noastre și ale partenerilor noștri. Toate companiile încearcă să înțeleagă cum pot beneficia de noua generație de tehnologii pentru a-și atinge obiectivele, dar trecerea de la faza de explorare la cea de implementare propriu-zisă este foarte complexă și dificilă. Aceasta este una dintre provocările la care colaborarea noastră cu AWS poate răspunde cu succes”, a declarat Andrei Paraschiv, Partener Consultanță, Deloitte România.

Prin intermediul unui spectru complet de servicii personalizate bazate pe soluții de IA și de cunoștințe aprofundate în tehnologie și în anumite sectoare de activitate, Deloitte sprijină companiile în fiecare etapă a transformării lor, de la dezvoltarea strategiilor privind IA, până la construirea și implementarea soluțiilor de Gen AI care îmbunătățesc productivitatea și oferă beneficii tangibile clienților. În plus, Deloitte organizează cursuri de IA pentru peste 120.000 de profesioniști ai săi din întreaga lume printr-un program dedicat și investește peste 2 miliarde de dolari în inițiative globale de educare în domeniul tehnologiei pentru a dezvolta competențele în IA și în alte domenii.

Deloitte este Premier Tier Services Partner în cadrul AWS Partner Network de peste șapte ani.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

 Contact: 
Oana Anghel
Senior Marketing & PR Manager
Deloitte Romania
Tel: +40 722 770 771
Email: oanghel@deloittece.com 

Preparing for the Future: Romania's National AI Strategy and the EU AI Act

Flavius Florea.jpg

This summer brought exciting news in relation to AI in Romania. First, the long-awaited AI Act has been published in the EU's Official Journal on 12 July, becoming Regulation (EU) 2024/1689.

The AI Act is an essential part of the EU's extensive digital strategy, alongside the Digital Services Act and the Digital Markets Act. The EU digital strategy aims to establish a thorough regulatory framework that tackles the diverse challenges and opportunities of the digital economy.

Secondly, the Romanian Government has approved on 11 July the National Strategy regarding Artificial Intelligence ("AI Strategy"). The AI Strategy aims to contribute to Romania's adoption digital technologies in the economy and society, while respecting human rights and promoting excellence and trust in AI.

Timeline for the application of the AI Act

The AI Act will enter into force on 1 August 2024, 20 days after its publication in the official journal of the EU, becoming applicable on 2 August 2026.

It is worth nothing that the EU Commission plans to launch an AI Pact. The pact involves securing commitments from AI developers, on a voluntary basis, to implement key obligations of the AI Act prior to its application.

Further, there are certain exceptions regarding the 2 years deadline for the applicability of the AI Act.

To this end, the provisions aimed to prohibit unacceptable risk AI will be applicable starting with 2 February 2025, six months after the AI Act’s entry into force.

Furthermore, twelve months after the AI Act’s entry into force, specifically on 2 August 2025, the following provisions, among others, will become applicable:

  • The obligations related to notifying authorities and notified bodies (and member states must have appointed their notifying authorities)
  • The obligations of providers of general-purpose AI (for AI systems placed on the market after that date); and
  • The provisions related to penalties (except for the fines for providers of General-Purpose AI).

High-risk systems will have more time to comply with the requirements as the obligations concerning them will become applicable 36 months after the Act’s entry into force.

The European AI Office, established in February 2024 within the Commission, will oversee the AI Act’s enforcement and implementation with the member states. The AI Office will also lead the EU in international cooperation on AI and strengthen bonds between the European Commission and the scientific community, including the forthcoming scientific panel of independent experts.

Main rules introduced by the AI Act

The AI Act introduces different rules for different risk levels, namely these new rules establish obligations for providers and users depending on the level of risk from artificial intelligence. While many AI systems could pose minimal risks for the uses, these systems will still need to be assessed.

Firstly, unacceptable risk AI systems are systems considered a threat to people and will be prohibited. These include systems using the following:

  • Cognitive behavioural manipulation of people or specific vulnerable groups: for example voice-activated toys that encourage dangerous behaviour in children
  • Social scoring: classifying people based on behaviour, socio-economic status or personal characteristics
  • Biometric identification and categorisation of people
  • Real-time and remote biometric identification systems, such as facial recognition

Moreover, AI systems that negatively affect safety or fundamental rights will be considered high risk and will be divided into two categories, as follows:

1)    AI systems that are used in products falling under the EU’s product safety legislation. This includes toys, aviation, cars, medical devices and lifts.

2)    AI systems falling into specific areas that will have to be registered in an EU database:

  • Management and operation of critical infrastructure
  • Education and vocational training
  • Employment, worker management and access to self-employment
  • Access to and enjoyment of essential private services and public services and benefits
  • Law enforcement
  • Migration, asylum and border control management
  • Assistance in legal interpretation and application of the law.

All high-risk AI systems will undergo assessment before entering the market and continuously throughout their lifecycle. Users will have the right to submit complaints about AI systems to designated national authorities.

On the other hand, generative AI, like ChatGPT, will not be classified as high-risk, but will have to comply with transparency requirements and EU copyright law. The main obligation in this respect will be:

  • Disclosing that the content was generated by AI
  • Designing the model to prevent it from generating illegal content
  • Publishing summaries of copyrighted data used for training

High-impact general-purpose AI models that might pose systemic risk, such as the more advanced AI model GPT-4, would have to undergo thorough evaluations and any serious incidents would have to be reported to the European Commission.

Content that is either generated or modified with the help of AI - images, audio or video files (for example deepfakes) - need to be clearly labelled as AI generated so that users are aware when they come across such content.

The idea behind the Romanian National Strategy regarding Artificial Intelligence

The AI Strategy is intended to support Romania's central public administration in its efforts to standardize, operationalize, and regulate AI development, enhancing its positive effects. Moreover, the strategy is aimed to ensure Romania's alignment with European strategic directions regarding common rules applied to digital services.

The AI strategy tries to define the general objectives at a national level in relation to the use of AI, namely:

  • Supporting education in research and development and the formation of AI-specific skills;
  • Developing a resilient infrastructure and usable and reusable datasets
  • Strengthening the R&D in the field of AI;
  • Encouraging the transfer of technology from the research-innovation environment to production;
  • Supporting measures that encourage the adoption of AI in society;
  • Establishing a governance system and an appropriate regulatory environment for AI.

Preparing for the AI Act

It is certain that the EU AI Act will significantly impact certain organizations particularly with regard to cost. However, there is still ample time to prepare and align your AI systems with the law.

There is the likelihood that we may face the same chaos and uncertainty seen when GDPR became applicable, given how many organisations left their preparations for that event to the last minute.

Therefore, it is crucial to begin preparations as soon as possible in order to ensure that current and developing AI systems are compliant when the EU AI Act becomes mandatory. Otherwise, systems may need to be taken offline or garner  garner substantial fines.                   

Studiu EY: consumatorii revin în magazinele fizice pentru interacțiunea directă

Georgiana Iancu, Partener EY Ro.jpg
  1. 57% dintre consumatori își doresc să vadă, să atingă și să evalueze articolele înainte de a le cumpăra
  2. 55% dintre consumatori sunt preocupați de creșterea costului vieții, ceea ce face ca 72% să se concentreze mai mult asupra raportului calitate-preț
  3. 66% dintre consumatori consideră că produsele sub marcă proprie sunt la fel de bune ca alternativele de brand, 38% dintre aceștia neavând planuri de a trece la produse de brand

Un procent de 32% dintre consumatori declară că își doresc interacțiunea personală pe care doar cumpărăturile în magazinele fizice o pot oferi, în pofida faptului că tehnologia transformă procesul de achiziție, facilitând tot mai mult cumpărăturile online, pe rețelele sociale, prin aplicații și în jocuri, potrivit celei mai recente ediții a raportului EY Future Consumer Index (FCI), care a sondat peste 23.000 de consumatori, din 30 de țări.

Oamenii se întorc în magazinele fizice din motive pe care doar investițiile în inteligența artificială (AI) și tehnologie nu le pot satisface. 57% dintre cumpărătorii intervievați spun că vor să vadă, să atingă și să evalueze articolele înainte de a le achiziționa și 68% doresc sfaturi de specialitate cu privire la achizițiile cu valoare ridicată, pentru a se asigura că fac alegeri în deplină cunoștință de cauză. Un alt semn pentru preferința vizitelor în magazinele fizice este faptul că 61% dintre consumatori au afirmat că ar merge la un magazin pentru o promoție care nu este disponibilă online.

Raportul indică faptul că, deși 68% dintre consumatori nu au o problemă în a primi și a avea încredere în ofertele și promoțiile personalizate de inteligența artificială, 49% dintre aceștia sunt nemulțumiți de chatboții inteligenți, care nu sunt eficienți în a răspunde la solicitările de informații. Alți 33% dintre consumatori sunt îngrijorați de faptul că recomandările generate de inteligența artificială favorizează produse sau mărci care ar putea să nu fie în interesul lor.

Îmbinarea tehnologiei cu interacțiunea personală pentru a îmbunătăți experiența clienților
Având în vedere aceste provocări, raportul sugerează că acele companii care interacționează direct cu consumatorii trebuie să combine interacțiunea în persoană cu tehnologii complementare. Inteligența artificială are potențialul de a îndruma consumatorii către achizițiile dorite, dar succesul brandurilor și al retailerilor rezidă în găsirea echilibrului perfect: angrenarea clienților la momentul potrivit cu un mesaj sau o ofertă cu care aceștia rezonează și în care au încredere.

Raportul relevă că există, de asemenea, un deficit în materie de servicii de asistență a clienților în procesul de cumpărături digitale, iar acesta nu poate fi rezolvat doar prin tehnologie. De exemplu, 26% dintre respondenți afirmă că obținerea unei rambursări sau efectuarea unui schimb reprezintă o sursă de nemulțumire, atunci când fac cumpărături online, iar pentru 30% dificultatea de a intra în contact cu un operator de asistență a clienților și serviciile deficitare de asistență pentru clienți ocupă, de asemenea, un loc fruntaș. Acest lucru evidențiază necesitatea critică a unei abordări mai integrate, care să combine tehnologiile avansate cu un element uman solid pentru a aborda și soluționa în mod eficient nemulțumirile clienților.

„Datele din EY Future Consumer Index ne indică o revenire a consumatorilor la interacțiunea directă în magazinele fizice, cu 57% dintre respondenții la nivel global dorind să vadă și să atingă produsele înainte de achiziție, o tendință care se aliniază cu preferințele consumatorilor români pentru oferte valoroase și decizii de cumpărare prudente", explică Georgiana Iancu, Partener, coordonator al practicii de Impozite indirecte și liderul sectorului de Retail şi Produse de Consum, EY România. „În timp ce 66% dintre consumatorii globali consideră produsele sub marcă proprie la fel de bune ca produsele de brand, în România, observăm un comportament similar, determinat de nevoia de economisire și acordarea unei mai mari atenții raportului calitate-preț. Această preocupare a consumatorului român ar trebui să reprezinte un reper important pentru definirea strategiei jucătorilor din retail și bunuri de larg consum. Această aliniere între tendințele locale și cele globale subliniază, de asemenea, nevoia de a echilibra inovația digitală cu interacțiunea personală, pentru a satisface cerințele consumatorilor într-un peisaj de retail dinamic."

Consumatorii de la domiciliu investesc în experiențe
În timp ce consumatorii revin în magazinele fizice pentru achizițiile de valoare mare, studiul EY a relevat că rolul locuinței ca centru al consumului continuă să crească. După pandemie, tot mai mulți consumatori s-au îndepărtat de serviciile horeca și de serviciile digitale de streaming și sunt mai puțin interesați să adopte ultimele tendințe, cheltuind mai puțin pe livrări de alimente (38%), servicii de streaming (35%), articole de modă (35%), produse cosmetice (37%) și produse electronice de larg consum (41%). În schimb, mulți adoptă un stil de viață mai pragmatic, 68% dintre respondenți intenționând să reevalueze modul în care își petrec timpul cu lucrurile pe care le apreciază cel mai mult: de exemplu, 31% intenționează să își petreacă timpul liber acasă în compania prietenilor și aproape jumătate (47%) intenționează să gătească mai mult acasă, comparativ cu 29% și, respectiv, 39% anul trecut pe vremea aceasta.

Această preferință pentru experiențele la domiciliu în detrimentul horeca este o reacție la presiunile inflaționiste susținute care au continuat să pună la încercare bugetele gospodăriilor. Studiul arată că 85% dintre consumatori sunt preocupați de finanțele lor, iar 72% vor pune accent în viitor pe raportul calitate-preț, în special în ceea ce privește accesibilitatea alimentelor și a altor produse de bază.

Această tendință nu se limitează la categoriile demografice mai în vârstă (Generația X și baby boomers), 38% dintre aceștia intenționând să petreacă mai mult timp acasă. Peste două cincimi (43%) din generațiile mai tinere (Generația Z și milenialii), adesea percepute ca fiind cele mai sociabile, adoptă și ele această tranziție către activități mai personale în cadrul locuinței. Conform studiului EY, mai bine de jumătate (54%) dintre consumatorii tineri intenționează să gătească mai mult acasă, în timp ce 37% intenționează să petreacă timp acasă alături de prieteni.

Popularitatea brandurilor proprii este în creștere

Criza costului vieții și presiunile inflaționiste au avut, de asemenea, un impact asupra preferinței consumatorilor pentru brandurile proprii în detrimentul produselor de marcă. Deși inițial aproape o treime dintre consumatori (28%) au recunoscut că au preferat să cumpere produse de marcă proprie în detrimentul produselor de brand ca reacție la creșterea costurilor, studiul a evidențiat faptul că această tendință a devenit un obicei constant, 66% dintre respondenți considerând că aceste alternative mai puțin costisitoare satisfac nevoile la fel de bine ca și alternativele de brand, iar 38% nu intenționează să revină la produsele de brand.

În mod semnificativ, studiul arată, de asemenea, că această tendință nu se manifestă exclusiv în cazul categoriilor cu venituri medii și mici. Consumatorii cu venituri mai mari intenționează să cumpere branduri proprii în viitor și iau în considerare acest lucru pentru toate categoriile de produse, printre care alimente proaspete (60%), produse pentru casă și de curățenie (56%), alimente ambalate (52%), îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii (49%), produse de îngrijire personală (49%) și produse de frumusețe și cosmetice (39%).

Potrivit studiului EY, retailerii încearcă din răsputeri să profite de această oportunitate prin promovarea agresivă a mărcilor proprii, prin plasarea acestora pe rafturi la nivelul ochilor și în locuri cu vizibilitate mare și prin creșterea gamei de produse pe care le oferă. În loc să se limiteze la a concura cu produsele de brand la un preț mai mic, aceștia oferă o gamă largă de opțiuni de produse marcă proprie și analizează datele obținute la punctele de vânzare, pentru a identifica tendințele în fazele incipiente, ceea ce înseamnă că sunt într-o poziție puternică pentru a reacționa la modelele de achiziție și nevoile consumatorilor. Cu cât comercianții cu amănuntul sunt mai aproape de consumator, cu atât au mai multă putere de a personaliza.

Cea mai recentă ediție a studiului EY Future Consumer Index este disponibilă la: ey.com/FCI14

***

Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com

Despre EY Future Consumer Index
Studiul EY Future Consumer Index urmărește modificarea atitudinii și comportamentelor consumatorilor pe orizonturi de timp și piețe globale, identificând noile segmente de consumatori care își fac apariția. A 14-a ediție a studiului EY Future Consumer Index a sondat 23.016 consumatori din SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Argentina, Chile, Columbia, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, China, India, Indonezia, Thailanda, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Africa de Sud, Vietnam, Nigeria și Țările de Jos, în intervalul 21 martie - 16 aprilie 2024.

Persoană de contact

In categories:

Căutați altceva?

În secțiunea noastră de Evenimente & Media puteți găsi cele mai recente evenimente, știri, publicații, videoclipuri, podcast-uri

Mergeți la Info Hub