AHK Informații economice

Prognoza pentru industria construcțiilor: 10.000 de locuri de muncă sunt amenințate

27/06/2024

Industria germană a construcțiilor și-a redus previziunile privind veniturile. Președintele Federației Industriei Germane a Construcțiilor  (HDB), Peter Hübner, a declarat că se așteaptă ca încasările să scadă cu patru procente în 2024 și că se vor pierde 10.000 de locuri de muncă.

Compania începuse anul cu o previziune a vânzărilor de minus 3,5 %. „Suntem în al patrulea an slab în industria construcțiilor", a subliniat Hübner. „Nici în acest an nu va exista o redresare". Sectorul public al construcțiilor este, de asemenea, mai slab decât se estimase.

Construcțiile rezidențiale în special înregistrează o slăbire drastică. Hübner a subliniat că cifra de afaceri în acest sector ar urma să scadă cu 12 %. Conform previziunilor, singurul domeniu de creștere va fi cel al construcțiile comerciale, cu o creștere a cifrei de afaceri de 1,5 %. Acest lucru se datorează comenzilor importante din partea Deutsche Bahn, a operatorilor de rețele electrice și a transportului public local.

Un raport comandat de HDB confirmă importanța deosebită a industriei construcțiilor pentru economie în ansamblu. De la vârful atins în 2021, valoarea adăugată în industria construcțiilor a scăzut cu 15 % în termeni reali până la sfârșitul anului 2023. „Combinația de rate ale dobânzii în creștere, incertitudine globală și costuri de construcție semnificativ mai mari a afectat  construcțiile rezidențiale", se arată în raport.

https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wohnen/bauen/bauindustrie-streicht-tausende-jobs-weniger-umsatz-als-ohnehin-erwartet-19764003.html