Logo Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană

Studiu: germanii sunt mulțumiți de viața lor

  • News

La fiecare trei ani, Raportul Social furnizează date cuprinzătoare privind munca și educația, familia și sănătatea, bogăția, valorile și satisfacția cetățenilor germani cu privire la viața lor.

hands

La fiecare trei ani, Raportul Social furnizează date cuprinzătoare privind munca și educația, familia și sănătatea, bogăția, valorile și satisfacția cetățenilor germani cu privire la viața lor. Aceasta din urmă este surprinzător de bună, după cum arată ultima ediție. Germanii sunt, de asemenea, mai înstăriți. Pe de altă parte, experții au descoperit un potențial enorm de atenuare a deficitului de personal calificat. Raportul Social este publicat de Agenția Federală pentru Educație Civică împreună cu Oficiul Federal de Statistică, Centrul de Științe Sociale din Berlin (WZB) și Institutul Federal pentru Cercetarea Populației.

Potrivit raportului, cetățenii germani sunt foarte mulțumiți de viața lor. Pe o scară de la 0 „complet nemulțumit” la 10 „complet mulțumit”, valorile se situează în jurul valorii de 7,4. Reprezentanții WZB vorbesc despre un nivel general ridicat. Începând cu 2004, a existat o tendință clară de creștere, după cum arată cifrele din Panoul socio-economic. Totuși, a existat o scădere în 2021.

Institutul German de Cercetare Economică (DIW) din Berlin chestionează în fiecare an aceleași gospodării despre situația lor de viață. Veniturile, dar și prețul locuințelor au crescut. Cetățenii germani sunt mult mai mulțumiți de situația lor decât erau acum zece ani. Cele mai recente date însă sunt din 2021 și nu includ date mai recente, astfel încât nu au fost incluse deficiențele politice ale guvernului de coaliție, creșterea prețurilor din cauza războiului din Ucraina și creșterile ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană. Dar nu au fost incluse nici creșterile salariale ridicate din ultimii ani.

Pentru a atenua deficitul de muncitori calificați - una dintre problemele majore cu care se confruntă economia germană - experții sugerează că femeile ar trebui să fie mai mult implicate. Potrivit Raportului Social, femeile ar dori să facă mai mult. Dacă acest lucru ar fi posibil, încă 645.000 de lucrători cu normă întreagă ar fi disponibili pe piața muncii, conform calculelor experților.

În ceea ce privește averea lor, acesta a crescut cu 62% între 2011 și 2021. În medie, fiecare gospodărie deținea recent 316.500 de euro. Creșterea a fost determinată în mare parte de prețurile caselor și apartamentelor, care au crescut cu 39% în perioada analizată. Cu toate acestea, potrivit experților de la WZB, averea este distribuită inegal. Zece la sută dintre cei mai bogați cetățeni ai Germaniei dețin 55,5% din averea totală - o cifră ridicată după standardele europene. Conform cifrelor BCE din 2021, cei mai bogați dețin în medie aproximativ 53,4 % din averea totală. Și în timp ce fiecare gospodărie din estul Germaniei are o medie de 151.000 de euro, cifra din vest este de 360.000 de euro. Experții menționează salariile mai mici din est, o piață imobiliară slabă și istoria ca fiind motivele pentru această situație: În RDG, cu greu a fost posibilă acumularea de avere. În vest, în schimb, o mare parte din avere este moștenită, cum ar fi proprietățile. În medie, 41,8 % dintre cetățenii germani locuiesc în proprietate proprie. Berlin și Hamburg au cele mai mici rate, de 16 și, respectiv, 20,1 %, în timp ce Saarland are cea mai mare rată (59,5 %).

 

https://www.fr.de/wirtschaft/erstaunliche-forschungsergebnisse-die-deutschen-fuehlen-sich-wohl-nur-eine-gruppe-moechte-mehr-93396842.html

Pe categorii:

Căutați altceva?

În secțiunea noastră de Evenimente & Media puteți găsi cele mai recente evenimente, știri, publicații, videoclipuri, podcast-uri

Mergeți la Info Hub