AHK Informații economice

Inteligența artificială a devenit o parte integrantă a cercetării farmaceutice

27/06/2024

Inteligența artificială (AI) accelerează dezvoltarea de noi medicamente. Companiile farmaceutice pot economisi o cantitate semnificativă de timp, în special în ceea ce privește descoperirea medicamentelor, planificarea studiilor și cererile de autorizare. Dacă utilizarea inteligenței artificiale se dovedește a fi un succes, medicamentele vor fi disponibile pentru pacienți mai devreme decât până acum. Cu toate acestea, dovada acestui lucru va fi posibilă numai după ce vor fi autorizate mai multe medicamente dezvoltate cu ajutorul IA decât în prezent. Aceasta este concluzia unei analize pentru raportul biotehnologic "Medical Biotechnology in Germany 2024" realizat de vfa și Boston Consulting Group (BCG).

Raportul utilizează numeroase studii de caz de la companii pentru a ilustra modul în care AI contribuie la noi medicamente. Printre acestea se numără predicția eficacității și a efectelor secundare ale medicamentelor candidate, dar și identificarea sau optimizarea rapidă a anticorpilor care urmează să fie utilizați împotriva unui agent patogen pandemic, de exemplu. Pentru studiile clinice, de exemplu, AI poate sugera criterii rezonabile de includere și excludere pentru participanți și poate contribui la evitarea ca unii pacienți să rămână netratați în scopuri de control.

„Inteligența artificială se impune ca un instrument indispensabil pentru dezvoltarea de noi medicamente", spune Dr. Matthias Meergans, director general pentru cercetare și dezvoltare al Asociației germane a companiilor farmaceutice bazate pe cercetare (vfa). „De asemenea, ar trebui să crească șansele ca un medicament adecvat să poată fi dezvoltat pentru o problemă medicală specifică - cu un ingredient activ chimic sau biofarmaceutic. De asemenea, crește șansa de a avea antidoturi eficiente disponibile rapid în următoarea pandemie."

„Prin utilizarea direcționată a IA, putem nu numai să scurtăm considerabil timpul de dezvoltare a noilor medicamente, dar și să creștem semnificativ rata de succes în cadrul studiilor clinice. Acest lucru deschide oportunități enorme de a avansa mai rapid medicina personalizată și de a îmbunătăți asistența medicală în general", subliniază Jürgen Lücke, Managing Director și Senior Partner la BCG.

https://www.vfa.de/de/presse/pressemitteilungen/pm-016-2024-kuenstliche-intelligenz-ist-aus-der-pharmaforschung-nicht-mehr-wegzudenken.html#msdynttrid=DgatnKaTsQs5LQWJ14NJP63XwmwryfijneH9eNalSFc